07/08/2015 | Yazar: Hasan Andreas Atik

Standart korunma yöntemleri erkeğin korunması üzerine kurgulanmış durumda. Bu durum kadın kadına cinsel pratiği tamamen dışarıda bırakıyor.

HIV/AIDS meselesi üzerine konuşulmaya başlanıldığından beri diğer bütün konularda olduğu gibi bu konuda da kadınlar dışarıda bırakılmıştır. Sosyo-kültürel yapı gereği kadınların cinsel pratikleri üzerine konuşulması “ayıp” görüldüğünden kadın-HIV/AIDS meselesi hep görmezden gelinmiştir. Burada ki temel sıkıntı erkek egemen kültürün kadınları tahakküm altına almasıyla ilişkilendirilebilir. Erkek egemen kültür kadın bedeni üzerinde tahakküm kurma ehliyetine sahip görüldüğü için cinsel pratiklerde de korunmak daha çok erkeğin göreviymiş algısı yaygındır. Lezbiyen pratiklerde ise genelde bilgi eksikliği kaynaklı bir korunmama durumu söz konusudur. Üzerinde konuşulan bütün korunma yöntemleri penetral sekste korunmayla kısıtlı kalmıştır. Bu durum kadın eşcinselliğinin üzerinde yeterince konuşulmamasıyla doğrudan ilişkili olabilir.

Aslında temelde var olan sıkıntı eril zihniyetin tahakkümünün kırılamıyor oluşudur. Bu durumda kadınlara güvenli seks konusunda yeterli bilgilendirme yapılsa dahi erkeğin kadın bedeni üzerinde ki tahakkümü ortadan kalkmadığı sürece tam anlamıyla bir korunmadan söz edilemez. Buradan hareketle heteroseksizm ile mücadele aslında HIV/AIDS mücadelesinin de kilit noktasında durmaktadır. HIV/AIDS ile mücadeleye sadece korunma yöntemleri, tanı ve tedavi olarak bakmak da yeterli olamayacaktır. Sorunun analizinin doğru yapılıp mücadeleye bu şekilde yön verilmesi gerektiğini düşünmekteyim. Korunma yöntemleri konusunda bilinçlendirme çalışmaları yapılmalı ancak bununla birlikte de heteroseksizm ve kadın bedeni üzerinde ki tahakkümle de aynı oranda mücadele sürdürülmelidir.

Ancak kadın kadına ilişkide ise durum biraz bilgi yetersizliğiyle ilişkilendirilebilir. Standart korunma yöntemleri yukarıda da belirttiğim gibi erkeğin korunması üzerine kurgulanmış durumda. Bu durum kadın kadına cinsel pratiği tamamen dışarıda bırakıyor. Bu eksiklik bize HIV konusunda dahi uygulanan kampanyaların heteroseksist bir algıya dayandırıldığını göstermektedir.

Kadın kadına cinsel pratiklerde bulaş şekilleri şu şekilde gösterilebilir;

Oral genital cinsel ilişki,

oral anal cinsel ilişki,

Adet kanaması sırasında cinsel ilişki,

Seks oyuncaklarının eşler arasında değiştirilerek kullanımı

Kadın kadına cinsel pratiklerde uygulanması gereken temel korunma yolları aşağıda ki gibidir ve bu tedbirlerin uygulanması hayati önem taşımaktadır.

Güvenli cinsel ilişki yöntemleri temel olarak eşlerin vücut sıvılarının birbirine geçişini önleyen bariyer yöntemler kullanımıdır. Bunlar;

Vajina, anüs ve ağza penis girişi sırasında kondom kullanımı,

Vajina ve anüse parmak girişi için latex eldiven kullanımı,

Kadınlarda oral seks sırasında vajinal ve anal bölgeyi örten ağız kondomları kullanımı,

Paylaşılan seks oyuncakları için kondom kullanımı.

Bunun dışında da HIV üzerine yapılan bütün çalışmalarda kadına yönelik beden tahakkümü üzerinde durulması. Korunmanın sınırlarını erkeğin belirlediği cinsel pratiklerden ve dayatmalardan kadınların büyük zararlar görebileceği aktarılmalıdır.

Kadınlarda HIV/AIDS  belirtileri aşağıda gösterildiği gibidir. Ancak bu belirtilerin birden fazla sebebi olabilir. Aşağıda ki belirtilerin herhangi birini taşıyorsanız uzman bir enfeksiyon hastalıkları doktoruna görünmeniz önerilmektedir.

Şiddetli veya tekrarlayan vajinal enfeksiyonlar

Düzensiz adet

Anormal adet kanaması

Sürekli tekrarlayan ateşli soğuk algınlığı

Herhangi bir neden olmadan yaşanan baş ağrıları

Kasık, boyun ve koltukaltında bulunan lenf bezlerinin şişmesi

Boğazda kalıcı bir ağrı

Sık deri döküntüleri ve enfeksiyonları

Gece terlemeleri

İştah kaybı

Sıklıkla hazımsızlık ve ishal problemi yaşamak

Çeşitli jinekolojik problemler

Kas ve eklemlerde sürekli ağrı

Genital siğiller, genital herpes

Lipodistrofi

Bulantı ve kusma

Açıklanamayan kilo kaybı

Sürekli yorgunluk

Vajina ya da ağızda oluşan mantarlar ve enfeksiyonlar

Mukozal herpes enfeksiyonu

Kızarıklık, ciltte beyaz lekeler, ağız içinde yer alan yaralar gibi gözle görülür belirtiler.


Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam