24/12/2015 | Yazar: Dijle Kılınç

Çevreci ile ekolojist arasındaki farkı biliyor musun? Peki hayat tarzını belirleyen şey ne olurdu?

Ekolojik okuryazarlık projesi eğitimi Ankara'da gerçekleşti.

Çevreci ile ekolojist arasındaki farkı biliyor musun? Peki hayat tarzını belirleyen şey ne olurdu? Ya seni tanımlayan iki değerin? Cevabın hazırsa bir "tür" olmaya hazır ol.

Toplum Gönüllüleri Vakfı tarafından Yuva Derneği ve DDV International ortaklığında hazırlanan projenin eğitimi 12-13 Aralık'ta Vegisso'da gerçekleşti. Gaia Dergi'nin çağırıcılığı ile gerçekleşen eğitim, ekoloji konusunda bilgilendirmenin yanı sıra oldukça da eğlenceli.

Ekoloji konusuna giriş yapmayı hedefleyen eğitimde yöntem olarak akrandan-akrana eğitimi ve non-formal bilgi aktarımını kullanılıyor.

Örneğin eğitimin en başında oluşturulan tanışma çemberinde, isminden sonra "Yaşam tarzını nasıl tanımlarsın?" ve "Senin için değerli 2 şey nedir?" sorularına verdiğin cevaplardan grup arkadaşların sana bir tür ismi veriyor ve eğitim boyunca boyununda yazılı bu tür oluyorsun. "Tırtıl Behçet" gibi.

Dünya ve Yaşam bölümünde dünyanın oluşumu, ilk canlılar, türlerin oluşumu ve evrimi ve nam-diğer buz devirlerinin oluşumu ve sıralaması konusunda küçük bilgiler ediniyorsun. Dışarı Çık bölümünde gerçekten eğitim aldığın kapalı alanın dışına çıkıp şehirde ufak bir toprak parçasında bile ne kadar çok çeşitte bitki türünün ve hayvanın yaşadığına şahit oluyorsun. (Kediler köpekler dışında, böcekler, kanatlılar, 3 farklı türde ağaç ve yabani otlar bizim grubun kaydettiklerindendi) Ayrıca kaydettiğin bu canlılarla bir besin zinciri kurup; bu canlıların başka hangi canlılara besin kaynağı olduğunu ve beslediğini yani bu enerji akışını içeren şemayı grup arkadaşlarınla birlikte oluşturuyorsun.

Ekolojide bazı kavramlar sunumunda, biyosfer, biyomlar, tundra ve taygalar, çöller ve yağmur ormanlarının ekosistem içindeki yeri ortaya çıkıyor. Örneğin çöller, dünya ekosistemi içinde ısı dengesini sağladığından çok önemli bir yere sahip ve pek çok tür bu çöllerde yaşıyor.

Katılıyorum-katılmıyorum-kararsızım: Bu bölümde kolaylaştırıcının okuduğu bir "yargıya" (Örneğin kedi ve köpeklerin kısırlaştırılmasını onaylıyorum) bu 3 K'dan birinin arkasına geçerek tarafını seçiyorsun ve herkes neden katılıp katılmadığını ya da kararsız kaldığını açıklıyor ve tartışıyor. Ve isteyen, ikna olan istediği anda yerini değiştirebiliyor. Kesinlikle en kafamı açan ve eğlenceli bölümüydü diyebilirim.

Tiyatro canlandırma ile verilen ekolojik problemlerin çözümlendiği, Türkiye'deki bazı alanların ekonomik değeri/değer kaybı ve karbon salınımı ile ilgili bilgilerle birlikte Türkiye'de yaşayan endemik türlerin bulunarak oyunların oynandığı eğitim 2 gün boyunca dolu dolu idi.

Ekoloji okuryazarlığı (ecoliteracy) ile doğaya karşı toplumsal duyarlılığın arttırılması hedefleniyor. Doğa ve doğa olaylarına eleştirel bakabilmeye, sorunların çözümüne yönelik fikirler geliştirebilmeye, araştıran ve bu çerçevede davranış ve anlayış sergilemeye ekoloji okuryazarlığı deniliyor. Okuryazarlık için sadece bilmek yeterli değildir aynı zamanda bilinenler sorgulanmalı ve uygulanmalı.

Projeler ve eğitimler hakkında bilgi almak için Buket Atlı’ya mail atabilirsin: buket.atli@tog.org.tr


Etiketler: yaşam, ekoloji
2024