15/06/2020 | Yazar: Aslı Alpar

Diyanet’in Anayasa’nın eşitlik ilkesini yok saydığı nefret hutbesi ve LGBTİ+’lara yönelik artan nefret söylemi, gündemi hicveden Türkiyeli çizerlerin işlerine yansıdı mı?

Karikatür dergileri LGBTİ+’ları unuttu! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Karikatür: Sarah Mirk, The New Yorker

-“Beni senin Fransız kızların gibi çiz” 

-Off! Bunu çizmek filmde daha kolay görünüyordu.”

Malumunuz “pride” ayındayız… Pride’ı bu yıl da LGBTİ+’lara yönelik kamu kurumlarının, yöneticilerinin ve siyasetçilerin LGBTİ+’lara yönelik artan nefret söyleminin gölgesinde kutlayacağız gibi görünüyor.

24 Nisan’da Diyanet İşleri Başkanlığı’nın merkezi Cuma hutbesinde LGBTİ+’ları ve HIV ile yaşayanları hedef göstermesinin ardından iktidar partisi AKP’nin de sahiplendiği nefret söyleminin ardından LGBTİ+’lara yönelik nefret saldırıları da arttığına da tanıklık ediyoruz.

Peki, bu yaşananlar politik gündeme de yer veren karikatür dergilerine yansıdı mı? Diyanet’in Anayasa’nın eşitlik ilkesini yok saydığı nefret hutbesi Türkiyeli çizerlerin gündemine dâhil oldu mu? Türkiye’de yayımlanan karikatür dergileri Leman, Uykusuz ve Bayan Yanı’na baktığımızda 24 Nisan’dan bugüne dek bu konuyu gündeme alan bir karikatür göremiyoruz. Karikatür dergileri güncel politik mizaha genelde kapaklarında ya da 2 ve 3. sayfalarında yer veriyor. Bu gelişmenin olduğu dönemde LeMan 1 Mayıs kapağı ile yayımlanıyor ve 2-3. sayfalarda 1 Mayıs, Zonguldak Valisi’nin açıklaması, maske dağıtımının organize edilememesi gibi konular ele alınıyor. Haziran ayı ile birlikte çıkan sayılarında da RTÜK’ün TELE 1’e verdiği ceza, Leyla Güven’in gözaltına alınması gibi güncel politik olaylar çiziliyor ancak LGBTİ+’lara yönelen nefret söylemi ve saldırılarına karşı bir espri yok.

29 Nisan tarihli Uykusuz’a baktığımızda da benzer bir şekilde LGBTİ+’lara yönelen nefret söyleminin gündeme alınmadığını görüyoruz. Uykusuz LeMan kadar politik gündemi çizmese de politik mizah çizen Cem Dinlenmiş’in “Her şey olur” köşesinde de LGBTİ+’lara rastlamıyoruz. Doların yükselişi, AVM’lerin açılması, Meclis’te üç milletvekilinin vekilliklerinin düşürülmesi gibi konuları kapaklarına taşıyan dergi LGBTİ+’ları görmüyor.

Bayan Yanı’nın Haziran sayısına baktığımızda ise Pride’ı unuttuklarını görüyoruz. Ne yazık ki dergi Onur’un renklerinden iz yok…

Oysa Uykusuz ve 2017’de kapanan Penguen dergileri 2015’te polisin engellediği İstanbul Onur Yürüyüşü’nü kapaklarına taşımıştı.

karikatur-dergileri-lgbti-lari-unuttu-1

Bayan Yanı 2017’de Pride köşesi yayımlamıştı… Bugün, LGBTİ+’ların belki de en yoğun nefret söylemine maruz kaldığı bugün karikatür dergileri kalemlerini heteroseksizme, ikili cinsiyete batırmıyor gibi görünüyor.

karikatur-dergileri-lgbti-lari-unuttu-2

Gönül istiyor ki Onur Ayı geldiğinde karikatür dergileri şanlansın, içinde queer olmasa da LGBTİ+’ların karşı karşıya kaldığı nefrete karşı güçlendirici süper komikli işler çizilsin. Görünen o ki karikatür dergileri LGBTİ+’ların politik özneler olduklarını, güncel politiği hicvederken queeri atlamamaları gerektiğinin halen farkında değil.

 


Etiketler: kültür sanat
2024