07/01/2021 | Yazar: Kaos GL

“Af Örgütü’nün gerçekleştirdiği görüşmelere göre, iki kişinin gözaltında çıplak aramaya maruz kaldığı ve bazı kişilerin cinsiyet kimliği ve cinsel yönelimleri nedeniyle gözaltında ayrımcılığa uğradığı iddia edildi.”

Af Örgütü: İşkence ve kötü muamele iddiaları soruşturulmalı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Uluslararası Af Örgütü, 2015'te AKP'den milletvekili aday adayı olan Prof. Dr. Melih Bulu'nun Boğaziçi Üniversitesi'nin rektörlüğüne atanmasını 4 Ocak’ta düzenlenen eylemde protesto eden farklı üniversitelerden öğrencilerin evlerinden gözaltına alınmasına ilişkin açıklama yayınladı.

Af Örgütü, Boğaziçi Üniversitesi’ndeki protestolara katıldıkları gerekçesiyle 5 Ocak 2021’den itibaren yapılan ev baskınlarıyla en az 30 kişinin gözaltına alındığını hatırlatarak, “2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Kanunu’na muhalefet ve görevli memura mukavemet suçlamalarıyla gözaltında tutulan bazı öğrencilerin işkence ve diğer türde kötü muameleye maruz bırakıldıklarına dair iddialar bulunuyor” dedi ve ekledi:

“5 Ocak 2021 gecesi çıkarılan ev araması ve yakalama kararlarıyla şafak vakti özel harekat polislerince gerçekleştirilen operasyonlarda 17 kişi gözaltına alındı. Sonraki gözaltı dalgalarıyla birlikte en az 30 kişi protestolara katıldıkları gerekçesiyle gözaltına alındı. Basına yansıyan ifadeler ve Uluslararası Af Örgütü’nün gerçekleştirdiği görüşmelere göre, evine baskın düzenlenen en az bir kişinin başına kaskla vurulması suretiyle darp edildiği, iki kişinin gözaltında çıplak aramaya maruz kaldığı ve bazı kişilerin cinsiyet kimliği ve cinsel yönelimleri nedeniyle gözaltında ayrımcılığa uğradığı iddia edildi. 6 Ocak 2021 günü saat 16.00 itibarıyla en az 20 kişinin hala gözaltında tutulduğu öğrenildi.”

Uluslararası Af Örgütü; yetkililere, toplanma özgürlüğü haklarını kullanmak isteyen barışçıl protestoculara engel olunmaktan vazgeçilerek, haklarını kullanmalarının kolaylaştırılması, anayasal haklarını kullandıkları için gözaltında tutulan protestocuların derhal serbest bırakılması; protestolar ve gözaltı işlemleri sırasında ve gözaltı sürecinde gerçekleştiği iddia edilen işkence ve diğer türde kötü muamele iddialarının hızlı, bağımsız ve tarafsız bir şekilde soruşturularak, sorumluların adil şekilde yargılanması çağrısında bulundu.

Açıklamanın tamamına ulaşmak için tıklayın.


Etiketler: insan hakları
İstihdam