01/04/2009 | Yazar: Ozan Gezmiş

81 ilin arasında sadece 2 il belediyesinde kadın adaylar seçimi kazandı.

81 ilin arasında sadece 2 il belediyesinde kadın adaylar seçimi kazandı. Yanlış okumuyorsunuz sadece rakamla 2, yazıyla da iki… Tam tamına 79 il ve çok sayıda ilçe belediye başkanı yine ve yeniden erkekler oldu. Gerçi bu sonuca çok da şaşırmamak lazım çünkü malum partilerin aday olarak gösterdiği kadın sayısı tamamı seçilse dahi eşitlikten oldukça uzaktı. Sonuçta da seçimin kuşkusuz en sürprizsiz ve alışılagelmiş sonucu erkek zaferi oldu.

‘Kadına oy vermem!’

Eskişehir’de seçilmesi güçlü adaylardan DSP’nin Odunpazarı ilçe belediye başkan adayı da kimilerine göre CHP’li erkek adayın oyları bölmesi nedeniyle kimilerine göre ise AKP’li erkek adayın gücü karşısında kıl payı seçimi kaybetti. Seçim öncesi kadın adaylar hakkındaki yorumlar ise oldukça çarpıcıydı. ‘DSP güçlü bir aday koymamış, kadına mı oy vereceğim’, ‘Kadın olmaz, o yapamaz’ gibi cümleler Eskişehir’de çok sık konuşuluyordu. Bu söylentilerin seçimi ne kadar etkileyeceği merak konusu olmuştu ancak görülüyor ki ne DSP’nin ne CHP’nin ne de DP’nin kadın adayları Eskişehir’de seçimi kazanabildi.
 
Hangi partiden hangi ideolojiden olduğu fark etmeksizin kadın temsiliyetinin olmadığı yerel yönetimler halkın yarısının yine yok sayıldığı bir döneme işaret ediyor. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için yerelde kadınları yine tepeden inme kimi çözümlere mahkûm bırakmak yeni dönemde de üzülerek söylemek gerekirse devam edecek ancak bu seçimin kaybedenleri kuşkusuz kadınlar değil, kadınsız şehirlere halkı teslim eden zihniyetler...
 
Eşcinsel belediye başkanları hayal değil!

Toplumsal cinsiyet eşitliğinin gözetilmediği bir adaylık süreci ve seçimler hiç kuşkusuz kadınlarla birlikte eşcinseller için de cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği eşitsizliğinin giderilmesi yönünde bir değişiklik yaratamadı. Kaba bir hesapla hemen hemen her toplumda %10 civarı bir eşcinsel nüfusun olduğu düşünülürse hiç kuşkusuz 2131 belediyede en az birkaç tane eşcinselin belediye başkanı olarak seçilmiş olması muhtemel. Dolayısıyla eğer partiler adaylık aşamasında adayları tek tek bir sorgulamaya tabi tutup ayrıştırmadıysa kimliğini gizleyen kimi eşcinseller belediye başkanı olarak seçilmiş olabilir. Ancak tabiî ki burada mesele nasıl ki kadınların kadın olduklarını gizlemeden aday olup seçime girmeleri gibi eşcinsellerin de kimliklerini gizlemeden seçime girmiş ve seçilmiş olmaları eşitlik için önemlidir ki bununda bu seçimlerde yine gerçekleşmediğini biliyoruz…
 
Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin daha uzun yıllar sürmemesi için hayatın sadece bazı alanlarında var olduğu veya olması gerektiği düşünülen kadınların ve eşcinsellerin yerel yönetimlerde de, meclislerde de yani kısaca hayatın her alanında temsil edilmesi gerekiyor. Bunun gerçekleşmesi içinde her türlü koşulun yerine getirilmesi demokrasi ve kalkınma için olmazsa olmaz acil bir gereklilik…
 
O yüzden haydi şimdi ilk iş olarak seçim kanunlarını değiştirelim ve bir dahaki seçimlerde utanç tabloları yerine gerçek demokrasi tablolarını konuşuyor olalım!


Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam