07/10/2022 | Yazar: Ali Erol

AKP’lilerin toplumsal cinsiyet eşitliğine karşı sürdürdüğü homofobik nefret siyaseti son olarak Esenyurt Belediye Meclisi sahnesindeydi

AKP’lilerin eşitliğe itirazı, LGBTİ+’ların kent hakkını inkâr ediyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Belediye meclislerinde yürütülen Toplumsal Cinsiyet Eşitliği çalışmaları AKP’lilerin LGBTİ+ karşıtı itirazlarıyla engellenmeye devam ediyor.

LGBTİ+’ların varlığını ve kent hakkını inkâr eden ayrımcı muhafazakâr siyasetin temsilcisi AKP’li meclis üyelerinin cinsiyetçi ve homofobik nefret söylemleriyle, toplumsal cinsiyet eşitliğine karşı belediye meclislerinde sürdürdükleri muhalefet son olarak Esenyurt Belediye Meclisi’nde yaşandı.

İstanbul Esenyurt Belediyesi Ekim Ayı Meclis Toplantılarının ilkinde gündeme gelen “Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü'nün Yönetmelik Taslağına İlişkin Strateji Geliştirme Müdürlüğü'nün Başkanlık Teklifi”nde geçen “eşitlik birimi” ile “toplumsal cinsiyet eşitliği” ifadelerine AKP’li meclis üyelerinden itiraz geldi.

Esenyurt Belediyesi: “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği kavramının kaynağı Başbakanlık”

CHP’li Esenyurt Belediyesi ise “AK Partili meclis üyelerinin karşı çıktığı Toplumsal Cinsiyet Eşitliği kavramı”na “kaynak” hatırlatması yapıyor: “Başbakanlık Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü tarafından daha önce kullanılmış, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği’nin geliştirilmesi amacıyla 2008 ve 2013 yılları arasını kapsayan 'Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Ulusal Eylem Planı' adıyla bir de plan yayınlanmış ve çalışmalar yapılmıştır.”

“‘Sosyal dışlanma ve ayrımcılığın önlenmesine yönelik projeler düzenleyip uygulamak’ gibi başlıkların da yer aldığı yönetmelik”in, ““sapkınlıkla”, “zehirli” olmakla itham edildi”ğini, “AK Parti meclis üyeleri tarafından “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” kavramının kullanılması nedeniyle reddedildi”ğini duyuran CHP’li Esenyurt Belediyesi’nin yaptığı açıklamada kullanılan “akıldışı yorumlar”, “akla, mantığa aykırı garip ithamlar”, ““Esenyurt Belediyesi LGBT Müdürlüğü kurmak istiyor” şeklinde çarpık ve aslı astarı olmayan” gibi ifadeler dikkat çekti.

AKP’lilere göre toplumsal cinsiyet eşitliği: “Belediye imkanları altında ‘sapkın’ ve ‘zehirli’ fikirleri içeren bir çalışma”

Esenyurt Belediyesi sosyal hesabından canlı yayınlanan meclis toplantısını, DHA, “Esenyurt Belediye Meclisinde LGBT tartışması” başlığıyla aktardı. Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü yönetmelik değişikliğine muhalefet eden AKP Grup Başkanvekili Gazanfer Karakaş, “toplumsal cinsiyet” ifadesine itiraz ederken “Eşitlik Birimi diye bir birim” ve “LGBT’yi meşrulaştırma” söylemlerini tekrar etti ve CHP’li belediyenin “niyet”ini okudu: “Aslında baktığımızda kelimede bir sıkıntı yok. Ama kavramın altında yatan şeyler çok net. CHP’li belediyelerin birçoğu bu gibi çalışmalarla LGBT’yi meşrulaştırmaya ve toplumun kimyasını bozmaya çalışıyor. Tüm bunları alt alta koyduğumuzda yapılan çalışma masum bir çalışma olmaktan çıkıyor. CHP’li olan ama AK Parti meclis üyelerinin çoğunlukta olduğu Esenyurt Belediyesi’nde buna izin vermedik, vermeyeceğiz. Onların niyetini iyi görmüyoruz. Belediye imkanları altında ‘Sapkın’ ve ‘Zehirli’ fikirleri içeren böyle bir çalışma yapmalarını asla kabul etmiyoruz. Toplumsal cinsiyet eşitliği kavramının arkasına sığınarak LGBT fikrini yaymaya ve desteklemeye çalışıyorlar.”  

Hükümet medyası “toplumsal cinsiyet kavramının altında yatan şeyleri çok net” görüyor, CHP’li belediyenin “eşitlik tezgahı”nı bozuyor!

CHP’li belediyenin Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü yönetmeliğinin “aile kurumuna karşı saldırı” olduğunu söyleyen AKP Esenyurt İlçe Başkanı Harun Özer, sosyal medyadan yaptığı açıklamayla devam ediyor: “Genç neslimizi hedef alan ve dolayısıyla aile kavramının altını oymaya zemin hazırlayan LGBT kavramına karşı duruşumuz her zaman bellidir.”

Esenyurt AKP Meclis Üyesi, Grup Başkanı Gazanfer Karakaş, aHaber videosunu sosyal medya hesabından paylaşırken, “LGBT bir projedir. Son zamanlarda yaygınlaşması aile yapısını ortadan kaldırmak için oynanan büyük bir oyundur, bu oyuna asla ortak OLMAYACAĞIZ!” ifadelerini kullandı.

“CHP'li Esenyurt Belediyesi'nden LGBT'ye destek!.” başlıklı haberinde, aHaber, “İstanbul Esenyurt Belediyesi Meclis toplantısında LGBT'nin kurumsallaşması için 'eşitlik müdürlüğü' kurma talebi gündeme geldi” diyor, Esenyurt Belediye Meclisi AKP Grup Başkanvekili Gazanfer Karakaş, devam ediyor: “CHP'li belediyelerin tamamında LGBT seminerleri, çalıştayları, programlarına imkanlar sunuldu. Biz Esenyurt'ta kendi çalışma alanımızda böyle bir şeye müsaade etmeyi doğru bulmadık.”

ahaber, “CHP'li Esenyurt Belediyesi'nden LGBT'ye destek! Eşitlik müdürlüğü talebi AK Parti grubunun oylarıyla reddedildi” başlığıyla devam ediyor: “skandal teklif”, “şehit ve gazileri LGBT’li kişilerle aynı kefeye koydular”

Hükümet medyasından Yeni Şafak, “Esenyurt Belediyesi LGBT müdürlüğü kurmak istiyor”; Star, “Esenyurt Belediyesi'nden LGBT'ye destek! AK Parti grubunun oylarıyla reddedildi”; haber7, “CHP'li belediyeden LGBT'ye destek: AK Parti grubunun oylarıyla reddedildi” başlıklarını tercihe derken; “CHP'li belediyeden kirli tezgah! LGBT desteği oylaması AK Parti grubunun oylarıyla reddedildi” başlığıyla Diriliş Postası ise “toplumsal cinsiyet kavramının altında yatan şeyleri çok net” gördü!

CHP’li İstanbul Esenyurt Belediyesi’nin ardından “Şehit ve gazileri LGBT’li kişilerle aynı kefeye koydular” ara başlığıyla CHP’li Kadıköy Belediyesi’ni de aradan çıkaran aHaber’i, Takvim ve Star takip ediyor: “CHP eşcinsel sapkınlık projesi olan LGBTİ'ye desteğini sürdürüyor! Sapkın projeyi destekleyen CHP'li Kadıköy Belediyesi bir skandala imza atarak şehit ailelerini ve gazileri sapkınlığı perdelemek için kullandı” Yerel Eşitlik Eylem Planı’nın cinsel yönelimi de kapsamasıyla daha önce de gündeme gelen Kadıköy Belediyesi, “Şehit Aileleri ve Gazi Hizmetleri Şefliği kurulması teklifi” ile hükümet medyası tarafından bir kez daha hedef alındı.

akp-lilerin-esitlige-itirazi-lgbti-larin-kent-hakkini-inkar-ediyor-1

İllüstrasyon: Aslı Alpar / Kaos GL

Belediye meclislerindeki LGBTİ+ karşıtı siyasetin seyri

LGBTİ+’ların varlığını ve kent hakkını inkâr eden ayrımcı muhafazakâr siyasetin temsilcisi AKP’li meclis üyelerinin cinsiyetçi, homofobik ve transfobik nefret söylemleriyle, toplumsal cinsiyet eşitliğine karşı belediye meclislerinde sürdürdükleri muhalefet yeni değil.

Türkiye Belediyeler Birliği'nin (TBB) üyesi olduğu Avrupa Belediyeler ve Bölgeler Konseyi (CEMR) tarafından 2005’te imzaya açılan “Avrupa Yerel Yaşamda Kadın-Erkek Eşitliği Şartı” kapsamında eşitlik eylem planı yürüten belediyeler, AKP’li belediye meclis üyelerinin muhalefeti ve hükümet medyasının nefret siyasetiyle karşı karşıya kalıyor.

Belediye Meclislerindeki AKP’li üyelerin “toplumsal cinsiyet”, “gökkuşağı logosu” ve “LGBTİ+” takıntılı homofobik nefret siyaseti şu başlıklarla seyretti:

Maltepe Belediyesi “LGBT”ye mi hazırlanıyor! AKP’li üyenin Belediye Meclisi’nde sarf ettiği cinsiyetçi ve homofobik nefret söyleminin turnusolü “gökkuşağı” oldu…

““Bu renkler konusundaki ısrar nedir?” İstanbul belediyelerindeki AKP muhalefeti, her “renkli” CHP logosunda “gökkuşağı” görüyor…”

“Belediye Meclislerinde “LGBTİ+” tartışma sırası İzmir’de! Belediyelerdeki AKP muhalefetinin “gökkuşağı” takıntısı bu kez de İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde ortaya çıktı…”

““LGBT’ler de bizim kardeşimiz. Ancak…” LGBTİ+’ların varlığını ve kent hakkını inkâr eden ayrımcı muhafazakâr siyaset son olarak İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinde kendini gösterdi.”

“Nefret Suçları: LGBTİ+’lara yönelik varoluşsal bir tehdit! Transfobik nefret söylemi üretme, yayma ve teşvik yayın organları, 20 Kasım’da CHP’li belediyeleri hedef aldı.”

İzmir Belediye Meclisi’nde “LGBTİ” konusu kapanmıyor! AKP’li meclis üyesinin homofobik ve transfobik nefret söylemleri bir kez daha Büyükşehir Belediye Meclis gündeminde…”

““CHP'li belediye okulda prezervatif dağıttı: ‘edepsizlik’ ‘ahlaksızlık’ ‘terbiyesizlik’” Mersin Belediye Meclisi’nin AKP’li üyesi, Sağlık Bakanlığı işbirliğiyle dağıtılan prezervatifleri “toplumun örf ve adetlerine uygun” bulmadı!”

“Homofobik nefret söylemini görmeyen medya, “skandal” ile “hakaret” arasında salınıyor!

Esenler Belediyesi’nde konuşan Yeni Şafak yazarından siyasetçiye hakaret, eşcinsellere nefret söylemi…”

““Dünya KoronaVirüs İle Uğraşırken, Bizler Küçükçemece’de LGBTVirüsü ile Uğraşıyoruz”

LGBTİ+’ların kent hakkını tanımayan AKP’lilerin nefreti son olarak Küçükçekmece Belediye Meclisi’nde görüldü…” 

““Gökkuşağı renklerine bürünülerek birtakım şeyler yapılmak istendi” İstanbul Büyükşehir Belediyesi “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği”ne AKP itirazı: Bu müdürlüğün kurulması LGBT’nin savunulmasıdır!”

İBB Meclisi’nde AKP muhalefetinden homofobik nefret nakaratı… İstanbul Büyükşehir Belediyesi AKP’li Meclis Üyesi: “Personele yönelik toplumsal cinsiyet eşitliği eğitiminin amacı LGBT sapkınlığı meşrulaştırmak””

Yerel Eşitlik Şartı gereği İBB’den kapsayıcı eylem planı… İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 2021-2024 Eylem Planı cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğini de kapsıyor”


Etiketler: insan hakları, kent hakkı
İstihdam