14/04/2010 | Yazar: Hakan Aynalı Tahir

Üniversite diplomasını başarı kriteri olarak görmek bir sorundur. Bir gencin, ailesinin kendisinden beklediğinin dışında bir yaşam sürmeyi istemesi bir sorundur.

Üniversite diplomasını başarı kriteri olarak görmek bir sorundur. Bir gencin, ailesinin kendisinden beklediğinin dışında bir yaşam sürmeyi istemesi bir sorundur. Bir gencin eşcinsel olması sorundur. Paket yaşam biçimleri bize dayatıldığı için, aileler tüm bu konuları birbirine bağlamayı sever. Ve biz de ailemizle kendi cinsel yönelimimizi tartışırken bunları birbirinden ayırarak tartışmaya çalışırız.
 
İşte bu noktada eğri oturalım doğru konuşalım. Üniversitede okuyan gençlerin ailelerini biraz da teskin eden şey, çocuklarının hala bir diploma alacağı ve başarılı bir mühendis, avukat, doktor vs falan olacağı düşüncesi değil midir?
 
Peki bitiremeyenler? Mesela Bilkent Üniversitesi'ne burslu girmişsiniz. Bu sizin hayatınızdaki en önemli başarı. Ama sonra okulu yarıda bırakıp geri dönmüşsünüz. Çevrenizdekiler sizi anlayışla karşılar. "Zengin piçlere ayak uyduramadı. Okulu bıraktı" der ve geçerler. Yani siz hala meşru zemindesiniz.
 
Şimdi yukarıdaki iki durumun kesişmesi var. Hayatınızdaki en önemli başarınız harp akademisine girmek. Ve eşcinsel olduğunuz için oradan atılmışsınız. Ve aileniz eşcinsel olduğunuzu okuldan öğrenmiş. Başarısızsınız. Ve başarısız olmanızın sebebi eşcinsel olmanız.
 
Tamamen gayri meşru alandasınız. Nerden işe başlayacaksınız. Ne yapacaksınız. Ailenize "100 ünlü eşcinsel" kitabını mı hediye edeceksiniz?
*******
Bir anda kendinizi, okul-aile birliğinin karşısında buluyorsunuz. Bir anda kendinizi ordu-dinci çatışmasının ortasında buluyorsunuz.
******
Ve işin daha vahim yanı, çocukları aslında tam olarak atmamışlar bile. Ailelerine baskı yapıp, çocuklarını almalarını istemişler. Hani atsalar AİHM'e kadar yolu var.
***********
Ayrımcılık ayrımcılıktır. Ama bazı meslek kollarında ayrımcılık daha bir yakıcı olabiliyor.
İnşaat mühendisi olabilirsiniz. Şantiyelerin seksist ortamı, sizin şantiyede çalışmanıza engel olabilir. Ama hala dizayn büroda veya pazarlama departmanında çalışabilirsiniz. Hiç biri olmadı, aslında yine mühendislik formasyonunuzu kullanarak mesleğinizle kel alaka bir iş yapabilirsiniz.
 
Ama eğer profesyonel askerseniz, hayatta tek öğrendiğiniz şey askerlik. Ve tek iş vereniniz var o da devlet.
 

Etiketler: insan hakları
İstihdam