22/07/2010 | Yazar: KAOS GL
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın hafta sonu Dolmabahçe Sarayı’nda “demokratik açılımı” konuşmak için kadın örgütlerinin temsilcileriyle bir araya geldiği buluşmada, kadın-erkek eşitliğine inanmadığını söyledi. Toplantıya katılan örgütler soğuk duş etkisi yaratan bu sözlere şaşırdı, kırıldı, kızdı…
Toplantıya katılan kadınlar, “Salonda soğuk duş etkisi yarattı, şoke olduk” dedi.
Bazı katılımcıların verdiği bilgiye göre, toplantının sonlarına doğru bazı örgüt temsilcilerinin Başbakan’dan “kadınların çalışma hayatından geri kalmaması için kreşlere öncelik vermesini” istemesi üzerine, bir tartışma yaşandı.
“Kreşlerin sonu huzurevleridir. Üç yaş altı çocuklara anneler baksın” diyen bir dernek temsilcisinin konuşması salondaki havayı iyice gerdi. Bunun üzerine, kadınların annelik rolüne ilişkin bir değerlendirme yapan Erdoğan, şöyle dedi: “Kadın erkek eşitliğine inanmıyorum. Onun için fırsat eşitliği demeyi tercih ediyorum. Kadın ve erkek farklıdır, birbirinin mütemmimidir (tamamlayıcıdır).”
Katılımcılar yaşananları Milliyet’e değerlendirdi:
Hülya Gülbahar (Anayasa Kadın Platformu Üyesi): “Başbakan aynen bu şekilde söyledi, hatta Uçan Süpürge’den Halime Güner ‘Sayın Başbakan, kırılıyoruz’ dedi. Salonda soğuk duş etkisi yarattı. Herkes birbirine baktı, beklenmeyen bir çıkıştı. Başbakan zaten çok fazla annelik vurgusu yapınca, ‘kadın sadece anne olarak değil, bağımsız birey olarak güçlendirilmeli’ denildi. Bu söyleme ilk defa tanık olduk, kimsenin beklemediği bir şeydi bu. Bu uluslararası boyutta bir skandal. Görüşlerinin esnemediğini ve değişmediğini görüyoruz, çok acı.”
Gülseren Onanç (KAGİDER Başkanı): “Evet, böyle söyledi. ‘Eşitliğe değil fırsat eşitliğine inanıyorum, kadın kadındır, erkek erkektir, birbirinin tamamlayıcısıdır’ dedi. Beni çok şaşırtmadı ama böyle bir toplantıda söylemesini beklemiyordum. Uzlaştırıcı bir dil aranırken, bu söyleme gitmesine şaşırdım.”
Sezer Gülfidan (KA-DER Yönetim Kurulu Üyesi): “Başbakan ‘Kadın ve erkeğin eşit olduğunu kabul etmiyorum, kadın ve erkek ayrıdır’ dedi. Ancak kadını daha aşağı ya da yukarıya koymadı, ‘birbirinin tamamlayıcısıdır’ dedi. Biz şunu anlatamıyoruz Başbakan’a, eşitlik talebimizi insan hakları üzerinden yürütüyoruz. Başbakan ise kadını ailenin içerisine itmeye çalışıyor.”
Halime Güner (Uçan Süpürge Başkanı): “Başbakan annelik üzerinde durdu. Kadınları yalnızca biyolojik kimlikleriyle ele aldı. ‘Kadının aile için var olabileceğini’ söylemekle kalmadı, ‘kadın-erkek eşitliğine değil, fırsat eşitliğini inandığını’ belirtti. Bunu da muhafazakar bir partinin başkanı olmasına bağladı. Olumlu mesajlarla başlayan, umut vadeden bu toplantı, mutsuzluk ve hayalkırıklığı içinde sona erdi. Bizi çok şaşırttı, yaraladı.”
Sema Kendirci (Türk Kadınlar Birliği Başkanı): “Kadın erkek eşitliğine inanmadığını, fırsat eşitliğini öngördüğünü söyledi. Yüzünü ve ifadeyi gördüğünüzde samimiyetle söylediğine inanıyorsunuz. Bizim için sürpriz olmadı, ama yine de için şok olduk.”
Aynur Bektaş: (TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı): “Ben erken ayrıldığım için bu sözleri duymadım. Açıkçası üzüldüm. Toplantıda anneler üzerinden gidildi, kadını birey olmaktan çıkarıyor gibi geldi.”
Cemalnur Sargut (Türk Kadınları Kültür Derneği İstanbul Şube Başkanı): “Ben toplantıdan erken ayrıldım, uçağa yetişmem gerekiyordu. Böyle bir şey sanmıyorum, bilakis kadınlara karşı çok hürmetkardı.”
Konuyla ilgili ulaştığımız Başbakan’a yakın kaynaklar, “Cümleler doğru ama bağlamından koparılırsa yanlış olur. Orada konuşulan konu kadın-erkek eşitliğine yasal bir itiraz asla değildi. Sonuçta kadınlara fırsat eşitliği sağlanması konusunda attığı adımlarla çelişir. Başbakan’ın sözleri ‘kadın ve erkek farklı cinstirler’ mealindeydi. Yanlış algılamışlar” dediler.
Etiketler: kadın