24/06/2022 | Yazar: Leyla Lena Urfalı

halihazırda kullandığımız iletişim ve medya kanallarıyla, ruh sağlığı destek sistemlerine nasıl katkı sağlayabiliriz, konuşmalıyız.

lübunya ve transfemlerin intihardan korunma sistemini nasıl kurabiliriz? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İllüstrasyon: Lena Sans

bir lübunyanın özellikle bir trans gacının intihar haberinden sonra ‘ne yapmalıyız’ anlamak ve bilmek istiyorum. böyle bir habere etki-tepki ilişkisi üzerinden aksiyonlar alınmasının yanında erişimimizde olan iletişim ve medya kanallarını kullanarak bundan sonraki zamanlarda lübunyaların, özellikle transfemlerin intihardan korunma, uzaklaşma ya da bu gibi düşüncelerle herhangi bir destek/yardım alma sistemini nasıl kurabiliriz, sorusu hakkında konuşmalıyız.

lübunya derneklerinin ve kuruluşlarının destek kanalları var ama bu kanalların ne kadar etkin olduğu üzerine benim sistematik bilgi birikimim yok lübunya kuruluşları destek için psikiyatrist ve psikolog gibi profesyonellere yönlendiriyor ve/veya kuruluş çalışanları ile telefon konuşması yapılabiliyor. özellikle özneler, bireysel ya da küçük sosyal gruplar olarak iletişim ve medya kanallarını var olan destek sistemlerinin yanında/beraberinde nasıl kullanabiliriz konusunu tartışmaya açmak istiyorum. ben bir trans kadın olarak, yazdıklarımda trans kadınların intihar durumlarına odaklanacağım. yazdıklarımdan ve umarım beraber yapacağımız konuşmalardan çıkaracağımız çoğu destek sistemi, lübunyaların hepsinin yararlanabileceği şekillerde evrileceğini düşünüyorum. 

intihar sürecinde olan bir trans kadının yardıma ulaşma çabasında ulaşabileceği insanların akran ya da benzer/kesişen tecrübelere sahip biri olabilmesinin önemli olduğunu tecrübeden biliyorum. sadece empati ve birbirini anlamak gibi şeyler üzerinden değil, kritik noktaların benzerini tecrübe etmiş bir insanın, tecrübe paylaşımı ve daha önce kritik anlarda yaşadığı ve izlediği adımları paylaşması hayati önem taşıyabilir. 

bu konuda önerim: telefon üzerinden destek veren dernek ve kuruluşlara, belirli tecrübelere sahip trans kadınların, tecrübe paylaşımı yapabileceği konu/durumlar hakkında online bir form doldurarak, derneğe iletmesi. bu kişiler spesifik durumlar hakkında kritik bilgi ve sürecin onlar için nasıl ilerlediği üzerine paylaşımlar yapabilir.

(intihar sürecinde kritik durumlar, aniden gelişebilecek olsa da süreç birkaç saat, gün, hafta, ay içine yayılabiliyor. kritik anlar her zaman için fiziksel bir zararın görülmüş olduğu/olacağı durumlar değil.) ilk görüşmeyi yapan dernek çalışanı, elinde olacak listedeki kişilerin tecrübelerine ve bilgi birikimine göre yardım arayan kişileri eşleştirebilir. 

bu önerinin gerçekleşebilmesi için tarafların bilmesi gereken birkaç şey:

-tecrübe paylaşımı yapan kişi, paylaştıklarının profesyonel bir öneri olmadığı sadece yardım arayışında olan kişiye kendi perspektifini ve yaşadığı süreci paylaşması olduğu hakkında farkında olmalıdır

- dernek tarafından bir kişiyle eşleşme teklifi geldiğinde eşleşmeye onay/red, iletişimin ne zaman, ne kadar süre ve hangi iletişim kanalıyla olabileceği konusunda olan detaylara olabildiğince hızlı dönüş yapması (yardım arayışında bulunan insanın, listede eşleşebileceği birden çok benzer tecrübeli insan olması halinde eşleşme ihtimali ve hızı artacaktır. bu şekilde tecrübe paylaşımı yapacak insanların kişisel hayatlarından ayırmaları gereken zaman azalacaktır.)

- eşleşme sürecinde ve iletişimin başlangıcında iki taraf da isim gibi kişisel bilgiler anonim olacak. taraflara paylaşılan bilgi, paylaşılacak olan tecrübenin kesişmesi/benzemesi konusunda olacak. iletişim sürecinde eğer kişiler dilerse anonimlik bozulabilecek. 

- derneğin sorumlulukları eşleştirme, zamanlama ve anonim bir iletişim kanalı paylaşımı olacak. iletişim sürecinin geri kalanı tarafların sorumluluğunda olacak.

- iki taraf da 18 yaşını doldurmuş olması gerekecek

- tecrübe paylaşımı yapacak kişiler, derneğin listesine kimlik adı ve soyadları ile katılması gerekecek. bu kişilerden alınan bilgilerin tamamı gizli kalacak.

- dernek çalışanı, ilk konuşmayı yaptığında durum bağlamında tecrübe paylaşımının, derneğin alabileceği diğer aksiyonlar arasında gerekli olup olmadığının ya da öncelik sırasının kararına varacak

-bahsedilen anonim iletişim kanalları e-posta adresleri üzerinden mail, sesli arama, telegram gibi mesajlaşma ve arama uygulamaları veya sadece link üzerinden sesli zoom toplantıları olabilir.

—-----------

başka bir öneri: psikiyatrist, psikolog gibi profesyonellerle çalışmış lübunyaların yorum gibi şeyler yazabildiği, çeşitli yerlerde güncel şekilde erişilebilir bir excel dosyası. devlet/özel, bilinen/bilinmeyen, şehirlere ve ilçelere ayrılmış profesyoneller hakkında öznelerin fikirlerinin bulunduğu; komünite içerisinde kümülatif ilerleyen bir dosya.

—----

bu öneriler, derneklerin de içinde bulunduğu sistemler olsa da birçok öznenin öne getirdiği diğer öneriler bu şekilde olmak zorunda değil.

bu yazının amacı; şu an bize kolayca erişilebilir olan halihazırda kullandığımız iletişim ve medya kanallarına odaklanmak. instagram hikayeler gibi bir örnekte halihazırda, intihar olaylarının haberlerinin lübunyalara iletilmesini en etkili yollarından biri fakat haberin yayılması etki-tepki ile kalıyor ve bir süre sonra diğer birçok lübunyaları ilgilendiren haber gibi sessizleşiyor. etki-tepki zamanındaki insanlar dikkatlerini verdiği bu süreci daha kalıcı ya da kümülatif bir şekilde ilerletebileceğimiz destek sistemlerine katkı sağlamak için kullanılabilir. 

LÜBUNYALAR ben bu metni yazarken bilemiyorum daha ne gibi sistemler kurabiliriz. anladığım kadarıyla bireysel olarak emek verebildiğimiz ama kişisel hayatımızdaki akışı bozmayacak, öznelerin çok olup verilen zamanın programlı bir şekilde küçük parçalara bölünebildiği sistemler olmalı. bu google docs dosyasına editlemeye açık başka bir google docs linki ve Instagram hesabımın linkini bırakıyorum.

fikirlerinizi, önerilerinizi istediğiniz şekilde ekleyebilirsiniz. bildiğiniz varsa söyleyiniz pls. love u all.

*KaosGL.org Gökkuşağı Forumu’nda yayınlanan yazı ve çizimlerden yazarları ve çizerleri sorumludur. Yazının ya da çizginin KaosGL.org’ta yayınlanmış olması köşe yazılarındaki veya çizimlerdeki görüşlerin KaosGL.org’un görüşlerini yansıttığı anlamına gelmemektedir.

* Bu yazı, Avrupa Birliği'nin mali desteği ile hazırlanmıştır. İçeriğin sorumluluğu tamamıyla KAOS GL’ye aittir ve AB’nin görüşlerini yansıtmamaktadır.

lubunya-ve-transfemlerin-intihardan-korunma-sistemini-nasil-kurabiliriz-1



Etiketler: yaşam
İstihdam