06/01/2021 | Yazar: Yıldız Tar

Boğaziçi Üniversitesi’nde rektör atamasını protesto eyleminin ardından evlerinden gözaltına alınan LGBTİ+ aktivisti Havin’e çıplak arama yapıldı, hem Havin hem de Yıldız İdil Şen cinsel şiddetle tehdit edildi.

Gözaltına alınan LGBTİ+ aktivistlerine çıplak arama ve cinsel şiddet tehdidi! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

UYARI: Bu haber şiddete ilişkindir. Detaylara girilmese de yaşananlar aktarılmaktadır. İçerik daha önce şiddete, ayrımcılığa, nefrete uğrayan ya da şahit olan kişiler için o anları tetikleyebilir, travmatik etkiler yaratabilir. Böyle bir durumda size destek olabileceğini düşündüğünüz ruh sağlığı uzmanına ulaşabilir, şehrinizdeki LGBTİ+ oluşumu ile bağlantıya geçebilir veya destek için danisma@kaosgl.org a mail atabilirsiniz.

2015'te AKP'den milletvekili aday adayı olan Prof. Dr. Melih Bulu'nun Boğaziçi Üniversitesi'nin rektörlüğüne atanmasını 4 Ocak’ta düzenlenen eylemde protesto eden farklı üniversitelerden öğrenciler dün sabah gözaltına alındı.

Polis operasyonları bugün de devam etti. İstanbul Valiliği de Boğaziçi Üniversitesi kampüsünün yer aldığı Beşiktaş ve Sarıyer’de tüm eylemleri yasakladı.

Dün (5 Ocak) gözaltına alınanlar arasında LGBTİ+ aktivistleri Yıldız İdil Şen ve Havin de yer alıyordu. Kadınların Kurtuluşu üyesi Yıldız İdil Şen ve Kızıl Okyanus LGBTİ+ üyesi Havin, Boğaziçi’nde protesto eyleminin ardından sosyal medyada fotoğrafları üzerinden yoğun nefret söylemine de maruz bırakılmıştı.

Hakaret, fiziksel şiddet ve cinsel şiddet tehdidi!

Yıldız ve Havin, gözaltı sırasında ayrımcı hakaretlere, fiziksel şiddet ve cinsel şiddet tehdidine de maruz bırakıldı. Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İşkenceyle Mücadele Komisyonu’ndan Av. Yağmur Kavak, müvekkillerinin yaşadıklarını KaosGL.org’a şöyle anlattı:

“Gözaltına alınmadan önce Boğaziçi’nde eylemlerin olduğu gün müvekkillerimiz temel haklarını, anayasal haklarını kullanıyorlar. Ancak aynı günün akşamı milletvekilleri ve çok yüksek takipçili aktörler müvekkillerimizin fotoğraflarını servis ederek linç girişimine başladı. Aleyhlerinde binlerce tweet atıldı. Onlarla ilgili hukuki işlem başlatacaktık ancak çok da vaktimiz olmadı. Çünkü sabaha karşı gözaltına alındılar.

“Sabah 5 gibi Havin ve Yıldız İdil’i alıyorlar. Kimleri alacaklarını biliyorlar. LGBTİ+ aktivisti ve politik kişiler olmaları üzerinden hakaretler, tecavüz tehdidi ile çok fazla karşılaşıyorlar. Tokat, tekme gibi fiziksel şiddet de var. Özellikle psikolojik şiddet ve tecavüz tehdidi ile psikolojik bir zarar bırakmayı amaçlıyorlar. Yaka paça gözaltına alınıyorlar.

“Hastanede herkesin içinde bir kez daha hedef gösterildiler”

“Bütün bu hakaret ve tehditler hastanede insanların içinde devam ediyor. Bir polis herkesin duyacağı şekilde müvekkillerimize hakaret ediyor, işaret ediyor. Burada dile getiremeyeceğim kadar ayrımcı, cinsiyetçi ve LGBTİ+ düşmanı ifadeler kullanılıyor.

“Karakolda ise müvekkillerimiz cinsiyet kimliklerinin gerektirdiğinin aksine erkeklerle birlikte tutuluyorlar. Karakolda Havin’e çıplak arama dayatıyorlar. Çıplak arama sırasında elle arama ile ayrıca taciz de ediyorlar. Copla tecavüz tehditleri burada da sürüyor. Müvekkillerimiz bütün bunlar üzerine açlık grevine başladı. Dün şeker bile verilmiyordu ancak bugün halloldu.

“Ayrımcı bir tutumla, LGBTİ+ aktivisti ve politik kişiler oldukları için hakaretler, copla tecavüz tehditleri, ters kelepçe, çıplak arama, tacize ve sosyal medyadaki linçe karşı ÇHD İstanbul İşkenceyle Mücadele Komisyonu olarak önümüzdeki günlerde yargısal süreçlere de başvuracağız.”


Etiketler: insan hakları, nefret suçları, eğitim
İstihdam