14/11/2008 | Yazar: Yasin Erkaymaz



Uzun yıllardır adı ölümle eşdeğer görülen HIV/AIDS; günümüz şartlarında gerekli takip ve tedaviyle kaliteli bir yaşam sürmenize engel olmayan bir rahatsızlıktır. HIV/AIDS ile ilgili bilgiler genelde kulaktan dolma ve birbirimizi korkutma amaçlı. Pozitif Yaşam Derneği’nden danışmanımız Yasin Erkaymaz HIV/AIDS hakkında yanlış bilgileri ve gerçekleri bizim için değerlendirdi. Bu haftaki konumuz: ‘HIV pozitif bir kişi ile korunmadan cinsel ilişkiye giren herkes virüsü kapar.’

HIV için geliştirilen ön yargılardan birisi de korunmasız cinsel ilişki sırasında rahatlıkla bulaşabilen bir virüs olduğudur. Oysaki HIV pozitif bir bireyle negatif bireyin korunmasız cinsel ilişkileri sonunda negatif olan kişinin virüsü alma ihtimali düşük bir orana sahiptir. HIV bulaş için her zaman ve her an uygun durumda değildir. Yani vücudunuz virüs ile karşılaştığı an virüs ile enfekte olursunuz diye bir kesinlik yoktur. O nedenle gerekli testleri yaptırmadan virüsü kesin olarak aldığınızı düşünmemelisiniz. Bunu öğrenmek için ilk 3 hafta yani 21 gün sonunda P24-Antijen testi yaptırmalısınız. Vücut HIV ile enfekte olduğunda bu sürede vücudunuz HIV’e karşı antijen üretmeye başlar. P24-Antijen testi böyle bir antijen oluşumunun olup olmadığını inceler, eğer test sonucu pozitif değer verirse, daha sonra HIV 1/2 Antikor Eliza yöntemiyle Antikora bakılır bu testin sonucu da pozitif ise Western Blot doğrulama testi gereklidir. Yani bu test süreçleri yaşanmadan sadece korunmasız bir cinsel ilişkiyle virüsü kaptığınızı düşünmek ve böyle davranmaya başlamak psikolojik olarak sizi ağır bir yükün altına sokar.

HIV pozitif bir partnere sahip negatif kişi, korunmalı cinsel ilişkiye girerken prezervatifin patlaması sonucunda düşükte olsa virüsü alma ihtimali ile karşılaşabilir. Tedavi olan ve virüsü kontrol altında tutulan bir kişinin virüsü bulaştırması çok daha güçtür ama imkansız değildir. O nedenle böyle bir durumda Porfilaksi önleme tedavisi ile virüsün kan hücresine girmeden etkisiz hale getirilmesi sağlanır. HIV eğer korunmasız cinsel ilişki ile vücuda giriyorsa kan hücresine geçmesi maksimum 48 ila 72 saat sürecektir o nedenle böylesi bir durumla karşılaşıldığında zaman kaybetmeden Profilaksi tedavisi için bir enfeksiyon uzmanına başvurmalısınız. Profilaksi tedavisi ile ilgili ilerleyen günlerde çok daha ayrıntılı bilgi vereceğiz.

HIV ile yaşayan bir kişinin arkadaşı, kardeşi, sevgilisi ya da ailesinden bir yakını olarak da merak ettiğiniz her konuda bize ulaşabilirsiniz.

Maillerinizi bekliyoruz: heranlamdapozitif@kaosgl.org

Konuyla ilgili yazılar:

HIV/AIDS ile ilgili yanlış bilgiler ve gerçekler (1): http://www.kaosgl.org/node/2106

[[Her Anlamda Pozitif]]

Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam