20/12/2019 | Yazar: Robin Mat

“Orada alınan sözde toplumsal tedbirler bizleri öteki duruma düşürme gayretidir ama unutulmamalıdır ki aşk kazanacak, sevgi kazanacak.”

Batman’dan Ozan: “Gökkuşağının bütün renklerinin şen günleri yaşaması umuduyla” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Ateş Alpar, İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü, 2019

Türkiye de LGBTİ+’lara karşı ciddi bir baskı var. İnsanların insanlar için koymuş olduğu bütün yasalar, adaletsiz bir kalbur gibi. Tane eler, samanı tutar…

Bu toplumsal baskıya yaşadığım şehir olan Antep ve içinde yer aldığı Güneydoğu’dan bakmak istedim. Farklı şehirlerdeki LGBTİ+’larla görüştüm ve ortaya bir yazı dizisi çıktı.

Yaklaşık bir ay süren araştırmadan ve görüşmelerden şunu öğrendim: Ülkenin güneydoğusu Valiliklerin almış olduğu süreli ve süresiz yasak kararlarından sandığımızdan daha az etkilenmiş. Çünkü bu bölgede çoğu yerde LGBTİ+ hareketi görünür değil. Görünürlüğün başladığı yerde yasaklar da başlıyor. Fakat bu bölgede LGBTİ+’lara sürekli yaşatılan bir OHAL var ve bazen susmak en büyük çığlıktır…

TIKLAYIN - “Hep bir kuş olmak istemiştim”

TIKLAYIN - “Tenim güneş ışığına hasret kaldı”

TIKLAYIN - “Seksist sistemin yandaşı olduğunuz sürece güler yüzle karşılanıyorsunuz”

TIKLAYIN- “Özgürlüğe arzu duyuyoruz”

TIKLAYIN- “Herkese tanınan haklar LGBTİ’lere de tanınmalı”

Yazı dizisi kapsamında beşinci konuğumuz Ozan. Batman’da ailesi ile yaşıyor, iş için sık seyahat ediyor. Ozan, “. Gökkuşağının bütün renklerinin şen günleri yaşaması umuduyla. Mücadelemiz haklı ve onurludur. Var olma mücadelesidir” diyor.

İşte Ozan’ın sorularımıza yanıtları…

Öncelikle seni tanıyabilir miyiz?

Elbette. Adım Ozan. Batman’da ailemle yaşıyorum. Elbette ki gizlilik ve güvenliğimi sağlamak adına nüfustaki ailemin kendi istediği ismi kullanmıyorum. 7 kardeşiz. Ön lisans mezunuyum. Ama ne yazık ki kamuya alımın düşük olması, bölüm mezununun fazla olması, ülkedeki işsizliğin had safhada olmasından dolayı nerde iş ben de oradayım… Genellikle çalışmak için Türkiye’nin farklı bölgelerine gidiyorum.

Yaşadığın kentten biraz bahseder misin?

Batman; Diyarbakır, Mardin, Siirt, Şırnak ve Muş’la komşu olan bir kent. Şehir gelişmekte olan bir şehir. Şehrin büyük bir kısmı; hatta çok büyük bir kısmı Sünni Müslüman ve aşırı muhafazakar. Bu yüzden şehirde daha sıradan, açık kadınların bile rahat olamaması erkeklerin çok rahat şort giyememesi gibi durumlar varken Batman biz LGBTİ+ bireyler için daha çekilmez, katlanılmaz bir yer şeklini alıyor. Kesinlikle her türlü hareketinize davranışınıza dikkat etmek durumunda kalıyoruz. Ha şiddet olur mu bilemem ama laf atma, onur kıracak tacize uğramak gibi şeyleri göze almadığımdan bunları söylüyorum.

Güneydoğu insanı genellikle sıcakkanlı, misafirperver ve iyicil yönleriyle bilinir. Söz konusu LGBTİ+’lar olunca da böyle mi sence?

Evet algıda öyle bir şey var. Güneydoğu insanının sıcakkanlı, insan canlısı olduğu da doğru elbette. Ama konu biz yani LGBTİ+ bireyler olduk mu biraz daha temkinli olurlar ve sert tepki verilir. Bunun sebebi ise muhafazakar Müslüman oldukları için, dini yasaklar ve LGBTİ+ bireylerin kötü görülmesi, batılı görülmesi ve Batılılaşma karşıtlığı.

Daha önce Güneydoğu’nun başka bir yerinde LGBTİ+ aktivizmi yaptım ama Batman için şu an yapılacak bir şey olmadığını düşünüyorum. Bırakın bir eylem, bir faaliyet yapmayı bir gökkuşağı bayrağı ile boy göstermek ya da bir etkinliğe katılmak bile ciddi anlamda tehdit oluşturabilecek bir durum. Ne yazık ki olabileceğine bile imkan yok gibi şu an için. Bunun sebepleri arasında toplumun gerek cumhuriyet dönemimden gelen gerekse önceden beri var olan eğitimsizliği ve bilgisizliği de olabilir.

Biliyorsun ki İstanbul Onur Yürüyüşü 5 yıldır Valilik tarafından yasaklanıyor. Bunun yanı sıra Ankara Valisi’nin süresiz yasak kararı vardı. Bu yasak Mersin, Antalya ve İzmir’e de sıçradı. Senin yaşadığın şehir bundan nasıl etkilendi? Etkilendi mi?

Yaşadığım kentte onur yürüyüşünden toplum olarak bihaber olduğu için ve daha önce de söylediğim gibi şu an için pek mümkün olmadığından hiçbir şekilde etkilenmedi. Ama bundan etkilenen elbetteki bu mücadeleyi yaşayan ve yaşatan biz LGBTİ+ bireyleriz. Orada yapılan onur haftası etkinlikleri sadece orada, o kentte yaşayan LGBTİ+ bireyler için değil yeryüzündeki bütün gökkuşağı çocuklarının onurunu varlığını kararlılığını ve görünürlüğünü hissetmek için vardı. Bu yasaklar bizleri, kimliğimizi rahatça yaşayamadığımız şehirlerdeki bireyler olarak daha derinden yaşadı. Onur haftası etkinlikleri bizleri daha görünür kıldığından, farkındalık yarattığından önemli. Kısacası orada alınan sözde toplumsal tedbirler bizleri öteki duruma düşürme gayretidir ama unutulmamalıdır ki aşk kazanacak, sevgi kazanacak. Gökkuşağının bütün renklerinin şen günleri yaşaması umuduyla. Mücadelemiz haklı ve onurludur. Var olma mücadelesidir.


Etiketler: insan hakları, yaşam
İstihdam