01/02/2009 | Yazar: Yasin Erkaymaz

1 Aralık Dünya AIDS gününde ilk defa HIV ile yaşayanlar ve yakınları sokaktaydı…   Ankara – İzmir – İstanbul da yapılan organizasyonlarla bir 1 Aralık Dünya AIDS Günü

1 Aralık Dünya AIDS gününde ilk defa HIV ile yaşayanlar ve yakınları sokaktaydı…
 
Ankara – İzmir – İstanbul da yapılan organizasyonlarla bir 1 Aralık Dünya AIDS Günü daha geride kaldı.
2008 1 Aralık diğerlerinden daha farklıydı, daha heyecanlı ve daha bir gerçek yaşanarak geçmişe gönderdiğimiz bir gün oldu. İlk defa HIV ile yaşayanlar Pozitif Yaşam Derneği’nin bu günü düzenlemesi ile kendileri olarak sokağa çıktılar. HIV pozitif ya da negatif olanların üzerlerinde ‘ HIV Pozitif ya da Negatif ne Fark Eder’ yazılı aynı tişortlar vardı. Gerçekten bir şey fark etmediğinin en büyük göstergesi üzerlerinde aynı tişortlerle yan yana, kol kola olan negatifler ve pozitiflerin neşeli kalabalıklığıydı. İlk kez sokağa korkutmaktan farklı bir yüzle çıktı HIV/AIDS ve HIV ile yaşayanlar. Ayrımcılık ve önyargıların azalması için güzel bir adım atılmış oldu.
 
Güney Afrika'da Tıp fakültesi öğrencilerine eğitim verildi
TurkMSIC (Türk Tıp Öğrencileri Uluslararası Komitesi)’in bağlı bulunduğu, Türkiye dışında 100’den fazla ülkenin de tıp fakültesi öğrencilerini temsil eden bir organizasyon olan IFMSA (Uluslararası Tıp Öğrencileri Federasyonu)’in 5 bölgesinden biri olan Afrika Bölge Toplantısı 18-23 Aralık 2008 tarihleri arasında Güney Afrika’da Durban şehrinde yapıldı.
Özellikle TurkMSIC’ın da çalışma kollarında olduğu gibi bu toplantı sırasında da Tıp Eğitimi, Halk Sağlığı, Üreme Sağlığı ve HIV/AIDS, İnsan Hakları ve Barış komiteleri üzerinden ayrılmış oturumlar düzenlendi. Üreme Sağlığı ve HIV/AIDS Komitesi adı altında yapılan eğitimde Ghana, Mozambik, Güney Afrika, Nijerya ve Sudan ülkelerinden toplamda 17 katılımcı vardı. Bu toplantılar sırasında HIV/AIDS, ayrımcılık ve damgalanma, HIV korunmasında kadın kondomunun yeri, mikrobisitler ve aşı üzerinde duruldu.  Yazının devamı için
 
Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar ve 4. Ulusal HIV/AIDS Sempozyumları Gerçekleştirildi
Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar ve 4. Ulusal HIV/AIDS Sempozyumları Kuşadası’nda 23–26 Kasım 2008 tarihinde, İzmir Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklarla Savaşım Derneği (İzmir) ve AIDS Savaşım Derneği – Ankara tarafından gerçekleştirildi. Pek çok enfeksiyon uzmanının katıldığı sempozyumlara çeşitli branşlardan doktorlar, sağlık çalışanları, Sağlık Bakanlığı yetkilileri ve sivil toplum öncüleri katıldılar
Pozitif Yaşam Derneği 3 konuşmacı toplam 5 kişililik ekibiyle tıbbi içerikli oturumların yanı sıra HIV/AIDS’in sosyal boyutlarının tartışıldığı oturumlara sunumları ile katıldı.
 
Türkiye’nin HIV/AIDS’e yanıtı konulu tartışmada ise Nejat Ünlü kurum görüşlerini dile getirdi. Pek çok konuşmacı gibi Sağlık Bakanlığı temsilcisi Dr. Peyman Altan ve UNAIDS temsilcisi Ela Aktürkoğlu sunumlarında, Pozitif Yaşam Derneği çalışmalarını takdir ettiklerini ve desteklediklerini dile getirdiler. Birebir görüşmelerimizde ise doktorlar ve sağlık çalışanları ile diyaloglar kuruldu. Anadolu’dan gelen sağlık çalışanları ile Anadolu Projesi paylaşıldı ve destek arandı.
 
Yön Radyo’da "Merhaba Acil" Programının ‘Pozitif Yaşamak’ başlıklı bölümünün 2.’sini gerçekleştirdik!
22 Aralık 2008 Pazartesi akşamı saat 20:00’de, 10 yıldır aralıksız yayan yapan sağlık programı Merhaba Acil’de ‘Pozitif Yaşamak’ başlıklı programımızın bu ayki konusu 1 Aralık Dünya AIDS Günü etkinlikleriydi.
Program koordinatörü Didem Ünsür bu ayki konuğu; Pozitif Yaşam Derneği İletişim Sorumlusu Çiğdem Şimşek ile birlikte etkinlikleri değerlendirdi. Programda 1 Aralık Dünya AIDS Gününe nasıl hazırlanıldığı, basın ve medya ile ilişkiler,  yapılan özel haberler, röportajlar, yer alınan TV programları, etkinliğin nasıl festival havasında geçtiği konuşuldu.
Telefonla canlı yayına bağlanan PYD Yönetim Kurulu Üyesi Arzu Kaykı kendi gözlemlerini aktardıktan sonra Prof. Dr. Deniz Gökengin’in basın toplantısı açılış konuşmasını okudu. Bu sene ilk defa HIV pozitif kişiler ve yakınları, aktivistler, gönüllüler, doktorlar, sanatçılar ile hep birlikte ‘HIV/AIDS sokağın meselesidir’ / ‘Hangimiz HIV+? Ne fark eder’ diyerek sokağa çıktığımız bu ilk etkinliğimizde bir HIV+ olarak orada yürürken neler hissettiğini ise sevgili Akın’ın sesinden dinledik.

Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesini Ziyaret Ettik
Pamukkale Üniversitesi TurkMSIC topluluğu, AIDS ile Mücadele Derneği ve Pozitif Yaşam Derneği işbirliğiyle Denizli’de ‘HIV Pozitif Yaşamlar’ başlıklı bir söyleşi gerçekleştirdi.
Pozitif Yaşam Derneği ile HIV pozitif bireylerin gerçek yaşam öykülerini ve karşılaştıkları ayrımcılık, dışlanma ve damgalanma kaygısı ile yaşadıkları travma deneyimlerini paylaştık.HIV pozitif bireylerin, her koşulda hayata devam ettiklerini, konser sıralarına girdiklerini, gülebildiklerini, sevgiyle insanlara ve hayata sarıldıklarını gördük. Ayrıca, HIV ve AIDS arasındaki farkı, HIV’in nasıl bulaşmadığını, korunma yollarını ve bu durumda bize destek olabilecek Pozitif Yaşam Derneği’ni dinledik.
 
 
GfK Türkiye Medikal Birimi Araştırma sonuçları
Pozitif Yaşam Derneği, GfK Türkiye Medikal Birimi ile toplumu HIV /AIDS ile ilgili farkındalık çalışmalarında temel oluşturmak üzere ve yine 1 Aralık Dünya AIDS Günü etkinliklerine ışık tutması amacıyla HIV/AIDS ile ilgili bilgi ve halkın hastalığa tepkisini ölçecek kalitatif ve kantitatif araştırmalar yapmıştır.
15 yaş ve üzeri 1303 kişi ile 16 ilde gerçekleştirdiğikantitafif araştırmada ortaya çıktı ki toplumun %56’sı HIV’i bilmiyor…%79’u HIV’in testi olduğunu bilmiyor.
Yine yapılan araştırmada AIDS denilince aklınıza ne geliyor diye sorulunca birçok kişi ‘Korku’ diye cevap verdi.
 
Pozitif Yaşam Derneği ‘Pozitif Sohbetler’deydi…
6 Aralık 2008 Cumartesi günü,16:00 – 19:00 saatleri arasında Dünya AIDS haftası kapsamında Lambdaistanbul Kültür Merkezi’nde toplandı ve pozitif sohbetler gerçekleştirdi

Hala korunma yöntemi olarak "sevişmeyin"lerin, "aile kurun, ailenize sadık kalın"ların telkin edildiği ülkemizde HIV/AIDS'in "çağımızın vebası" olarak görülmesi ne kadar doğru? HIV ile AIDS'in arasındaki farkı biliyor muyuz? Peki, ya ansızın HIV+ olduğunu öğrenen insanlar? Ya da belki de henüz bilmeyenler ve bunu ihtimal olarak bile görmeyenler… Korkup da test yaptıramayan bakkal Murat, kardeşimiz Hatice, komşumuz, sevgilimiz ya da belki de biz, kendimiz? Hangisi daha zor? HIV ile mi yaşamak, yoksa bilgisizlikle, korkularla, önyargılar ve ayrımcılıkla mı yaşamak?

"Pozitif Negatif Yaklaşımlar 2009" adlı ajanda ve sergi çalışması için Ayşegül Aldinç, Deniz Seki, Derya Baykal, Okan Bayülgen, Serra Yılmaz, Yıldız Kenter, Tuğba Ekinci gibi ünlülerle çalışan sanat yönetmeni Kenan Bahadır Derre,  bu projeyi gerçekleştirirken yaşadığı zorlukları, karşılaştığı önyargıları anlattı.
"Olmak ya da Olmamak, İşte Bütün Mesele Bu (mu?)"  dediğimiz bölümde Pozitif Yaşam Derneği ile birlikte HIV/AIDS ile ilgili bildiklerimizi, bilmediklerimizi, korkularımızı, önyargılarımızı masaya yatırdık ve enine boyuna tartıştık

İlgili link: http://pozitifyasam.org

Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam