09/09/2015 | Yazar: Murat Sayan

ABD’de HIV, en sık cinsel temas yolu ile bulaşıyor. HIV bulaştıktan sonra cinsel yaşantılarına ne oluyoru sorgulamış Amerika’lılar. HIV’den sonra ne değişmiş olabilir?

 

ABD’de HIV, en sık cinsel temas yolu ile bulaşıyor. HIV bulaştıktan sonra cinsel yaşantılarına ne oluyoru sorgulamış Amerika’lılar. HIV’den sonra ne değişmiş olabilir? Şurada; Sorular ve yanıtlar, üzerinde yorum yapmaya oldukça müsait. İşte HIV ile yaşamaya başlayan kişilerde o çarpıcı yanıtlar:

 

 

Geçtiğimiz yıl kaç seksüel partneriniz oldu?

Hiç olmadı – %24

1 – %29
2-3 – %19
4-6 – %10
7-9 – %4
10 – %14

Ne sıklıkta seks yapıyorsunuz?

Haftada 1’den fazla – %16
Haftada bir – %10
Ayda bir kaç kez – %24
Yılda bir kaç kez – %30
Hiç – %20

Seks esnasında HIV durumunuzu düşündüğünüz oluyor mu?

Daima – %47
Zaman zaman – %37
Asla – %16

Yeni biriyle seks yaptığınızda HIV statünüzü açıklıyor musunuz?

Daima – %64
Bazen – %27
Asla – %9

Seks yapmayı tercih ederim eğer karşımdaki …

HIV pozitifse – %47
HIV negatifse – %6
Dert etmem –  %47

HIV bulaştıktan sonra seksüel anlamda güvenim…

Arttı – %11
Azaldı – %66
Değişmedi – %23

Partneriniz HIV nedeniyle seks yapmayı reddetti mi?

Reddetti – %70

Reddetmedi – %30

Yanıtlar anket boyunca kendi içinde çelişkili gelmedi bana. Eğer gözümden kaçan bir detay olmadıysa. Yanıtlara baktığımızda bazı ipuçları ortaya çıkmış görünüyor ve hakkında yorum yapabiliriz sanırım: Ancak ortaya çıkan kesin bir olgu var ki o da HIV’den sonra insanların daha az seks düşünüp, yaşadıklarıdır. Buna kendini seksten çekme (travma), başkasına bulaştırmama isteği (vicdan) ve reddedilme korkusu (özgüven) vb. duygular yol açıyor olabilir.

Örneğin seks partneri sayısı ile ilgili soru HIV ile partner sayısı arasında bir ilinti kurabileceğimizi göstermiyor mu? Yanıtlara bakılırsa insanların yarısı çok partnerli olmaya devam etmişler ki bu durum HIV’den önce daha çok olsa gerek. Burada partner sayısını >3 alalım derim. Çünkü bu sayı Dünya Sağlık Örgütü’nün risk eşiği.

İnsanların önemli bir bölümü seks esnasında HIV ile ilgili durumlarını düşünüyor. Aslında sadece seks esnasında değil yaşantılarının her anında düşündüklerine eminim. Benliklerinin bir parçası haline geliyor olmalı.  Sürekli bir sorgulamaya, yargılamaya ya da bir tür filtre olmaya devam ediyor olsa gerek. Bu nedenle HIV ile yaşamaya başlayan biri aslında yeni biridir derim.

“Yeni biriyle seks yaparken HIV durumunuzu açıklıyor musunuz?” sorusunun yanıtı beni şaşırttı. Daima diyen ve bazen diyenlerin oranı bence yüksek. Daha az olacağını tahmin ediyordum. Son soruda verilen yanıttan dolayı böyle düşünüyordum hep. Ne de olsa kimse reddedilmek istemez değil mi?

***

Haz. Zemini kaygan bir alan (bu tanım ilginç oldu). Bu, her zaman doğru şeyi yapacağımız anlamına gelmiyor. Bazen işler ters de gidebilir.


Etiketler: insan hakları, sağlık
nefret