23/03/2022 | Yazar: Ali Erol

İçişleri Bakanı: “Cinsel yönelim getireceklermiş. ‘Erkeklerle erkekler, kadınlarla kadınlar evlenebilir’ diye. Tövbe estağfurullah. Ya Resulullah akıl fikir ver.”

Homofobik nefret söyleminin Şubat ayı sosyal medya seyri Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Homofobik ve Transfobik Nefret Söyleminin Şubat Ayı İnternet Seyrine sosyal medya ve internet ortamlarına yansımış ayrımcı nefret ifadeleri ile doğrudan üreten, yayan ve teşvik eden medya organlarından LGBTİ+’lara yönelik cinsiyetçi, transfobik ve homofobik nefret söylemlerini derledik.

Medya çalışmaları kapsamında sosyal medya mecrası ile internet medyasını izleyen Kaos GL, internet yayıncılığında dikkat çeken, sosyal medya ortamlarında öne çıkan Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İnterseks (LGBTİ+) odaklı homofobik ve transfobik nefret söylemi üreten ve yayan haberler ile mesajların takibini yaparak kaydını tutuyor. Cinsel yönelim, cinsiyet kimliği ve cinsiyet ifadesi ile LGBTİ (Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans, İnterseks) varoluşlara yönelik ayrımcı yaklaşım, nefret söylemi üreten, yayan, teşvik eden, savunan ya da haklı gösteren ifadeler içeren haber ve yorumları aylık dosyalarla raporluyor.

İçişleri Bakanı: “Cinsel yönelim getireceklermiş”

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 2022’nin açılışını, Anayasa güvencesiyle kurulan, yasalar çerçevesinde ve devlet denetiminde çalışmalarını sürdüren LGBTİ+ derneklerini hedef göstererek yapmasının ardından Şubat ayında da “bu tip dernekler” nakaratını ihmal etmedi.

AKP Gaziantep İl Başkanlığı’nda yaptığı konuşmayı twitter hesabından yayınlayan İçişleri Bakanı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nunun “cinsel yönelim” çıkışıyla gene LGBTİ+ derneklerini hedef aldı: “Adam diyor ki 'Cinsel yönelimin sahibi ben olacağım. Allah'ınızı severseniz buna biri bir şey söylesin. LGBT nedir? Kadınla kadının, erkekle erkeğin evlenmesi. Neyi ifade edeceksiniz. Onu zaten Kemal Kılıçdaroğlu da söylüyor. Adamın Kadıköy belediye meclis üyesi de söylüyor. Bizimkisi gericilik oldu, onların ki ilericilik oldu. Buna yönelin batıdır. Sabahtan akşama kadar bu tip derneklere para aktarıyorlar. Milyonlarca dolar para aktarıyorlar, bunu defalarca söyledik.”

HUDAPAR’ın haber ajansı İLKHA, İçişleri Bakanı’nın sözlerini, “Bakan Soylu’dan CHP’ye cinsi sapkın tepkisi” başlığı altında servis ederken, devam ediyor: “İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “CHP’nin cinsel sapkınlar için talep ettiği yasal düzenlemeyi seçim vaatleri arasında göstermesine tepki gösterdi. Gaziantep’e gelen Bakan Soylu, AK Parti Gaziantep İl Başkanlığını ziyaret etti. Partililere hitap eden Bakan Soylu, “CHP’nin Genel Başkanı artık erkeklerle kadının evliliği değil, erkeklerle erkeklerin, kadınlarla kadınların evlenmesini 2023’ün en önemli projesi olarak ortaya koyuyor. ‘Cinsel yönelim’ diyor.” dedi.”

DHA ise Bakan’ın Gaziantep’te LGBTİ+’lara yönelik sarf ettiği sözlerini, “Bakan Soylu: Batılı ülkeler, LGBT'yi savunan düşüncelere milyonlarca dolar para aktarıyor” başlığıyla servis etti: “Cumhuriyet Halk Partisi’nin Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu artık erkeklerle kadının evliliği değil erkeklerle erkeklerin, kadınlarla kadınların evlenmesini 2023’ün en önemli projesi olarak ortaya koydu. Bugün CHP’nin Kadıköy belediye meclis üyesi de kalktı bunu söyledi. Bu Osmanlı’nın eski gerici işlevidir dedi. Bunların hepsi Avrupa’nın ve Batının Doğu üzerine, Anadolu coğrafyası üzerine oynadığı bir oyundur. Sabahtan akşama kadar batı ülkeleri LGBT’yi savunan bu düşüncelere milyonlarca dolar para aktarıyorlar. Batı bizim aile hayatımızı istemiyor. Aileyi değil bireyselliği savunuyorlar. 2023’e kadar bunlar tozutacak.”

“Soylu’dan LGBTİ açıklaması: Bu ülkede kabul edilemez” haberini retweet eden DEVA Partisi’nden Ahmet Faruk Ünsal ise “Bırak şu LGBTİ işini, canbaza bak numarasını” tepkisi gösterdi.

Gaziantep AKP İl Başkanlığı’nın ardından Samsun Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi’nde AKP Samsun İl Başkanlığı Toplantısında konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kılıçdaroğlu’na yönelik sözlerini gene “cinsel yönelim” üzerinden sarf etti: “Cinsel yönelim getireceklermiş. Dün de Kadıköy’deki belediye meclis üyesi açıkladı; ‘Erkeklerle erkekler, kadınlarla kadınlar evlenebilir’ diye. Tövbe estağfurullah. Ya Resulullah akıl fikir ver. Bunları hiç tesadüfî sözler olarak görmeyin.”

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Hürriyet’in aktardığına göre, Şubat ayında, medyanın Ankara Temsilcilerinin sorularını yanıtlarken, “konu”yu bir kez daha “LGBT”ye getirdi: “LGBT Meselesi: ABD ve Avrupa bu mesele üzerinden Türkiye’de politik ve kültürel salınım yapıyor. Tesadüfi işler değil. Oysa cinsel yönelim meselesine en çok tepki gösteren HDP seçmeni. Biz böyle bir şeyi kabul etmiyoruz diyorlar.” Aynı toplantıyı Aydınlık, “İçişleri Bakanı Süleyman Soylu: Uygur ve LGBT eylemlerinin arkasında ABD var” başlığıyla servis etti.

LGBTİ+’lara karşı inkâr ve homofobik nefret siyaseti  

LGBTİ+’lara karşı homofobik nefret siyasetini sahiplenen hükümet yanlısı muhafazakâr medya homofobik nefret söyleminin hem aracısı hem yeniden ve doğrudan üretici olmayı Şubat ayında da sürdürdü. Kamu temsilcilerinin ayrımcılık yasağı ve eşitlik ilkesini gözetmeyip, LGBTİ+ yurttaşlara yönelik ayrımcı bir dille sarf ettikleri nefret söylemi, hükümet yanlısı medya aracılığıyla yayılmaya devam etti.

LGBTİ+ toplumu ve kurumlarını düşmanlaştıran, manipülasyon, dezenformasyon ve provokasyonlarıyla hak savunucularına, LGBTİ+’lara ve örgütlerine saldıran, nefret söylemini doğrudan üreten, yayan, okurlarıyla takipçilerini teşvik eden hükümet yanlısı ve muhafazakâr medyanın homofobik nefret siyaseti Şubat ayı boyunca şöyle seyretti…

İyi Parti gençlik grubu üyelerinin SPoD’u (Sosyal Politika, Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği) ziyaret etmesini, Yeni Şafak, “İYİ Parti’den LGBT derneğine ziyaret… Eşcinselliği normalleştirme kampanyası…” başlığıyla paylaştı.

“Ak Parti Zeytinburnu İlçe Yönetim Kurulu Üyesi” sıfatlı twitter hesabı, “CHP’den sonra İYİ Parti’den eşcinselliği meşrulaştırma ve yaygınlaştırma kampanyası…” paylaşımı yaparken, Yeni Şafak’ın haberini tweetleyen Milat gazetesi yazarı Ahmet Ay, “Biden’ın dostları birleşiyor! CHP’den sonra İYİ Parti’den eşcinselliği meşrulaştırma açılımı başladı. İngiliz ve ABD şefleri ile görüşme etkili olmuş!..” ifadelerini kullandı.

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan ise geleneksel nefret nakaratlarını Şubat ayında bir kez de partisinin Ankara Altındağ kongresinde tekrar etti: “Düşünebiliyor musunuz? Bu LGBT haklarının içerisinde, erkek erkeğe, kadın kadına evlenme hakkı da var mı? Bu hakkı da teslim edecek misin?”

Kadıköy Belediye Meclisi AKP Grup Başkan Vekili Ahmet Koyunoğlu belediye meclisinde yaptığı konuşmada Yerel Eşitlik Eylem Planı’nda LGBTİ+’ların yer almasını eleştirme adı altında hızını alamamıştı: “Sapkın tercihlerin normal şeylermiş gibi gösterilmesinin ötesinde yeni üçüncü bir cinsiyet gibi sunularak bunun meşrulaştırılma çabasını reddediyoruz. Ayrıca Şerdil başkan bu LGBT merakı nedir? Sayın başkan LGBT merakı nedir?”

Kadıköy Belediye Başkanı Av. Şerdil Dara Odabaşı ise AKP’li meclis üyesinin homofobik ayrımcılık çağrısına karşı eşitlikçi sözleriyle karşılık verdi: “Hiç kimsenin dini, dili, ırkı, cinsel yöneliminden dolayı ayrımcılık yapmayız, yapmam, yaptırmam! Kadıköy'de kim dezavantajlı ise, kimin yardıma ihtiyacı varsa, kim ayrımcılığa uğruyorsa Kadıköy Belediyesi olarak onun yanındayız ve yanında olacağız.”

Bir twitter kullanıcısı, Kadıköy Belediye Başkanı Av. Şerdil Dara Odabaşı’nın paylaşımına karşılık, “Başkanım o zaman rica edelim müftülükten kozyatağı mehmet çavuş camiindeki “cinsel yönelime geçit verme” yazısı kaldırılsın” bilgisi geçti.

AKP Kadıköy İlçe Başkanı Fatih Kaya ise Ocak ayında attığı “Kadıköy Belediye ve Başkanı Şerdil dara Odabaşı’nın Yerel Eşitlik Eylem Planı’nda LGBTİ’yi Kurumsallaştıran, normalleştiren, toplumunun değerlerine savaş açan teklifini asla kabul etmiyoruz. Meclis’te reddi için gereğini yapmaya davet ediyorum.” tweetinin ardından, Şubat ayında, “Şubat ayı meclis grup toplantısını gerçekleştirdik. Tartışmalı Meclis Toplantısında, AK Parti Grubumuzun karşı oyuna rağmen, Chp grubunun oyları ile LGBTİ, Yerel Eşitlik Eylem Planında kabul edildi. Bu yanlışın düzelmesinin takipçisi olacağız.” tweeti attığı görüldü.

AKP Kadıköy İlçe Başkanlığı’nın, “Manevi değerlerimizi hiçe sayan, aile kurumunu tehdit eden her türlü fikir ve oluşuma karşı mücadele içerisindeyiz. LGBTİ’yi kurumsallaştıran Kadıköy Belediyesi'nin 2022-2024 yılları “Yerel Eşitlik Eylem Planı”nı kabul etmiyoruz” açıklamasındaki ayrımcılığa aracı olan Sabah gazetesi, “Kadıköy Belediyesi’nden LGBTİ skandalı! Toplumun değerlerine savaş açtılar” başlığı altında homofobik nefret söylemini yeniden üretti.

Muhafazakâr nefret medyasından Milat, CHP’li Kadıköy Belediyesi’nin 2022-2024 yılları arası Yerel Eşitlik Eylem Planı haberi için “Neslimiz tehlikede! CHP sapkınlıkta sınır tanımıyor” başlığını uygun gördü.

Bornova Belediyesi AKP Sözcüsü: “Hakta hoşgörüde sıkıntımız yok... Genel ahlaka karşı toplumun gözüne sokulmasına karşıyız”

LGBTİ+’ların varlığını ve kent hakkını inkâr eden ayrımcı muhafazakâr siyasetin temsilcisi AKP’li meclis üyelerinin homofobik nefret söylemleriyle Belediye meclislerinde gelenekselleşen “LGBTİ+ tartışması” bu kez Bornova Belediyesi Şubat Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda yaşandı: “Allah’ın yasakladığı şeyler var. Lut kavmi örneği var. Bunu normalleştirmenin karşısındayım. Haklara girdiğimiz zaman bir sıkıntımız yok. Kendi içinde ne yaşıyorsa yaşasın. Bunun toplumun gözüne sokulmasına karşıyım… Allah Lut Kavmini neden yok etti, araştırsınlar. Kim kendi içinde ne yapıyorsa yapsın ama bunu normalleştirmelerine biz karşıyız… Hoşgörüde bir sıkıntımız yok... Toplumun genel ahlakına karşı toplumun gözüne sokulmasına karşıyım ben.”

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Sekreter Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Tamer Osmanağaoğlu sosyal medya hesabından, “CHP'li eller bugün Bornova'da eşcinsel derneklerle imzalanan "eğitim" protokolüne evet dedi!” paylaşımı yaptı. MHP Buca İlçe Başkanı Bahadır Altınkeser ise Osmanağaoğlu’nun “rezil zihniyet” ifadeli paylaşımını yerel basından “haber” linkiyle paylaştı. 

Homofobik nefret medyası Kılıçdaroğlu’nun “cinsel yönelim” afişlerini hedef aldı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Twitter hesabından yayınladığı videoyla iktidarlarında yasaların herhangi bir vatandaşı cinsel yönelimi nedeniyle dezavantajlı duruma düşürmeyecek şekilde hayata geçirileceğini duyurmasının ardından yeni yılda gelen “cinsel yönelim yasayla dezavantaj olmaktan çıkarılacak” billboardları hükümet yanlısı medya tarafından homofobik nefret söylemleriyle karşılandı.

Hükümet destekli kurumsal homofobik söylem ve ayrımcı dile aracılık etmekle yetinmeyen, LGBTİ+’ların eşit yurttaşlık hakkını inkâr yetmeyince yaftalayan, hedef gösteren, kriminalize eden hükümet yanlısı ve muhafazakâr medya, muhalefete yönelik karalama kampanyası bahanesiyle nefreti doğrudan üretiyor, yayıyor ve teşvik ediyor.

Homofobik nefret söylemine mikrofon tutan Yeni Şafak, “AKP Şanlıurfa eski Milletvekili Kemalettin Yılmaztekin”in ağzından, “Sapkınlığa yönelik eylemleri meşrutiyet adında parlatmak toplumunun kesinlikle kabul edemeyeceği bir şeydir… Kendi çocuğu için kabul etmeyeceği bir sapıklığı bu topluma uygun gören bir siyasi hareket lideri olamaz” sözlerini aldı.

Yeni Şafak, twitter hesabından kendi hazırladığı “Maksadını kelime oyunuyla gizleyen Kılıçdaroğlu, ‘LGBT’ demeden mesajını verdi” afişi paylaşırken, “AK PARTi Genel Sekreteri, Ankara MV, Hukukçu” Fatih Şahin, Yeni Şafak manşet ve görsellerinden hazırladığı kolajı, “Cumhurbaşkanı adayı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ilk somut seçim vaadi: Eşcinsel Evlilik Kırmızı ünlem işareti simgesi” ifadesiyle twitter hesabından paylaştı.

AK Parti MDK Başkanı / Hatay Milletvekili” Abdulkadir Özel ise twitter hesabından, Kılıçdaroğlu imzalı “cinsel yönelim” billboardunun fotoğrafını, “Etnik köken, inanç, engellilik… AK Parti iktidarında, CHP’nin yasakçı/tek tipçi anlayışla yaptığı muhalefete rağmen, bunların tamamı dezavantaj olmaktan çıkarıldı zaten. Kılıçdaroğlu’na somut vaat olarak geriye cinsel yönelim kalıyor sadece!” ifadesiyle paylaştı. “AK Parti Genel Merkez Teşk. Başk.” Mücahit Altunok ise Fatih Şahin ile Abdulkadir Özel’in “eşcinsel evlilik / cinsel yönelim” paylaşımlarını retweet etti.

MHP Genel Başkanı Bahçeli, partisinin Ankara Kızılcahamam'da bir otelde düzenlen toplantısında yaptığı konuşmada, “Cinsel yönelim hususundaki dezavantajdan dem vurup bunun yasal güvenceye alınacağını vaat etmek ahlak ve maneviyatımıza sürülmüş kara bir lekedir” ifadelerini sarf etti.

CHP Ankara Milletvekili ve TBMM Milli Eğitim Kültür Gençlik ve Spor Komisyonu Grup Sözcüsü Yıldırım Kaya, twitter hesabından, CHP’nin Sincan’a astığı “cinsel yönelim yasayla dezavantaj olmaktan çıkarılacak” billboardlarına saldırıldığını paylaştı.

İstanbul Aile Vakfı: “Cinsiyetsizlik, kaos, Batılı eşcinsel siyasetin dayatılması gibi taarruzlar”

Adını kamuoyuna ilk kez, başkanlığını Bilal Erdoğan’ın yaptığı İlim Yayma Vakfı’nın kurumlarından Sabahattin Zaim Üniversitesi’nin “Türkiye'de Cinsiyet Algısı” araştırmasıyla duyuran İstanbul Aile Vakfı, ikinci ve son olarak, “Cumhurbaşkanlığının aile, gençlik ve çocuk ile ilgili yayınlanan genelgesine desteğini açıklayan bildirisi” ile gündeme geldi.

“Toplumumuzun temel değerlerine aykırı unsurlar”, “Birtakım semboller kullanılmak suretiyle verilmeye çalışılan mesajlar” gibi ifadelerin dikkat çektiği “Basın ve Yayın Faaliyetleri” ile ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalı genelge Ocak ayının sonunda Resmi Gazete’de yayınlanmıştı. “Ailenin ihyası hususunu kendine şiar edinen ve bu alanda faaliyetler planlayan” İstanbul Aile Vakfı, “genelgeyi olumlu bulmakla birlikte yeterli olmadığını” söylerken yetinmiyor, “genişletilmesini” talep ediyor. Vakıf, “milli ve manevi değerlerimizden ilham alan ailevi yapımız”ın karşı karşıya kaldığı “taarruzlar”ı ise şöyle sıralıyor: “çocuklarımıza ve gençlerimize yönelen fesat akımlar”, “boşanma, cinsiyetsizlik, kaos, Batılı eşcinsel siyasetin dayatılması”

Şubat ayının homofobik nefret “köşe”leri

Homofobik nefret söylemiyle bendini aşıp “köşe”lerine sığmayan, LGBTİ+’ları düşmanlaştırarak hedef gösteren gazete yazılarını okumaya devam ediyoruz…

2022’nin Şubat ayında ayrımcı dil ve nefret söylemiyle LGBTİ+ karşıtı manipülasyon ve dezenformasyonda ortaklaşan “köşe”ler Yeni Şafak, Millî Gazete, Sabah, Aydınlık ve Akit yazarlarından geldi.

LGBTİ+ toplumuna, kurumlarına ve kişilere karşı cinsiyetçi ve homofobik dezenformasyona ortak olan, doğrudan üreten, yayan ve teşvik eden muhafazakâr ve hükümet yanlısı medya organlarından köşe yazılarını Yeni Şafak, Millî Gazete, Sabah, Aydınlık ve Akit yazarlarından derledik.

Akit’in homofobik nefret siyasetinin Şubat seyri

Kaos GL, medya çalışmaları kapsamında, cinsiyetçi ve homofobik nefret söylemi üretme, yayma ve teşvik yayın organı Akit’in 2022 Şubat ayı seyrini hazırladı. Akit, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığına bahane, LGBTİ+’ların varoluşunu ve eşit haklarını tanımayan nefret siyasetinin nakaratlarını “haber” adı altında şöyle sıraladı:

“LGBT sapkınlığı… LGBT'li sapkınlar… sapkınlıklar… eşcinsel sapkınlar… homolar… nonoş… LGBTİ’liler… sapkın evlilikler… eşcinsellerin sözde "Onur Haftası"… rezil ifadeler… iğrenç zihniyet… LGBTİ ve pedofili sapkınlar…”

“LGBTİ seviciler… LGBTİ itirafı… sapkın zihniyet… eşcinsel meselesi… cinsel yönelim meselesi… LGBT sapkınlığının merkezi… küresel sapkınlık LGBT… Türk çocuklarına LGBT, PKK propagandası… LGBT’nin odağı… çocuklara yönelik pedofili faaliyetleri… sapkın merkez… sapkınlık yuvası… sapkınların pençesi… sapkın odaklar… eşcinsel destekçisi… LGBT destekçisi…”

“Eşcinsellikle mücadele… eşcinsellik karşıtı filmler… sapkınlıkla mücadele… LGBT’ye bir tokat daha… sapkınlığı teşvik edici sahneler… sapkın LGBTİ+ sahneleri… sapkınlığın yayılmasının önüne geçilmesi… LGBTİ sapkınların faaliyetlerinin yasaklanması… LGBTİ oluşumları yasaklanmalı… sapkın akım… zührevi hastalıklar… LGBT isimli terörist yapı… sapkın odaklar… LGBT örgütlerine karşı mücadele… eşcinsel LGBT dernekleri kapatılmalı… toplumu ifsad projesi… Batılı eşcinsel siyasetin dayatılması gibi taarruzlar…”

“Erkek erkekle, kadın kadınla lezbiyenlik yaparsa… eşcinselliğin haramlığı ve zararları… zina ve eşcinsellik haramları… İslam’ın lanetlediği eşcinsel sapkınlığı… ahlaksızlık… LGBTİ’li sapkınlar ve gayrimüslimler… İslam’ın lanetlediği LGBTİ sapkınlar… eşcinsel anlayış… Lut kavmi… bütün bu pislikler… LGBTQI, pedofili, eğlence, turizm, kumar, alkol ve uyuşturucu… LGBTIQ+, Siyonizm gibi konular… Satanist (!), LGBT’ci…”

Kaos GL Derneği’nin Medya İzleme Raporu’na göre, sistematik karalama ve nefret kampanyalarıyla LGBTİ+’ları ve LGBTİ+ örgütlerini hedef haline getiren hükümet yanlısı muhafazakâr medya organlarından Yeni Akit, ayrımcı diliyle homofobik nefret söylemini 2022’nin Şubat ayında da sürdürdü.

Cinsiyetçi ve homofobik dezenformasyona ortak olan, doğrudan üreten ve yayan Akit’in aylık nefret söylemi Şubat listesi, “Akit: Hakaret et, hedef göster, homofobik nefret suçuna teşvik et”, “Akit’in homofobik nefret siyaseti”, “Akit’in homofobik nefret siyaseti sınırları aşıyor”, “Akit’in kültür-sanat ve medyada nefret siyaseti” ve son olarak “Akit yazarlarından homofobik nefret “köşe”leri” başlıklarından oluşuyor.

Kaos GL, medya çalışmaları kapsamında izleyip kayda geçirdiği cinsiyetçi ve homofobik nefret söylemi üretme, yayma ve teşvik yayın organı Akit’in Şubat ayı listesinin tamamı işte burada.

Aydınlık, Kaos GL’yi hedef almayı Şubat ayında da ihmal etmedi!

Kaos GL Derneği’ni karalayan ve doğrudan hedef gösteren Aydınlık, “Batı merkezli çürümenin Türkiye'deki temsilci örgütü” ifadesiyle “çürüme” söylemini sürdürdü.

LGBTİ+’larla ilgili ürettikleri neredeyse tüm içeriklerini ayrımcı dil ve nefret söylemiyle kuran hükümet yanlısı muhafazakâr nefret medyasına yanaşan Aydınlık gazetesi, 2022’nin ilk ayı Ocak’ta Kaos GL Derneği’ni doğrudan hedef alırken, Şubat ayını da boş geçmedi: “Kaos GL Derneği, 2021 Medya İzleme Raporu yayınladı. Her yıl düzenlenen LGBTİ yürüyüşlerinde milli devleti ve aileyi hedef almasıyla öne çıkan dernek, Batı merkezli çürümenin Türkiye'deki temsilci örgütü konumunda.”

Aydınlık gazetesi, Şubat ayında, “Emperyalizmin renkli ağı: LGBTİ ve Türkiye'deki destekçileri” başlığı altında hazırladığı bir foto-galeri ve Doğu Perinçek’in “Eşcinsellik ve Yabancılaşma” nakaratıyla muhalefet partileri ve siyaseti hedef alırken arada gene doğrudan Kaos GL Derneği’ni karalayıp hedef göstermeyi ihmal etmedi: “Batı emperyalizminin çevre, kadın, özgürlük ve insan hakları adı altında ulus devletlere karşı saldırı girişimi, LGBTİ türünden eşcinselliği kurumsallaştıran ve insan doğasına aykırı bulunan örgütler eliyle sürdürülüyor.”

Kaos GL Derneği’ni doğrudan hedef gösteren nefret medyasının Şubat ayı ayrımcılık ve homofobik nefret suçu seyri dosyasının tamamına buradan bakılabilir.

Kaos GL’den aylık nefret söylemi takibi

Kaos GL, sosyal medya ortamları ile internet yayıncılığında cinsel yönelim, cinsiyet kimliği ve cinsiyet ifadesi ile LGBTİ+ varoluşlara yönelik ayrımcı yaklaşım, homofobik ve transfobik söylem içeren haber ve gelişmeleri takibe alıyor.

Böylece Kaos GL, internet yayıncılığında dikkat çeken, sosyal medya ortamlarında öne çıkan Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İnterseks (LGBTİ+) odaklı homofobik ve transfobik nefret söylemi üreten ve yayan haberler ile mesajların aylık takibini ve irdelemesel kaydını tutuyor.

Ayrımcı, ırkçı, homofobik, transfobik unsurlar taşıyan ifadelere nefret söylemi denilmektedir. Bir gruba ya da o gruba üyeliği nedeniyle bir kişiye yönelik düşmanlıktan kaynaklanan ve o gruba yönelik düşmanlığı gösteren veya cesaretlendiren ifade biçimleridir. Nefret söylemi, nefret suçuna teşvik ya da eşlik edebileceği için, bu iki kavram birbiriyle bağlantılıdır.

Nefret söylemi, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi tavsiye kararında, “nefret biçimlerini yayan, teşvik eden, savunan ya da haklı gösteren her tür ifade biçimi” olarak tanımlanıyor.

Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İnterseks (LGBTİ+) terimleri ile tanımlarını, LGBTİ+’lara yönelik ayrımcılık ideolojileri ve anlamlarını, insan hakları ve ayrımcılıkla ilgili terimler ve tanımlarını ve daha fazlasını, Kaos GL Derneğince yayınlanmış “LGBTİ Hakkında Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları” kitapçığında bulabilirsiniz.

Kaos GL Derneği’nin dijital ortamda yayımladığı “Homofobik ve Transfobik Nefret Söyleminin İnternet Seyri” başlıklı “2020 Sosyal Medya Raporu” işte burada

Not: Bu dizide, internet ortamı ile sosyal medyadan yapılan alıntıların yazım hatalarına dokunulmuyor; olduğu gibi alınıyor.



Etiketler: insan hakları, medya, nefret suçları
İstihdam