05/09/2017 | Yazar: Yıldız Tar

Belgrad Onur Haftası 11 Eylül’de başlayıp, 17 Eylül’de yürüyüşle sonlanacak.

Belgrad Onur Haftası başlıyor! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Belgrad Onur Haftası 11 Eylül’de başlayıp, 17 Eylül’de yürüyüşle sonlanacak. Hafta; Ana Brnabiç’in Sırbistan’ın ilk lezbiyen başbakanı olmasından sonra yapılacak ilk Onur Haftası olacak.

Belgrad Onur Haftası 11-17 Eylül tarihlerinde yapılacak. Hafta, saat 12’de Slavia Meydanı’ndan başlayacak Onur Yürüyüşü ile sonlanacak.

Onur Haftası boyunca film gösterimlerinden partilere; sanat sergilerinden tiyatro performanslarına çok sayıda etkinlik homofobi, bifobi ve transfobi karşıtlarıyla buluşacak. Hafta kapsamında kamu görevlilerinin de katılacağı panel ve söyleşiler de yapılacak.

Haftanın en önemli etkinliklerinden birisi ise Nefret Suçu ve Söylemine Karşı Uluslararası Konferans olacak. Konferansın LGBTİ toplumunu hedef alan nefreti azaltabilme yolunda mihenk taşı olması bekleniyor.

Onur Yürüyüşü’nün tarihi

Yürüyüş 2009, 2011, 2012 ve 2013 yıllarında, polisin göstericileri sağcı grupların saldırılarından koruyamayacağı gerekçesiyle ertelenmişti. Ancak 2014 yürüyüşü, yasağa rağmen yüzlerce kişinin bir araya gelmesiyle gece yapılmıştı.

2010 yılındaki yürüyüş, aşırı sağcı grubun taşlı ve molotof kokteylli saldırısıyla karşılaşmıştı. Grupla polis arasında çıkan çatışmada 120’den fazla kişi yaralanmış, 188 kişi de gözaltına alınmıştı.  

2014 yılında bütün baskılara rağmen yürüyüş gerçekleştirilmiş, Belgrad sonunda onur yürüyüşüne kavuşmuştu.

Geçtiğimiz yıl (2016) ise homofobi ve transfobi karşıtları Belgrad Onur Yürüyüşü’nde “Aşk Dünyayı İyileştirir” dedi. Saldırı ihtimaline karşı binlerce polis görev aldı.

Kaos GL de hafta ve yürüyüşte yer alacak

Son yıllarda yaşanan saldırılar ve yürüyüşün polis koruması altında yapılabilmesinin ardından Belgrad Onur Haftası uluslararası insan hakları savunucularının dikkatini çeken bir etkinliğe dönüştü. Her yıl dünyanın birçok yerinden LGBTİ ve insan hakları savunucuları yürüyüşe gözlemci olarak katılıyor, Sırbistanlı LGBTİ’ler ile dayanışmak için haftada yer alıyor. Bu yıl Kaos GL’den isimler de haftaya ve yürüyüşe katılacak.

Brnabiç’ten sonra ilk Onur Haftası

Sırbistan Devlet Başkanı Aleksandar Vuçiç, başbakanlık görevine açık bir lezbiyen olan Ana Brnabiç’i atadı. Bu atama ve parlamento onayı ile Brnabiç, Sırbistan’ın ilk kadın ve eşcinsel başbakanı oldu.

Geçen yıl kurulan hükümette Brnabic'in yer alması, ülkedeki LGBT topluluğu tarafından "tarihi an" olarak nitelendirilmişti. Brnabic'in yeni görevi, 2010 yılında faşistlerin saldırısı nedeniyle iptal edilen ve 2014'ten itibaren ve yoğun güvenlik önlemleri altında yapılabilen Onur Yürüyüşü öncesinde Sırbistan’da yaşayan LGBTİ’ler için oldukça sevindirici bir gelişme olarak görülüyor.


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam