05/02/2009 | Yazar: Alex Bora

Kaos GL Hatay muhabiri Alex Bora, Kaan ile ailesi, işi, arkadaşları ve aşklarıyla ilgili görüştü.

Kaos GL Hatay muhabiri Alex Bora, Kaan ile ailesi, işi, arkadaşları ve aşklarıyla ilgili görüştü.

Kendinden bahseder misin biraz?
Adım Kaan. Hatay'da 3 yıldan beri memur olarak görev yapıyorum. 29 yaşındayım. Yavaş yavaş yaşlandığımı hissediyorum. Aslen Osmaniyeliyim. 4 tane de kardeşim var.
 
Aile ilişkilerin nasıl peki?
Ailemden uzak olduğum için ilişkilerim orta seviyede, iyi denebilir. Hani derler ya ne kadar uzaktasın o kadar iyisin. Ben şu an öyleyim. Belki ailemin bilmediği gerçekleri söylesem aram bu kadarda iyi olmayacak.
 
Ailenin bilmediği gerçek eşcinsel olduğun mu?
Evet. Aile bireylerimden hiç biri eşcinsel olduğumu bilmiyorlar. Böyle giderse de kimse bilmeyecek. Öğrendikleri zaman verecekleri tepkiyi az çok bildiğim için bunu söylüyorum. Onların beni olduğum gibi kabul edeceklerini bilsem 1 saniye durmam direk aileme açıklardım eşcinsel olduğumu ama şartlar işte.
 
Bu şartlar çevre baskısı ve ailenin seni dışlama korkusu mu?
Büyük anlamda dış çevre etkenleri denebilir. Ailem hâlâ köyde yaşıyor. Köydeki hemen hemen herkes de akraba sayılır. Köyde iken içimde hep korku vardı. Ya biri öğrenirse ya babam duyarsa. Çünkü babama göre bir erkek çocuğu büyüyünce mutlaka bir kadınla evlenip yuva kurmalı. O yüzden taşrada eşcinsel olmak zor olan şartları daha da zorlaştırıyor.
 
Okul yılların nasıl geçti?
Lise yıllarımda hep platonik aşklar yaşadım. Kimseye açılamadım. Üniversite 2. yılıma kadarda bu sürdü. Daha sonraki yıllarda ise biraz daha özgürce yaşadım. Okul yıllarımdaki duygusallığımı ikiye ayırıyorum ben: platonik aşklar ve özgür aşklar.
 
Bu ayrımı biraz daha açıklayabilir misin?
Ben ilk kez üniversiteyi kazandığım zaman başka bir şehre tek başıma yaşamaya gittim. O yüzden korkularım yüzünden 2. sınıfa kadar hep kendimi bastırdım. Platonik aşklar yaşadım ama daha sonra internetin faydası sayesinde yeni arkadaşlıklar edindim; bu da benim daha da cesaretlenip özgür aşklar yaşamamı sağladı.
 
Hatay’da eşcinsel olarak hayatın nasıl geçiyor?
Hatay küçük bir şehir. Her ne kadar buranın yabancısı olsanız da sosyal çevreniz dolayısıyla yaşadıklarınıza dikkat etmeniz gerekiyor. Toplum yapısal olarak bizlere karşı bilinçli değil. Ne zaman nasıl bireylerle karşılaşacağınızı bilemiyorsunuz. O yüzden görüştüğüm 5-6 kişi var Hatay’da, onlar bana yetiyor.
 
İş hayatı nasıl gidiyor?
Ben bir bankada memur olarak çalışıyorum. Bazen çok sıkıcı günler geçiyorum. İş arkadaşlarımla aram iyi sayılır. Tabii onlar da bilmiyor eşcinsel olduğumu. Bilseler bana aynı şekilde yakınlık gösterirler mi onu da bilmiyorum. Bir yandan da onların bilmemesi benim açımdan daha iyi. Çünkü ben özel hayatını gizli yaşayanlardanım.
 
Kaos GL hakkındaki düşüncelerin nelerdir peki?
Kaos GL'nin varlığını ilk kez bir arkadaşlık sitesindeki reklamında gördüm. Siteye girdiğimde ise içeriğinin çok iyi olduğunu, bir eşcinselin kafasındaki tüm sorulara cevap bulabileceği bir yer olarak gördüm. Dergiyi ise bir kitapevinde görmüştüm ama almaya cesaret edemedim. Kaos'u net üzerinden takip etmeye devam ediyorum. Eşcinsellerin hakları için eşcinsellerin sesi olduğu için Kaos’a teşekkür ederim.
 
Son olarak eklemek istediğin bir şey var mı?
Umarım bir gün toplum eşcinsel bireylere her anlamda ayrım yapmaktan vazgeçer. Bence toplum herkesi dil, din, cinsel ayrım gözetmeden kabul etmeli. Taşrada yaşayan arkadaşlara da bir sözüm olacak. Tüm olumsuzluklara rağmen kendinizden ödün vermeden hissettiklerinizi özgürce yaşayın. Bu belki zor ama hayatta önemli olan da zoru başarmak. Kaos GL'ye tekrardan teşekkür ediyorum.


Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
İstihdam