20/07/2009 | Yazar: Seçin Tuncel

‘Cinsel kimliğimi bastırmak adına bir çabaya gerek duymadım fakat gizlemek adına görev yaptığım kurumda çok dikkatli oluyorum.

Cinsel kimliğimi bastırmak adına bir çabaya gerek duymadım fakat gizlemek adına görev yaptığım kurumda çok dikkatli oluyorum. İnanın büyük bir çaba sarf etmek gerekiyor kimliğinizi gizlemeniz için. Diyebilirim ki görevimin başında bulunduğum her saniye bir çaba içerisindeyim.’
 
Kaos GL Eğitimde Ayrımcılık Grubu Türk eğitim sistemini, LGBT Eğitimcilerle birlikte araştırıyor, Mavi henüz mesleğinin başında, taşrada eğitimcilik görevini yerine getirirken bir yandan yönelimini gizlemek, saklamak zorunda kalan genç bir kadın.
 
LGBT örgütlerle iletişim kurup, etkinliklerine katılabiliyor musun?
Kaos GL’yi 6 senedir biliyorum, etkinliklere katılıyorum fakat görünürlüğümün olmadığı etkinliklere katılabiliyorum.
 
Cinsel yönelimini bastırmak gibi bir çaba harcadın mı?
Cinsel kimliğimi bastırmak adına bir çabaya gerek duymadım fakat gizlemek adına görev yaptığım kurumda çok dikkatli oluyorum. İnanın büyük bir çaba sarf etmek gerekiyor kimliğinizi gizlemeniz için. Diyebilirim ki görevimin başında bulunduğum her saniye bir çaba içerisindeyim.
 
Okul yaşamında yöneliminden ötürü sorun yaşadın mı?
Çalışma alanımdaki herhangi bir insanla bunu paylaşmadığım için bir sorun yaşamadım. İstisna olarak bir defa paylaştım bir öğretmen arkadaşımla gayet olumlu karşıladı ve hatta sıkıntı duyduğum bazı konularda bana destek oldu. Kimin sıkıntı yaratıp yaratmayacağını bilemediğimiz için eşcinsel kimliğimizi paylaşmamız tabi ki biraz zor oluyor. Son zamanlarda dikkatimi çeken bir şey var, kimliğimi ilk paylaştığım insanların verdikleri tepki eskisi kadar keskin değil. Artık kiminle paylaşsam mutlaka yakınlarından birinin de eşcinsel olduğunu belirtiyorlar. Sanırım yavaş yavaş gizliliği ortadan kaldırıyoruz...
 
Bugüne kadar LGBT bir öğrencin oldu mu?
Evet, bazı öğrencilerimizin eşcinselliğe eğilimi mevcuttur. Bu eğiliminin farkına varan okul idaresi, rehberlik servisine öğrenciyi yönlendiriyor ve öğrenciye bunun hastalık olduğu ve atlatması gerektiği belirtiliyor. Yani öğrenciyi eşcinsellik hakkında bilgilendirmek yerine bunun günah, sapkınlık ve sapıklık olduğu belirtiliyor. Öğrencinin bu konuda tercih hakkının olduğu ve isterse bunu değiştirebileceği söyleniyor. özet olarak öğrenci eşcinsel olmasın diye yönlendirilmeye çalışılıyor, tabi sonuç öğrencinin kimliğini oturtması sürecinin daha sancılı geçmesine neden oluyor.
 
Ders kitaplarında ve müfredat içerisinde diğer cinsel kimlikler yer alıyor mu?
Hiçbir kitapta farklı bir kimliğe yer verildiği görülmemiştir. Ya AYŞE'ler vardır kitaplarımızda ya ALİ'ler...
 
LGBTT bireylerin eğitim sistemimiz içerisinde kendilerini ifade etmeleri mümkün mü?
Kendisini ifade edebilen bir eşcinsel öğretmenin başına gelen tek şey soruşturmaya tabi tutulup tüm hakları elinden alınarak işinden uzaklaştırılması olduğu için mevcut programda kendimizi ifade edebilmemiz imkansız.
 
Eğitim Fakültelerinin nasıl değerlendiriyorsun?
Eğitim fakültelerinde eşcinsellere karşı daha yumuşak bir tavır sergilendiği söylenemez. Öğretim görevlileri ya da sınıf arkadaşlarınız kimliğinizden dolayı sizi dışlıyorlar. Birçok örneğine şahit olmuşumdur. Sınava girdiğim zaman eşcinsel olduğu anlaşılan bir kişinin yeteneği olmasına ve elemelere katılan birçok insandan daha başarılı olmasına rağmen sadece cinsel kimliği yüzünden elemelerden kaldığına, sınıf arkadaşımın gey olduğu anlaşıldığı zaman sınıftaki diğer erkekler tarafından "İBNE" diye çoğu yerde rencide edildiğine ve ortamlardan dışlandığına şahit olmuşumdur. Yani eğitim fakültelerinde de maalesef durum aynı...
 
Eğitim sistemi bütün cinsel kimlikleri kapsayacak şekilde yapılandırılabilir mi?
Bu çok uzun bir süreç. Memleketimizdeki ağırlıklı olan ideolojik düşüncenin bir kere tamamen değişmesi gerekiyor. Reddettikleri, hastalık olarak değerlendirdikleri eşcinsellik kimliğinin tanınması imkansız. Bu sürecin oluşması için öncelik olarak her türlü ayrımcılığın ortadan kalkması gerekiyor.


Etiketler: insan hakları, eğitim
2024