18/12/2008 | Yazar: KAOS GL

Necmiye Alpay


Necmiye Alpay

Mediz (Medya İzleme Grubu), bu yıl aynı adı taşıyan kampanya sırasında forumlarda yapılan konuşmaları ve araştırmalarda elde edilen verileri kitaplaştırdı. Cinsiyetçiliği tartmanın bazı ölçütleri, reklamlara ve her tür basına uygulanmış bu araştırmalarda. Cinsiyetçilik karşıtı öneriler de eklenmiş. LGBTT (Lezbiyen, gey, biseksüel, travesti, transeksüel) dahil, cinsiyete dayalı her tür ayrımcılıktan söz ediliyor. Kadın düşmanlığı, erkek düşmanlığı, gey düşmanlığı, travesti düşmanlığı ya da bunlardan birinin üstün tutulması... Necmiye Alpay’ın yazısı.

Elimizde böyle bir kaynak olmasına sevinirken, takıldığım bir iki nokta da oldu. Bunlardan ilki, kampanyanın afişindeki fotoğraf: Mediz’in karşı olduğu şeylerden birini, medyada dayatılan kadın imgesini yeniden üretiyor gibi geldi bana bu fotoğraf.

Afişteki ‘gözümüz üstünüzde’ uyarısını temsilen fotoğraftan bize bakan göz, cinsiyetçilik karşıtı bir kampanyadan çok, bir makyaj malzemesi reklamına uygun düşecek kadar süslü. Mesele ‘gözümüz üstünüzde’ diyenin bir kadın olduğunun anlaşılmasıysa, daha az boyalı bir göz de aynı işi görebilirdi ve amaca herhalde daha uygun olurdu. Kitapta da var aynı fotoğraf (s. 11 ve 181).

Takıldığım ikinci nokta, sunuş metinlerinde yalnızca kadın sorununa odaklanılması oldu. Oysa kampanyanın ve kitabın başlığında ‘cinsiyetçilik’ kavramı var ve kitapta yer alan bazı yazılarda da kavramın hakkı veriliyor, yani LGBTT (Lezbiyen, gey, biseksüel, travesti, transeksüel) dahil, cinsiyete dayalı her tür ayrımcılıktan söz ediliyor. Kadın düşmanlığı, erkek düşmanlığı, gey düşmanlığı, travesti düşmanlığı ya da bunlardan birinin üstün tutulması: Cinsiyetçilik denince bunların tümü ve her tür dışlayıcı eğilim akla gelir.

İlk forumun konuşmacılarından ABD’li Jennifer Pozner’in dedikleri, hem bu açıdan, hem de kadın sorunuyla barış davası arasındaki bağlantı açısından, kaçırılmaması gereken bölümlerden (s. 27 vd).

Pozner, Washington Post gazetesiyle ilgili bir örnek veriyor. Bu gazete, 11 Eylül’ün ardından, sorunların çözümünde askeri müdahaleyi mi yoksa diplomasiyi mi seçersiniz konulu bir anketin sonuçlarını verirken başlık olarak şöyle bir cümle kullanmış: ‘10 kişiden 9’u askeri müdahaleyi destekliyor, ABD’liler ordunun yanında’. Oysa söz konusu anket, kadınların yarısına yakın bir bölümünün askeri harekâta karşı olduğunu ortaya koyuyormuş. Yüz karası bir saptırma değil midir bu?

Her durumda Mediz’in bu çalışması tarihsel önemde bir başlangıç oluşturuyor. 2008 yılında medyada kadınların temsili, işbölümünde kadınlar ve içerikteki cinsiyetçilik konularında vazgeçilmez bilgiler, aydınlatıcı konuşmalar, haberdar olunması gereken bakış açıları ve temel önemde tartışmalar içeriyor. Bu çalışmanın belirli aralıklarla yinelenmesi, gidişatın da görülebilmesi açısından şahane bir iş olacak.

Ayrıntılar için: [[Mediz|www.mediz.org]]



Etiketler: insan hakları
İstihdam