16/02/2010 | Yazar: Buğra Tokmakoğlu

Türkiye’de siyasi eğilimlere bakıldığında vatandaşın daha çok sağ partilere oy verdiği görülüyor.

Türkiye’de siyasi eğilimlere bakıldığında vatandaşın daha çok sağ partilere oy verdiği görülüyor. Ancak ülkemizde hangi siyasi partinin sağ görüşlü, hangi siyasi partinin sol görüşlü olduğunu söyleyebilmek çok da olası değil.
 
Dünya ölçeğinde sol görüşlü olan partiler daha çok emeğin savunucusu, ezilenlerin yanında ve sosyal ilkeleri ile ön planda olurken; ülkemizde kendini sol olarak ifade edenler daha elitist tavırlarla hareket ediyor. Sağcı olduğunu ifade eden siyasi partiler ise daha geniş halk kitlelerinden oy alabiliyorlar.
 
***
 
Demokratik Toplum Partisi’nin Anayasa Mahkemesi’nin kararı ile kapatılmasının ardından mevcut olan Barış ve Demokrasi Partisi ile yola devam etme kararı alan eski DTP’liler BDP’nin parti yapılanmasını da baştan aşağı şekillendirdiler.
 
Ülke genelindeki teşkilat dağılımı yeniden belirlenen parti Ufuk Uras’ın da katılımı ile mecliste grup kurma imkânına kavuştu.
 
Kendini solcu olarak ifade eden parti olağanüstü kongresinde baştan aşağı yenilediği parti programı ve tüzüğüyle bu ülkede hiçbir zaman adlarına layık olamayan sol partilerin yanında gerçek bir sol anlayışını benimsediğini gösterdi.
 
Daha önceleri Özgürlük ve Dayanışma Partisi’nin (ÖDP) parti programında yer alan sol görüşe uygun ifadelerin benzerleri BDP’nin programında da yer aldı.
 
Bir sol siyasi görüşlü partide bulunması gereken birçok ifade parti programına girerken; kendini sol görüşlü olarak ifade eden partilere ışık tutması gereken kararlar alındı.
Parti programında yer alan dikkat çekici başlıklar şöyle:
 
  • BDP vicdanı ret hakkını tanıyacak ve bu hakkın yasal güvenceye kavuşturulması için düzenlemeler yapacaktır.
  •  Kişinin cinsel yönelimlerinden dolayı dışlanmasına ilişkin yasalarda var olan baskıcı ve ayrımcı hükümler kaldırılacak.
  •  Siyasi partilerin amaçları nedeniyle kapatılmasına son verilecek.
  •  Milletvekili dokunulmazlığı kürsü dokunulmazlığı ile sınırlandırılacaktır.
  •  Cezaevleri yaşanabilir imkânlara kavuşturulacak ve F tipi cezaevleri uygulamasına son verilecek.
  •  BDP Kürtlerin, Türklerin ve tüm Anadolu halklarının eşit, özgür ve kardeşçe birliğinin kararlı savunucusu olacaktır.
  •  Kadınlara kamu istihdamında tedricen yüzde 50 kota uygulaması getirilecektir.
  •  Ensest ile mücadele edilecek ve mağdurların rehabilitasyonu ve tedavileri için merkezler açılacaktır.
  •  Fuhşun ortadan kaldırılması ve genelevlerin kapatılması hedeflenecektir.
  •  Çocuklar yönelik fuhşu önleyecek önlemler alınacak; 18 yaşından küçüklerin fuhuşla ilgili sabıkaları silinerek eğitim ve rehabilitasyonları sağlanacak.
 
Uygulamada şiddet sarmalından kurtulamıyor olsa da bir siyasi partinin programında bu tür ifadelerin yer alması bence mutluluk verici. Dileğim diğer tüm siyasi partilerin programları bu derece katılımcı, sosyal ifadelerle dolu olur.


Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam