18/12/2024 | Yazar: Thato Thinyan
“Yoksulluğu azaltma stratejilerinin özellikle LBTİQ+ kadınların ve kız çocuklarının ihtiyaçlarını içermesi ve yalnızca heteroseksüel, cisgender kadınların ihtiyaçlarına odaklanmaması önemlidir.”
Thato Thinyan’ın yazısını Umut Güven çevirdi. Yazının tamamı aşağıda yer alıyor:
Güney Afrika LBQ Ağı ve Küresel Lezbiyen* Koalisyonu'ndan Thato Thinyane olarak, bu yazıda LBTI Caucus adına sesleniyorum.
Toplumsal cinsiyet, cinsellik ve ekonomik gerçekliklerin kesişimi, LBTQİ+ kadınların ve kız çocuklarının dünyanın her yerindeki yaşam deneyimlerini etkilemektedir. Güney Afrika'da LBTQİ+ kadınlar için genç bir savunucu olarak deneyimlerim ne yazık ki benzersiz değil. Lezbiyen, biseksüel, trans ve interseks kızlar ve toplumsal cinsiyet normlarına uymayan gençler, kaynaklara erişimde ve ekonomik güçlenme sağlamada belirgin zorluklarla karşı karşıya kalmaktadır.
Bu zorluklar, yaşımız ve cinsel yönelimimiz/cinsiyet kimliğimizle ilgili toplumsal önyargıları içeriyor ve genellikle eğitim, istihdam ve finansal güvenliğe erişimimizi engelliyor. Akranlar ve eğitimcilerden gelen zorbalık, şiddet ve okullar tarafından kimliğimizin reddedilmesi, eğitime erişimimizi ve okulda kalmamızı etkiliyor, yüksek okul terk oranları ve istihdama erişimde olumsuz sonuçlar doğuruyor. İşyerinde cinsel yönelim, toplumsal cinsiyet kimliği ve ifadesine dayalı ayrımcılık, LBTİQ+ kadınları yoksulluğa iterek gayri resmi ekonomide çalışmaya ve güvencesiz işlere mahkum ediyor, finansal güvenliğimiz üzerinde olumsuz bir etki yaratıyor. Bu durum özellikle maskülen görünümlü lezbiyenler, trans kadınlar ve non-binaryler için geçerlidir. Açık kalmaya yönelik yaygın bir baskı ve cinsel yönelimimiz ve/veya cinsiyet kimliğimizin ortaya çıkması durumunda taciz (cinsel taciz dahil) riski, LGBTİQ+ topluluğundaki tüm kadınları, özellikle de genç ve feminen görünümlü kişileri ilgilendiriyor.
Bu kesişimsel olgularla başa çıkmak için, yoksulluğu azaltma stratejilerinin özellikle LBTİQ+ kadınların ve kız çocuklarının ihtiyaçlarını içermesi ve toplumsal cinsiyete dayalı finansman mekanizmalarının yalnızca heteroseksüel, cisgender kadınların ihtiyaçlarına odaklanmaması önemlidir. Ayrıca, kamu kurumlarının daha kapsayıcı ve marjinal topluluklardan genç kadınlar ve kız çocuklarının ihtiyaçlarına daha duyarlı hale getirilmesi gerekmektedir.
Kapsayıcı ekonomik fırsatlar oluşturarak ve toplumsal cinsiyet perspektifi ile kurumları güçlendirerek, cinsel yönelim veya cinsiyet kimliği ne olursa olsun, tüm kadınların ve kız çocuklarının başarılı olabileceği bir gelecek yaratabiliriz.
Verilerle gerçekler: Genç LGBTİ+’ların yoksulluk ve şiddetle mücadelesi
Rainbow Railroad, küresel zorunlu yerinden edilme krizi sırasında gerçek veya algılanan cinsiyet veya cinsellik temelinde zulüm veya şiddetle karşı karşıya kalanlara çözümler sunan uluslararası bir organizasyondur. 2023 yılında, 15.000'den fazla yardım talebi aldık. Bu taleplerin %43'ü 18-25 yaş arası gençlerden geldi.
LBT kadınların ekonomik güçlenmesi için kapsayıcı stratejiler
LBT kadınlar ve gençler, eğitimden istihdama kadar yaşamın birçok alanında ayrımcılık ve önyargılarla karşı karşıya kalmaktadır. Bu durum, onların ekonomik güvenliklerini ve güçlenmelerini olumsuz etkiler. Özellikle eğitim sisteminde karşılaşılan zorbalık ve şiddet, LBT’ların okulda kalmasını zorlaştırıyor ve okul terk oranlarında yükselmeye yol açıyor. Bu da iş piyasasında eşit olmayan koşullarda bulunmalarına neden oluyor.
LBT kadınlar, işyerinde cinsel yönelim ve toplumsal cinsiyet kimliğine dayalı ayrımcılık nedeniyle güvencesiz ve gayri resmi işlerde çalışmak zorunda kalmaktadır. Maskülen görünümlü lezbiyenler, trans kadınlar ve non-binaryler, iş piyasasında daha fazla zorlukla karşılaşmakta ve finansal güvenlikten yoksun kalmaktadır. Ayrıca, cinsel yönelim veya cinsiyet kimliğinin açığa çıkması durumunda taciz ve şiddet riski altında oldukları için, birçok LBT kadın, kimliklerini gizli tutmak zorunda kalmaktadır.
Bu sorunlarla başa çıkmak için, yoksulluğu azaltma stratejilerinin LBT kadınların ihtiyaçlarını dikkate alması ve toplumsal cinsiyet odaklı finansman mekanizmalarının sadece heteroseksüel kadınların ihtiyaçlarına odaklanmaması gerekmektedir. Kamu kurumlarının daha kapsayıcı ve duyarlı hale getirilmesi, genç LBT kadınların ve kız çocuklarının ihtiyaçlarını karşılamak için önemlidir.
Kapsayıcı ekonomik fırsatlar oluşturarak ve toplumsal cinsiyet perspektifi ile kurumları güçlendirerek, tüm kadınların ve kız çocuklarının cinsel yönelim veya cinsiyet kimliğinden bağımsız olarak başarılı olabileceği bir gelecek yaratabiliriz. Bu doğrultuda atılacak adımlar, LBT kadınların ekonomik güçlenmesini ve toplumsal eşitliği sağlamada önemli bir rol oynayacaktır.
*Bu yazı ilk olarak Kaos GL Dergisi'nin Uluslararası Ahval dosya konulu 197. sayısında yayınlanmıştır. Dergiye kitapçılardan veya Notebene Yayınları’nın sitesinden ulaşabilirsiniz. Online aboneler dergi sitesinden dergiyi okuyabilir.
*KaosGL.org’ta yayınlanan köşe yazıları, KaosGL.org’un editoryal çizgisini yansıtmak zorunda değildir. Yazı ve çizimlerden yazarları ve çizerleri sorumludur. Yazının ya da çizginin KaosGL.org’ta yayınlanmış olması köşe yazılarındaki veya çizimlerdeki görüşlerin KaosGL.org’un görüşlerini yansıttığı anlamına gelmemektedir.
Etiketler: insan hakları, kadın, eğitim, barınma, dünyadan, sağlık hakkı