16/03/2021 | Yazar: Ali Erol

İstanbul Büyükşehir Belediyesi AKP’li Meclis Üyesi: “Personele yönelik toplumsal cinsiyet eşitliği eğitiminin amacı LGBT sapkınlığı meşrulaştırmak”

İBB Meclisi’nde AKP muhalefetinden homofobik nefret nakaratı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

LGBTİ+’ların varlığını ve kent hakkını inkâr eden ayrımcı muhafazakâr siyasetin temsilcisi AKP’li üyelerin cinsiyetçi, homofobik ve transfobik nefret söylemleriyle, toplumsal cinsiyet eşitliğine karşı İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’ndeki muhalefeti hep aynı nefret nakaratlarıyla devam ediyor. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB), Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Ulusal Eylem Planı’na katkı” amacıyla düzenlediği eğitimler, Büyükşehir Belediye Meclisi’nin AKP’li üyelerince cinsiyetçi ve homofobik nefret söylemiyle karşılandı.

CHP’li Büyükşehir Belediyesi’nin, “İstanbul’da toplumsal cinsiyet eşitliğinin yaygınlaşması, Toplumsal cinsiyet eşitliği kavramının kurum içerisinde geliştirilmesi için” sürdürdüğü, çalışanlara dönük eğitim programında doğrudan “LGBTİ+” ile cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ibareli ders adları bulunmadığı halde, AKP’li meclis üyeleri, “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği konusu LGBT ile alakalı” diyerek karşı çıkmaya devam ediyor. 

İhlas Haber Ajansı (İHA), “İBB personeline zorunlu LGBT eğitimi” servisiyle duyurduğu haberinde, AKP’li İBB Meclis Üyesi, İBB Meclisi Hukuk Komisyonu Başkanvekili Ömer Faruk Akbulut’un, “Toplumsal cinsiyet eşitliği kavramı istismar edilerek, LGBT sapkınlığının meşruiyet kazandırmaya çalışılıyor” ifadesiyle homofobik nefret söylemine aracılık etti.

AKP’li Akbulut’un homofobik nefret söylemi sarf ettiği konuşmasının İBBTV kaydını, İBB AK Parti Grup Başkanlığı, resmi twitter sayfasından, ““Toplumsal Cinsiyet Eşitliği" adı altında İBB personeline verilen eğitimin “gerçek amacı”nın ne olduğunu ve içeriğinde neler bulunduğunu, İstanbullular adına İBB Başkanına soruyoruz” paylaşımıyla aktardı.

AKP’li İBB Meclis Üyesi Avukat Akbulut, Büyükşehir Belediye Meclisi Mart Ayı Oturumu’nda sarf ettiği cinsiyetçi ve homofobik nefret söylemine şöyle devam etti: “Allah'ın Kur'an-ı Kerim'de lanetlediği eşcinsellik sapkınlığına alan açılmasına şiddetle karşı çıkıyoruz.”

AKP’li İBB Meclis Üyesi’nin homofobik nefret söyleminin ardından haberine devam eden İHA, üç kez daha “LGBT sapkınlığı” ifadesini “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” ile birlikte kullandı.

“Sapkın LGBTİ’ler işaretlensin”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde (İBB) “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Şube Müdürlüğü” kurulmasının AKP’li meclis üyelerinin “LGBTİ+” itirazıyla reddedilmesini hatırlatan Yeni Şafak, “Amaç LGBTİ’ye Hizmet” ara başlığı altında, İHA’nın “LGBT sapkınlığına kurumsal düzeyde resmiyet kazandırmak” ifadeli nefret söylemiyle yetinmeyerek, “LGBT yayınları” ibaresi yerine “Sapkın Yayınlar” söylemini kullanırken, “Sapkınlığa alan açılıyor” ara başlığı ile devam etti.

Homofobik nefret söylemini doğrudan üreten, yayan, okurlarıyla takipçilerini teşvik eden Akit’le yarışan muhafazakâr merkez medyadan Yeni Şafak gazetesini okur ve takipçileri yalnız bırakmadı: “zorunlu sapıklık eğitimi!”

Gazetenin haberinin altına düşülen bir diğer “yorum”da ise “sapkın LGBTİ’ler işaretlensin” “öneri”si yapılıyor: “Bu ve benzeri sapkınlıkları savunan ların cenazelerini LGBTİ lerin kaldırmasını istiyorum,LGBTİ ler müslüman mezarlıklarına defnedilmesin,kimliklerinede LGBTİ oldukları yazılsın.İslam dinince Haram olan ve toplumun ahlaki değerlerini bozan bu sapkınlar LGBTİ olduklarını belirleyen bir işaret taşımalarının toplum düzeni için önemli olacağı kanatindeyim”

Yeni Şafak, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin hizmet içi eğitim kapsamındaki Toplumsal Cinsiyet Eşitliği programına “LGBT dersleri” demeye devam ederken, Takvim gazetesi ise “İBB’den zorunlu sapkınlık kursu” demeyi tercih etti. Haber7, HaberVitrini, AHaber, MemurlarNet, Ensonhaber ve Türkiye Gazetesi de AKP’li İBB Meclis Üyesi’nin cinsiyetçi ve homofobik nefret söylemine aracılık ettiler. Ensonhaber ile Türkiye Gazetesi paylaşımlarına, okur ve takipçilerinin yüzlerce cinsiyetçi ve homofobik nefret mesajıyla dahil oldukları görüldü.

“Gökkuşağı renklerine bürünülerek birtakım şeyler yapılmak istendi”

LGBTİ+’ların varlığını ve kent hakkını inkâr eden ayrımcı muhafazakâr siyasetin temsilcisi AKP’li meclis üyelerinin cinsiyetçi, homofobik ve transfobik nefret söylemleriyle, toplumsal cinsiyet eşitliğine karşı belediye meclislerinde sürdürdükleri muhalefet yeni değil. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde (İBB) “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Şube Müdürlüğü” kurulması geçtiğimiz sene gene Mart ayında, AKP’li meclis üyelerinin “LGBTİ+” itirazıyla reddedildi. 

AKP’li ve MHP’li meclis üyelerinin oylarıyla reddedilen Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Şube Müdürlüğü kurulması tartışmalarında AKP’li Hukuk Komisyonu Başkanı Muhammet Kaynar, “toplumsal cinsiyet eşitliği kavramı kadın veya erkek meselesiyle ilgili bir kavram değildir” ifadesiyle itiraz etmiş, devamında, “Bu müdürlüğün kurulması LGBT’nin savunulmasıdır. Gökkuşağı renklerine bürünülerek birtakım şeyler yapılmak istendi. Şimdi de belediye eliyle bu işler yapılmaya çalışılıyor” diye konuşmuştu.

Hükümet adına 23 Haziran İstanbul Büyükşehir Belediyesi için seçim çalışmaları yürüten İçişleri Bakanı ise “İmamoğlu’nun ilk işi belediyenin logosunu LGBT’nin logosu yapmak oldu” diye konuşmuştu.

 


Etiketler: insan hakları, kent hakkı
İstihdam