28/03/2013 | Yazar: Kaos GL

‘Barış sürecinin Kürt sorununda eşit, adil ve demokratik çözüme dönüşmesi, anayasal ve yasal düzenlemelere bağlı bir konudur’

Barış Meclisi: Barış Anayasal ve Yasal Düzenlemelere Bağlı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
“Barış sürecinin Kürt sorununda eşit, adil ve demokratik çözüme dönüşmesi, anayasal ve yasal düzenlemelere bağlı bir konudur”
 
Türkiye Barış Meclisi, dün düzenlediği basın toplantısında Abdullah Öcalan’ın Newroz’daki (21 Mart) çağrısıyla başlayan süreci değerlendirdi.
İstanbul’da, Cezayir Restaurant’ta yapılan basın toplantısına Barış Meclisi Sözcüsü Hakan Tahmaz, avukat Sedat Yurttaş, akademisyen Maya Arakan, avukat Eşber Yağmurdereli, eski bakan Ziya Halis, yazar Ümit Aktaş, akademisyen Gençay Gürsoy ve yönetmen Özcan Alper katıldı.
 
Türkiye Barış Meclisi, PKK’nin silahları bırakma kararının hiçbir zaman kalıcı barış ve Kürt sorununun çözümü anlamına gelmediğinin altını çizdi. “Barış sürecinin Kürt sorununda eşit, adil ve demokratik çözüme dönüşmesi, anayasal ve yasal düzenlemelere bağlı bir konudur” vurgusunu yapan Barış Meclisi, barış ve çözüm sürecinde, geçmişle yüzleşme, hakikatlerin araştırılması ve sosyal sorunların giderilmesi için bir dizi komisyonun kurulması gerektiğini belirtti.
 
Sorumluluk siyasi iktidardadır!

Türkiye Barış Mecisi Dönem Sözcüsü Hakan Tahmaz, PKK’nin Abdullah Öcalan’ın çağrısıyla açıkladığı "eylemsizlik" ve "sınırdışına çekilme" kararının Kürt sorununun çözümü için çok önemli bir fırsat ve başlangıç olduğunu söyledi.
“Bu konuda sorumluluk siyasi iktidardadır. Hükümet, TBMM’de bulunan partileri sürece ortak ederek sorunu çözüme kavuşturmalıdır. Bu noktada CHP de ciddi bir sınavla ve sorumlulukla karşı karşıya. CHP, ikircikli ve süreci zora sokan tutumları terk etmelidir.”

Şeffaflık, toplumsal barışın güvencelerinden biridir!
 
Sürecin şeffaf ilerlemesi gerektiğinin altını çizen Tahmaz, “Şeffaflık, toplumsal barışın güvencelerinden biridir” diye konuştu.

Barış ve çözüm süreci, geçmişle yüzleşmek, hakikatlerin araştırılması ve sosyal sorunların giderilmesi için bir dizi komisyonun kurulması önerisinde bulunan Tahmaz, “bu komisyonlarda toplumun yarısını oluşturan kadınların eşit özne olarak yer almaları gerekmektedir” dedi.
 
TBMM, Barış için yol temizliği anlamına gelen adımları atmalı!
 
Avukat Sedat Yurttaş da “Kürt halkının hak ve özgürlüklerine kavuşma inancının sürecin belirleyici özelliği” olduğunu söyledi.
Yurttaş, şöyle konuştu: “Akil İnsanlar Komisyonu, çözüm için önemli olabilir. Ancak, Meclis de bu süreçte rol almalı, yol temizliği anlamına gelen adımları atmalı. Örneğin, yerel yönetimler özerklik şartına koyduğu çekinceyi kaldırmalı. Siyasi partiler ve seçim yasalarını değiştirmeli.”
 
PKK sınırdışına çekilince bu iş bitecek, barış gelecek gibi bir hava var!
 
Akademisyen Maya Arakan ise barışın uzun bir süreç olduğunun altını çizerek, şöyle konuştu: “PKK sınırdışına çekilince bu iş bitecek, barış gelecek gibi bir hava var. Bu algı yanlıştır. Barış uzun ve zorlu bir süreçtir. Siyasal uzlaşma aşaması olmalı. Silahların bırakılmasının koşulları yaratıldıktan sonra siyasallaşmanın önü açılmalı. Sosyal ve ekonomik entegrasyon sağlanmalı. Tabi ki, umutluyuz. Ancak aşırı hayalcilik de, en ufak bir çıkmazda, toplumsal infial yaratabilir.”
 
Sürecin bütün yükünü Kürt halkının üzerine yıkmaya kimsenin hakkı yok!
 
Akademisyen Gençay Gürsoy da, siyasi iktidara, “kibir dilini terk et” çağrısında bulundu, “Her şeye ben karar veririm, üslubunu terk etmeliler. Çünkü karşılarında koskoca bir halkın kitlesel talebi var” dedi. Gürsoy, “Bu sürecin bütün yükünü Kürt halkının üzerine yıkmaya kimsenin hakkı yok” diye ekledi.

Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam