11/11/2014 | Yazar: Aygün Özgökçe

Sosyal güvenliğe ilişkin sorularınızı danisma@kaosgl.org adresine ‘Sosyal Güvenlik’ konu başlığıyla yazın; uzmanımız cevaplasın.

Sosyal Güvenlik mevzuatı doğumla başlayıp, hayatımız boyunca da devam eden, hatta biz öldükten sonra geride bıraktığımız eş ve çocuklarımız için bir anlamda bizden uzun yaşayan sosyal haklarımızın bütünüdür.
 
Doğumumuzla başlayan bu sürece ilk başlarda sosyal güvenlik mevzuatıyla ne alaka desek de yaşamın içine dahil olma bilincimiz geliştiğinde  anlıyoruz ki,ne çok hakkımız varmış bilmediğimiz,görmezden geldiğimiz yada kimseyle paylaşmak istemeyip,yanlış bir şeylerin olduğunun farkında olsak da kabullendiğimiz…
 
Sanırım bizler toplum olarak mücadele etmek yerine bize diretileni kabullenmeyi, öğrenmede araştırmak yerine kulaktan duyma öğretileri doğruymuş gibi benimsemeyi, yanımızda yaşananlara başımıza gelene kadar duyarsız olmayı yeğlemeyi, en önemlisi benim yolum demek yerine ayak izi olan yollardan yürümeyi seviyoruz.
 
Çalışma hayatına başlıyoruz. Ama haklarımızın ne kadarından haberdarız? İşçi işveren ilişkisi hangi noktada başlar? Bu ilişki içinde her iki taraf için de sınırlar nerede geçilmezdir? Mobing nedir? İşveren her istediğinde çalışana kapıyı gösterebilir mi? Ya da çalışan her istediğinde ceketini alıp işyerinden ayrılabilir mi? İşveren ya da çalışan bu birlikteliği nasıl sürdürmelidir? Sağlık güvencemiz nerede başlar? Nerede son bulur? Hangi sağlık harcamalarımız devletin güvencesi altındadır? Cinsiyet geçiş sürecinde yasal haklar nelerdir? Süreçte devlet hangi şartlarda ne kadar arkalarında duracak ve bu kararı destekleyecektir? Cinsiyet geçişi emeklilik için kendilerine bir avantaj sağlayabilir mi? Torba yasa nedir? Bize sağladığı haklar nelerdir? Yurtdışında çalışarak emekli olmak avantaj mıdır? İyi bir emekli aylığı bağlatabilmek için çalışma hayatımız boyunca nelere dikkat etmeliyiz? Emeklilik gerçekten işe yeni girenler için hayal mi?
 
İşte arkadaşlar, bu ve benzeri konularda sosyal güvenlikle ilgili aklınıza takılan sorularınıza çözüm bulmak için, bilinçli bir toplumun parçası olabilmek için, yasal haklarınız konusunda bilinmeyenlerin konuşulması için bundan böyle Kaos GL dergisinde ve KaosGL.org’ta olacağım.
 
Sizlerden isteğim Sosyal Güvenlik ile ilgili her türlü sorununuzu, danisma@kaosgl.org adresine “Sosyal Güvenlik” soru başlığıyla yazmanız. Hayatın hangi renginde olursanız olun, mutlu olmanız dileğiyle… 

Etiketler: yaşam
nefret