31/10/2006 | Yazar: KAOS GL

Oslo Doğal Tarih Müzesi’nin ‘Doğaya Karşı’ başlıklı sergisi hayvanlar arasındaki eşcinselliği belgelerle gözler önüne seriyor. Sergi ilginç tartışmalara da neden oluyor.

Oslo Doğal Tarih Müzesi’nin ‘Doğaya Karşı’ başlıklı sergisi hayvanlar arasındaki eşcinselliği belgelerle gözler önüne seriyor. Sergi ilginç tartışmalara da neden oluyor.

KAOS GL

Müze yetkilileri, hayvanlar arasındaki eşcinselliği anlatan ‘Doğaya Karşı’ başlıklı serginin ilk başlarda olumsuz karşılandığını ama buna rağmen ziyaret sayısının beklediklerinden fazla olduğunu söylediler.

Müze, 1.500 tür içinde eşcinselliği incelemiş ve bunlardan 500 kadarını sergiye taşıyor. ‘Doğaya Karşı’ başlıklı sergi, bir diğerinin üzerine binen bir erkek zürafanın, aynı cinsten diğerlerini uyaran maymunların ve birbirlerine sürtünen uyarılmış iki erkek kukei balinasının fotoğraflarını içeriyor.

Sergide ilginç belgelere rastlanıyor. Mesela flamingolar için ‘iki erkek, sıradan bir flamingo çiftinden daha geniş bir alanı elinde tutabiliyor, böylelikle daha fazla yavru büyütebiliyor’ bilgisi verilirken bonobo şempanzelerinin tamamının biseksüel olduğu, kimi penguen topluluklarda da 10 penguen çiftinden birinin aynı cinsten olabildiği de gösteriliyor.

Eşcinsellik, evrimci kabullerle çelişiyor gibi görünse de, sergiye katılan biliminsanları bunun zarar vermediğini ve aslında bazı durumlarda yardımcı bile olabileceğini söylemekteler. Ama olumsuz tepkiler de yok değil. Amerikalı bir yorumcu serinin ‘bilim dünyasını işgal eden bir propaganda’ olduğunu söylerken gösterinin oluşturulması konusunda yardımcı olan zoolog Petter Bockman, ‘siyasi bir niyet olduğunu’ kabul ediyor.

Eşcinsellik yaygın ve olağan

Serginin tanıtımında ‘Eşcinsel davranışın doğaya karşı bir suç olduğuna dair herkesçe çok iyi bilinen argümanı tersine çevirmeyi umuyoruz’ diyen Müze, hayvanların dünyasında eşcinselliğin olağan ve yaygın bir fenomen olduğunu da belirtiyor.

Müze yetkilileri amaçlarından birisinin ‘insanlar arasındaki eşcinselliğin gizemsellikten çıkarılmasına yardımcı olmak’ olduğunu, ‘...eşcinsel davranışın doğaya karşı bir suç olduğuna dair herkesçe çok iyi bilinen argümanı tersine çevirmeyi umut ettiklerini’ söylüyor.

Müze yetkilileri, bunun, geçmişte tabu olan bir konuya dokunan dünyadaki ilk sergi olduğunu söylüyorlar.

Norveç’te, kamunun finanse ettiği müzeler arasında, ‘gerçeği teslim edenler’ olma ve ‘tartışmalı konularda, söylenmemiş ve halı altına süpürülmüş şeyleri gözler önüne serme’ye yönelik bir eğilim bulunuyordu.

*Çeviri: Mutlu

Kaynak: BBC, 19 Ekim 2006

Etiketler: yaşam, dünyadan
nefret