26/06/2012 | Yazar: Can Çavuşoğlu

‘LGBT mücadelemiz devam ettikçe, hepimizin yaşadığı tecrübeler bir araya gelip dünyanın en uzak köşelerine dayanışma, birlik ve bizim adımlarımızı takip edenlere umut ulaşıncaya kadar gökkuşağı bayrağı henüz tamamlanmamış demektir.’

“LGBT mücadelemiz devam ettikçe, hepimizin yaşadığı tecrübeler bir araya gelip dünyanın en uzak köşelerine dayanışma, birlik ve bizim adımlarımızı takip edenlere umut ulaşıncaya kadar gökkuşağı bayrağı henüz tamamlanmamış demektir.”
 
Gökkuşağı Bayrağı
 
Gökkuşağı bayrağı çeşitliliği ve kendi içinde özel kalmayı temsilen ilk kez 1978 yılında Gilbert Baker ve eşi Jomar Teng tarafından elle dikildi. Bayrağın orijinal dikiminde 8 renk bulunuyordu. Bu renkler ve anlamları;
Pembe: Cinsellik
Kırmızı: Yaşam
Kavuniçi: İyileşme
Sarı: Güneş Işığı
Yeşil: Doğa
Turkuaz: Sanat
Mavi: Uyum
Menekşe: Ruh
 
1979 yılında gökkuşağı bayrağı günümüzdeki 6 renkli halini aldı; kırmızı, kavuniçi, sarı, yeşil, mavi ve menekşe.
 
Gilbert Baker bütün LGBT örgütlerini bayrağın bütünündeki renkleri çoğaltmaya teşvik etti. Böylece gökkuşağı bayrağı dinamik bir yapıya büründü. Baker, UK Gay News’daki söyleşinde; “LGBT mücadelemiz devam ettikçe, hepimizin yaşadığı tecrübeler bir araya gelip dünyanın en uzak köşelerine dayanışma, birlik ve bizim adımlarımızı takip edenlere umut ulaşıncaya kadar gökkuşağı bayrağı henüz tamamlanmamış demektir.”
 
Pembe Üçgen
 
Nazi şiddetinden doğan pembe üçgen ilk başlarda LGBT bireyler arasında baskı ve zulmün sembolü olarak kullanılırken günümüzde eşcinselliğin gururunu ve artan anlayışı temsil etmektedir. Nazi toplama kamplarına kapatılan eşcinseller aşağı bakan pembe üçgen işareti takmaya zorlandılar, böylece cinsel yönelimlerinden dolayı en kötü muameleyi görerek kamplarda yaşama şansları asgariye indirilmiş oldu. Günümüzde ise pembe üçgen yukarı bakmaktadır.
 
Eşitlik Sembolü
 
İnsan Hakları Seferberliği Amerika’da 1980’de kurulan ve günümüzde 750.000’den fazla üyeye sahip en büyük LGBT hareketidir. Bünyesinde nefret suçları ile mücadeleden AIDS’e kadar pekçok program yer almaktadır. 1995 yılında Stone Yamashita tarafından dizayn edilen eşitlik logosu LGBT mücadelesinde şeklinden dolayı hemen göze çarpmaktadır. 

Etiketler: yaşam
nefret