06/07/2009 | Yazar: Anıl Üver

4 Temmuz Cumartesi günü Viyana’da 14. Onur Yürüyüşü düzenlendi. Bu yıl toplam 54 dernek ve organizasyonun geçitte yer almasıyla bir rekora imza atıldı. 

4 Temmuz Cumartesi günü Viyana’da 14. Onur Yürüyüşü düzenlendi. Bu yıl toplam 54 dernek ve organizasyonun geçitte yer almasıyla bir rekora imza atıldı. 

Şans eseri hava da güzeldi, fakat yürüyüşe katılım geçen senelere oranla daha azdı. Haber ajanslarının verileri yaklaşık yüz bin kişinin katıldığını söylüyor. Stonewall olaylarının 40. yıl dönümü nedeniyle daha fazla katılım ve daha politik içerik bekliyordum, maalesef hayal kırıklığına uğradım ve hayal kırıklığına uğrayan yalnız ben değildim. Okuduğum uluslararası haberlerden ise onur yürüyüşlerine katılımda dünya çapında bir gerileme olduğunu seziyorum üzülerek.

Gözüme takılan dövizler arasında, ‘eşit sevgiye eşit haklar’, ‘ataerkilliği parçala, homofobiyle mücadele et!’, ‘İran’daki gey ve lezbiyenlerle dayanışalım!’, ‘koruyucu meleğine güvenme, seni AIDS’ten sadece güvenli seks korur’ vardı. Bir de bu yıl onur yürüyüşüne ilk kez katılan gruplar vardı: Queers on Wheels (engelli queerler), Queer Business Women (queer iş kadınları ağı) gibi. Ayrıca Bulgaristan’dan gelen bir grup da kendi ülkelerindeki LGBT bireyler ile dayanışma sağlamak amacıyla kortejdeki yerini almıştı. 

Ben ise yürüyüş boyunca‚ göçmen LGBT bireyler ve arkadaşları için çıkardığımız derginin dağıtımını yapmaktan, çevremde olup bitenlerle çok ilgilenemedim açıkçası. Kapanış konserlerinde de tanımadığım şarkıcı ve gruplar yer aldığı için yürüyüş biter bitmez evin yolunu tuttum.
 
40 yıl… Çok uzun bir zaman değil… Ve lâkin az bir zaman da değil. Avusturya’daki LGBT örgütleri 20 yıldır, evet, tam 20 yıldır eşcinsel birlikteliklerinin yasal olarak tanınmasını talep ediyorlar, 20 yıldır iktidarını koruyan bir hükümetten: ‘sol’ gösterip  ‘sağ’ vuran bir sosyal demokrat parti ve kaçınılmaz koalisyon partneri aşırı sağcı halk partisi… Söylencelere göre, 2010’un başlarında Avusturya’da eşcinsellere yönelik bir birliktelik yasası çıkacak.
 
Ben bu hükümetçe vaat edilen bu yasanın az ya da çok neye benzeyeceği, dahası, anlaşmazlıklar yüzünden ne kadar uzayacağı konusunda düşünmek bile istemiyorum…

Foto1: Kortej geleneksel olarak, bir gökkuşağı kemerinin altından geçerek yürüyüşe başlıyor.
 
Foto2: İran başbakanı Mahmud Ahmedinejad‘in, ‘İran’da eşcinsel yoktur’ lafının altında, ‘İran’daki gey ve lezbiyenlerle dayanışalım!’ yazılı.
 
Foto3: Yeşiller Partisi’nin kiraladığı tır: ‘kampflesbe’ (savaşçı lezbiyen) yazılı pembe tişörtü ile Yeşiller Partisi’nden parlamentoda ilk açık lezbiyen milletvekili Ulrike Lunacek.

Fotoğraflar: Anıl Üver / Viyana


Etiketler: yaşam, dünyadan
nefret