26/05/2008 | Yazar: Kaos GL

‘17 Mayıs Uluslararası Homofobi Karşıtı Gün’de, tüm dünyada, ayrımcılıktan dolayı acı çeken eşcinsel, biseksüel, travesti ve transeksüel bireylerle dayanıştığımızı dile getirmek istiyoruz.

‘17 Mayıs Uluslararası Homofobi Karşıtı Gün’de, tüm dünyada, ayrımcılıktan dolayı acı çeken eşcinsel, biseksüel, travesti ve transeksüel bireylerle dayanıştığımızı dile getirmek istiyoruz. Ve İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nde yazdığı gibi, yeryüzündeki her insanı ‘birbirlerine karşı kardeşlik anlayışıyla davranmaya’ davet etmek istiyoruz.’ Avrupa Parlamentosu Üyesi Michael Cashman’ın kaleminden.

17 Mayıs önemli bir gündür. 17 Mayıs 1990 tarihinde, Dünya Sağlık Örgütü, eşcinselliği hastalıklar listesinden çıkarmıştır. Buna işaret etmek için, Uluslararası Homofobi Karşıtı Gün (UHKG) dünya çapında kutlanmaktadır. Bu gün, cinsel yönelim ya da cinsiyet kimliği alanında temel haklarından mahrum bırakılmış LGBT’lerin dünya çapında haklarını vurgulamayı amaçlar.

Dünyada hâlâ 7 ülkede, eşcinsel ya da biseksüel kişiler, devlet tarafından ölüm cezası ile cezalandırılmaktadır. Suudi Arabistan, İran, Birleşik Arap Emirlikleri, Yemen, Moritanya, Nijerya ve Sudan’da, cinsel ilişkide bulunan aynı cinsiyetten yetişkinler ölüm cezası ile karşı karşıya kalıyor. Bu ülkelerde LGBT kişiler temel yaşam haklarından yoksun bırakılıyorlar.

Fakat fazla uzağa bakmaya gerek yok. Avrupa sınırları içerisinde bile homofobi vatandaşlarımıza zarar vermektedir. Barış kutlamaları adına yapılan onur ve eşitlik yürüyüşleri, Avrupa hoşgörü ilkeleri ve çeşitliliğin takdiri daveti, sevgi ve mutluluk kutlamasının bir tanımı olarak tanınmıyor. Fakat üzücüdür ki birçok ülkede bir tehdit olarak ortaya çıkıyor. Bu yürüyüşler, çoğu kez LGBT bireyler tarafından yapılan ve LGBT bireylerin insan haklarını tanımaları için organize edilen yürüyüşlerdir. Bu yürüyüşler, şu ana kadar hükümetler ya da yerel politikacılar tarafından sık sık engellenmektedir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve diğer Avrupa kurumları, LGBT’lerin haklarını, barışçıl bir toplanma olarak teyit etmiştir. Fakat Letonya, Polonya ve Litvanya gibi hükümetler ve yerel otoriteler, diğerleri arasından, bu haklara saygı göstermekte başarısız olmuşlardır.

Barınma, eğitim, diğer mal ve hizmetlere erişimde, LGBT bireyler, cinsel yönelimlerinden ötürü sık sık ayrımcılığa maruz kalıyorlar. Avrupa’daki homofobinin yükselişini göz önünde bulundurursak, Avrupa vatandaşlarını korumak için, açıkça, yatay bir Ayrımcılık Karşıtı Yönergey’e ihtiyaç vardır. Komisyon, bunu yapabilme donanımına sahip zaten. Amsterdam Anlaşmasının 13. Maddesi der ki; Avrupa Komisyonu, yaş, cinsiyet, din ya da inanç, etnisite ve sakatlık konularına ek olarak cinsel yönelim ayrımcılığı alanında mücadelede önlem alabilir. Avrupa Parlamentosu, geçtiğimiz 4 yılda, komisyona talimat verme konusunda en az altı kez talepte bulunmuştur. Komisyonun başkanı Jose Manuel Barroso’ya talimata göre hareket etmesi için politik cesaret çağrısında bulunuyoruz.

17 Mayıs Uluslararası Homofobi Karşıtı Gün’de, tüm dünyada, ayrımcılıktan dolayı acı çeken eşcinsel, biseksüel, travesti ve transeksüel bireylerle dayanıştığımızı dile getirmek istiyoruz. Ve İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nde yazdığı gibi, yeryüzündeki her insanı ‘birbirlerine karşı kardeşlik anlayışıyla davranmaya’ davet etmek istiyoruz.

Avrupa Parlamentosu Gey Lezbiyen İntergrup adına,

Michael Cashman - Avrupa Parlamentosu Üyesi



Etiketler: insan hakları
2024