02/10/2019 | Yazar: Aslı Alpar

Sınır çekme amacıyla örülen duvarların, Engelsiz Filmler Festivali kapsamında Ankara’da yapılan mural örnekleri ile toplumsal cinsiyet ve queer bağlam üzerinden düşünülmesi mümkün.

Geceleri de, sokakları da, duvarları da istiyoruz! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Son İstanbul ziyaretimde Kadıköy’ün popüler semti Yeldeğirmeni’ne, eski mahallem Rasimpaşa’yı ziyaret etmek için uğradım. Sosyal medya aracılığıyla bu mahallede dev duvar resimlerinin (mural) yer aldığını biliyordum ve uğrama sebebim biraz bu resimlerdi.

Mahallede turlayarak aklımda sorular, fotoğraflar çekmeye başladım: Duvar resimlerinin figürlerini cinsiyet bazlı incelesek bizi neler karşılar, ikili cinsiyet temsilleri dışında figürler görmek mümkün mü?
Karşıma çıkan murallar bu sorularımı yanıtlamaya yetmese de İstanbul dönüşü internette yaptığım araştırmada başka dertlerle karşılaştım, kısaca bahsedeyim.

geceleri-de-sokaklari-da-duvarlari-da-istiyoruz-1

Fotoğraflar: Aslı Alpar / Kaos GL

Mural İstanbul Festivali ilk kez 2012’de Kadıköy’de düzenlenmiş ve bu yıla dek organizasyonu aynı ekip üstlenmiş. Ancak bu yıl Kadıköy Belediyesi, organizasyon komitesine haber verme nezaketi dahi göstermeden Kadıköy Belediye Binası üzerine yapılacak iki muralı bir anket aracılığıyla belirlemiş ve bu eserlerin belediye binasının cephelerine yapılacağını duyurmuş. Ayrıca belediye binasındaki, iyi durumda ve sağlıklı olan eserler, sanatçılarına bilgi verilmeden kapatılmış.

geceleri-de-sokaklari-da-duvarlari-da-istiyoruz-2

Mural İstanbul ekibi, Belediye’nin bu tavrına ilişkin bir açıklama yayımlıyor ve açıklamada “2012 yılında hayallerimizle hayata geçen, bu yıla kadar kürasyon ve organizasyonunu üstlendiğimiz Mural İstanbul Festivali, 2019 yılında tarafımıza hiçbir bilgilendirme yapılmadan Kadıköy Belediyesi’nin bizleri saf dışı bırakmasıyla düzenlenmektedir” diyor. Açıklaması “sokaklar bizimdir” diye bitiyor Mural İstanbul ekibinin.

Ankara’nın duvarları

Bu tatsız aktarımlardan sonra, güzel bir haberle devam etmek istiyorum. Uzun süredir gökkuşağı merdivenlerinin, Kuğulu Park duvarının gri boyalarla kapatıldığı, sokaklarının karakollara dönüştüğü Ankara’dan bu güzel haber.
16-20 Ekim tarihlerinde Ankara’da gerçekleşecek olan Engelsiz Filmler Festivali kapsamında, Engelli Kadın Derneği’nin de dâhil olduğu harika bir proje ile kentin duvarları renklendi.
geceleri-de-sokaklari-da-duvarlari-da-istiyoruz-3
Fotoğraf: beyazperde.com

Mural Ankara isimli proje ile Engelli Kadın Derneği aktivistleri ve sanatçılar buluştu ortaya kentin farklı sokaklarında sizleri karşılayacak duvar resimleri çıktı. Bu proje için aktivistler ve sanatçılar, toplumsal cinsiyet ve engellilik ile engellilerin bağımsız yaşam hakkı konularında bir arada çalıştılar.

Ekin Kılıç Eser’in Sakal Kafe Pub, Friz’in Abay Kunanbay Caddesi’nde, Yeşim Paktin’in ise Büklüm Sokak’ta görebileceğiniz işleri kentin duvarlarında engelli kadınları, toplumsal cinsiyet perspektifi ile yansıtıyor.

Ayırma, bölme, uzaklaştırma, sınır çekme amacıyla örülen duvarların toplumsal cinsiyet ve queer bağlam üzerinden düşünülmesi İstanbul duvarları üzerinden mümkün olmayabilir ama Ankara’daki bu örnekler üzerinde düşünmeye değer.

Son olarak Ekim ayında İstanbul, Eskişehir ve Ankara’da gerçekleşecek Engelsiz Filmler Festivali’nin programına buradan ulaşabilirsiniz.

*KaosGL.org Gökkuşağı Forumu’nda yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. Yazının KaosGL.org’ta yayınlanmış olması köşe yazılarındaki görüşlerin KaosGL.org’un görüşlerini yansıttığı anlamına gelmemektedir.



Etiketler: kadın, kültür sanat, kent hakkı
2024