10/03/2011 | Yazar: Nevin Öztop

Her an kadın cinayetleri ve kadınlara yönelik işlenen cinsel suç

Her an kadın cinayetleri ve kadınlara yönelik işlenen cinsel suçlar… Artık 3. sayfa haberlerine sığmayan ve kaçınılmaz olarak sayfalardan gözlerimizin önüne 3. boyutuyla taşan erkek/devlet şiddeti haberleri… Söz konusu haberleri görmezden gelmeye çalışmakla yorulan devlet… Şimdilerde kadınları koruyamamasının matah bir açıklamasını arıyor olduğunu düşündüğüm aynı devlet…
 
Tüm bunların arasında -tamam biraz klişe olayım- içimize birkaç soğuk damla serpiştiren, kadınlık hallerinin sesini deklanşörüyle avuçlayan fotoğrafçı Ümit Karalar… Twitter ve facebook hesaplarının birkaç saatini, medyada göz önünde olan 50 kadının katkısı ve kadına yönelik şiddete dair ses çıkarmak isteyen içsesiyle harmanlayan ve ortaya çıkan sonuçları portreleyen kişi… Önümüzdeki 8 Mart anısına, Sheddeath’teki portrelere ve fotoğrafçıya dair iyi okumalar size…
 
 
“Ümit Karalar kimdir?” sorusunun yanıtını alarak başlayalım söyleşimize elbette…
1986 İstanbul doğumluyum. Fotoğrafla olan ilişkim, ortaokul yıllarında, abimin Zenit 122’sini elime almamla başladı. Lise yıllarında fotoğrafa olan ilgim arttı. 2004 yılında yetenek sınavına girerek tek tercihim olan Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Bölümü’nü kazandım.
Fotoğraf eğitimim devam ederken, 2005 yılı içerisinde dijital fotoğrafçılık alanında çalışmalarıma sıklık getirdim ve bu zaman zarfında çeşitli reklam ajanslarında çalışıp elde ettiğim deneyimlerin ardından kendimi dijital tanıtım fotoğrafçılığı alanında geliştirmeye başladım. Marmara Üniversitesi’nden mezun oldum. İlgi alanımı moda ve reklam fotoğrafçılığı oluşturuyor. Reklam sektöründe moda, still-life, mekân, portre fotoğraflarıyla Türkiye'nin hatta dünyanın her yerinde profesyonel fotoğraf çalışmaları yapmaya devam ediyorum.
 
“Sheddeath” projenizden bahseder misiniz?
Stüdyoda gerçekleştirdiğim çalışmada, makyöz Meryem Yılmaz ile kadın modele profesyonel plastik makyaj uygulayıp, onları şiddet görmüş bir hale getirerek (yüzde morluklar, sigara izi, derin yaralar) fotoğrafladım. Plastik makyajın dışında, mimiklerle, şiddetin kadında yarattığı duygusal çöküntüyü ve çaresizliği objektifimden topluma aktararak, kadının fiziksel, duygusal, cinsel ve ekonomik açıdan zarar görmesine yol açan, kadının temel hak ve özgürlüklerini kısıtlayan derin toplumsal yaraya değindim.
Kadına uygulanan şiddet olaylarına -ayrım yapılmaksızın- her ortam ve koşulda rastlanmaktadır. Ancak ne yazık ki, kadınların en korunduğu yer olarak düşünülen aile içinde, şiddet daha yaygın gözlenmektedir. Hakaret, tehdit, dayak, aşağılama, taciz, tecavüz, yaralama ve hatta öldürmeye varan bu eylemler, erkeklerin kadınlar üzerinde egemenlik sağlamak amacıyla fiile dönüştürdükleri güç gösterileridir. Aile içerisinde uygulanan gizli şiddet, topluma yansıtılması açısından daha önem arz ettiğinden, şiddete maruz kalmayı ve şiddetin kadında yarattığı duygusal ve fiziksel çöküntüyü, toplum bilincini uyandırmada benim de katkımın olmasını istediğimden proje konum olarak belirleyip kendi tarzım ve fotoğraflarımla betimlemeye çalıştım.
“Sheddeath” isimli fotoğraf sergim, Doğtaş Mobilya sponsorluğunda Nişantaşı City's Alışveriş Merkezi’nin Toprak Sanat Galerisi’nde izleyicilere açıldı. 50’ye yakın fotoğraftan oluşmaktadır 5-23 Ocak tarihlerinde ziyarete açmış olduğumuz sergi.
 
Çalışmaya nasıl başladın? Çalışmalarının ve özellikle sergi sürecinin destekçileri kimler ve hangi kesimler oldu?
Birçok ünlü isme facebook ve twitter aracılığı ile ulaştım; projeyi duyunca hiçbiri beni geri çevirmedi. İnterneti bu anlamda doğru kullananlardan olduğumu düşünüyorum. Sizin aracılığınızla projede yer alan tüm isimlere bir kez daha teşekkür ederim.
 
Gelecek çalışmalarında deklanşörüne kimler için basacaksın?
Moda ve stil-life fotoğraflar çekmeye devam edeceğim. Fotoğraf çekmenin bana verdiği heyecan ve keyif devam ettikçe, farklı projelerle karşınıza çıkacağım.

Ümit Karalar ile iletişim:
Facebook: Photographer Raz
 
Projeye Destek Veren İsimler:  
Ayçe Abana, Ayten Soykök, Bahar Yanılmaz, Begüm Birgören, Berceste Kitap, Bikem Karavus, Bihter Özdemir, Berrin Arısoy, Cansu Dağdelen, Ceren Erginsoy, Çiçek Dilligil, Deniz Çakır, Dilara Gülgeroğlu, Doğa Rutkay, Ebru Helvacıoğlu, Emel Çölgeçen, Emel Yalçın, Enise Ütük, Füsun Erbulak, Gökçe Bahadır, Gözde Kansu, Güneş Hayat, Hande Hızlan, Hilal Beder, Hülya Karakaş, Jülide Kayaş, Latife Geçkin, Melek İçmeli, Meryem Yılmaz, Meyra, Mine Tüfekçioğlu, Münire Apaydın, Nazlı Ekinci, Nihal Güleç, Nilüfer Açıkalın, Perihan Kılıçcıoğlu, Öykü Gürman, Özge Özder, Özgecan Ardıç, Özge Çeçen, Pelin Ermiş, Pınar Dura, Pınar Güleç, Rojda Demirer, Selen Uçar, Sennur Canpolat, Sinemis Candemir, Sevinç Erbulak, Seda Orhan, Tuğçe Yaman, Tuğçe Güder, Ümide Aysu, Yeşim Kübra Kapan, Zeynep Beşerler, Zeyno Eracar, Zeynep Kaçar, Zeynep Leventoğlu, Zeynep Mansur.
 

Etiketler: kültür sanat
İstihdam