14/04/2009 | Yazar: Fatma Hacıoğlu

Ülkemizdeki gençlerin (15 – 24 yaş arası) %83.7si cinsel yolla bulaşan enfeksiyonları duyduğunu belirtmiştir.

Ülkemizdeki gençlerin (15 – 24 yaş arası) %83.7si cinsel yolla bulaşan enfeksiyonları duyduğunu belirtmiştir. CYBE duyduğunu söyleyen gençler içinde genel olarak HIV ve AIDS en fazla söylenen yanıttır. Yani her 10 gençten 9’u HIV ve AIDS’i duyduğunu belirtmiştir. HIV ve AIDS’ten sonra en çok duyulduğu söylenilen enfeksiyon ise Bel Soğukluğudur. Onu da her 10 gençten yaklaşık 3’ü duyduğunu belirtmiştir.[1]
HIV ve AIDS’in neden bu kadar çok duyulduğunu medyadaki görünürlüğü, yürütülen savunuculuk ve eğitim çalışmaları gibi nedenlere başlayabiliriz. Ancak HIV ve AIDS’i duymuş olmak, gençlerin bu konuda bilgileri olduğunu da göstermiyor. Yine aynı araştırmaya göre her 10 gençten sadece 1’i HIV ve AIDS hakkında doğru bilgilere sahip. Yani en çok duyulan enfeksiyon hakkında dahi yeterince bilgi sahibi değiliz.
Herşeyin başı eğitim diyerek kestirip atmayacağım. Eğitim, sadece küçük ama önemli bir parça.Eğitimin içeriği, nasıl verildiği bizim o konu hakkındaki yargılarımızı da belirleyen özellik taşır. Ön yargısız, yargılamadan, açıkça – kısıtlama olmadan verilen bir eğitim bizim CYBE’ler hakkındaki bilgimizi arttırabilir. Ancak CYBEleri bilmek yeterli değil. CYBE’ler de genel cinsellik tabularından nasibini alan marjinalleştirilmiş konulardan biri. Kürtaj, CYBEler, cinsel yönelimler konusu cinsellik konusunda eğitimlerde ve genel tartışmalarda en ateşli konulardan biri oluyor. Tavır ve tutum geliştirecek bir yaklaşım ile bilgi paylaşımı yapılmalıdır.
Madem o kadar bilgiden bahsettik, kısaca CYBE’lerden bahsetmeye başlayayım
Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre her gün yaklaşık BİR MİLYON yeni CYBE vakası görülmektedir ve bu olguların 1/3’ünden fazlası 25 yaş altındadır. Peki, nedir CYBE?
CYBE’leri; cinsel ilişki ile hasta veya mikrobu taşıyan kişiden sağlıklı ve/veya mevcut enfeksiyonu olan kişiye bulaşan hastalık yapıcı etkenler olarak tanımlayabiliriz. Bunlar virüs, bakteri, parazit, mantar vb olabilir.
Bir enfeksiyon etkeni ile karşılaşanların 2/3’sinde şikayet ortaya çıkmayabilir! Ancak aşağıdaki belirtilerden herhangi biri görüldüğünde CYBE’lerden şüphelenilebilir.
•          Sık idrara çıkma, idrar yaparken ağrı, yanma
•          Renkli, kötü kokulu akıntı
•          Ağrılı cinsel ilişki
•          Kadınlarda nedeni bilinmeyen düşükler ve sık ölü doğumlar
•          Erkekte penis yüzeyinde, kadında vajina ve çevresinde ağrılı yaralar, siğiller ve uçuğa benzer döküntüler
•          Kasıklarda şişlikler (bezeler)
•          Üreme organlarında kaşıntı
Korunmasız olarak cinsel sıvılaların birbirine temas etmesi CYBE’ler için riskli bir davranıştır. Kondom (prezervatif) kullanımı da cinsel sıvılar temas etmeden yapılmalıdır. Oral, vajinal ve anal cinsel ilişkide mutlaka kondom kullanımına dikkat edilmelidir.
Unutulmaması gereken, CYBE’ler için riskli davranışlar olduğunu, riskli insanlar olmadığını bilmektir. Siteye gelen soruları grupladığımızda genellikle erkeklerin CYBE’ler hakkında sorduğunu ve bu soruların pek çoğunun da bir seks işcisiyle olan cinsel ilişki ile başladığını görüyorum. İşte böyle zamanlarda cinsel tabuların nasıl devreye girdiğini, o erkeğin kendisini nasıl ‘temiz’ ve karşısındaki seks işçisini ‘kirli’ adlandırdığını görebiliriz. Kişi, CYBEler hakkında yeterli genel bilgiye sahip olsa da, cinsellik hakkındaki önyargılı tutumu henüz değişmemiş olabilir.
Daha geçenlerde siteye gelen sorulardan birinde, bir erkek partneriyle birlikte oldukta bel soğukluğu teşhisi aldığını ve kadın partneriyle birlikte tedavi olduğunu belirtti. Buraya kadar bir gariplik yok. Ancak sorun; kendisi bel soğukluğunu partnerinden almış ise, bu durumun kız arkadaşının daha önce başka biriyle birlikte olduğunu gösterip göstermediğiyle bitiyor.
Buna benzer bir soru, erkek bir partneri olan kadından geldiğinde hiç böyle bitmezken. Erkek, kadının vajinasının bekçiliğini yapmaya çalışıyor.
Kısaca bir enfeksiyonu duymak nasıl bilmek anlamına gelmiyorsa; bilmek de illa ki o enfeksiyona yönelik tutumumuz değişeceği anlamına gelmiyor.
Cinselliğin konuşulabilir, yaşanması en doğal bir olay olduğunu kabullenemez ve kabul ettiremezsek, CYBE’leri bir sağlık sorunundan çok bir ‘ahlak’ durumu olarak tartışmaya devam ederiz.
 
Not: CYBE’ler hakkında merak ettiklerinizi http://www.birgenclikhikayesi.com/main/index.php?page_id=62 adresinden öğrenebilirsiniz. Bahsedilmesini istediğiniz konular ve/veya sorularınız için de editore yazabilirsiniz.
 


[1] 2007 Türkiye Gençlerde Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Araştırması


Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam