15/11/2023 | Yazar: Kaos GL

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komitesi, LGBT’leri hedef alan aşağılayıcı söylemleri ve LGBT’lere yönelik şiddeti kınadı.

BM Komitesi ABD'nin LGBT hakları sicilini eleştirdi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komitesi (HRC), Amerika Birleşik Devletleri'nin medeni ve siyasi haklar konusundaki sicilini gözden geçirirken lezbiyen, gey, biseksüel ve trans (LGBT) kişilerin insan haklarını kısıtlayan bir dizi ayrımcı devlet mevzuatını kınadı.

Amerika Birleşik Devletleri Uluslararası Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesini (ICCPR) 1992 yılında onayladı. HRC her dört yılda bir, sözleşmeyi onaylayan ülkelerdeki yasaları ve politikaları gözden geçirerek nerelerde sözleşmeye uyduklarını ve nerelerde yetersiz kaldıklarını değerlendiriyor. ABD'nin gözden geçirilmesi Covid-19 salgını sırasında ertelenmişti, bu da ABD'nin dokuz yıl sonra ilk kez gözden geçirilmesi anlamına geliyor.

TIKLAYIN - ABD’de transların yüzde 80’i intiharı düşündü, yüzde 42’si teşebbüs etti

“Yasalar, hakları tehlikeye sokuyor”

İnsan Hakları İzleme Örgütü LGBT Hakları Programı, Miami Üniversitesi Hukuk Fakültesi İnsan Hakları Kliniği ve ortak kuruluşlar, 3 Kasım'da açıklanan inceleme öncesinde komiteye Florida ve diğer ABD eyaletlerinin son yıllarda LGBT haklarını nasıl saldırgan bir şekilde gerilettiğini tespit eden bir rapor sundu:

“Endişe verici ABD yasaları arasında cinsiyet onaylayıcı bakıma erişimi kısıtlayan ve trans çocukların okul sporlarına katılmalarını ya da cinsiyet kimliklerine uygun banyoları kullanmalarını yasaklayan yasalar yer alıyor. Ayrıca okullarda cinsel yönelim ya da cinsiyet kimliği, LGBT kişiler ve aileleri hakkında ders verilmesini ve kitapları yasaklayan yasalar da endişe verici.

“Örgütlerimizin de belirttiği üzere, bu yasalar ayrımcılığa uğramama, ifade, bilgi edinme, mahremiyet, kişi güvenliği, yaşam ve zalimane, insanlık dışı ve aşağılayıcı muameleye maruz kalmama hakları da dahil olmak üzere bir dizi medeni ve siyasi hakkı tehlikeye sokuyor.”

TIKLAYIN - Önde gelen ABD bankaları LGBTİ+ karşıtı grupları fonluyor!

“Eyalet kanun koyucuları, ABD'nin insan hakları yükümlülüklerini aktif bir şekilde baltalamayı bırakmalı”

Komite, sonuç gözlemlerinde, transların sağlık hizmetlerine, atletizme ve kamuya açık alanlara erişimini kısıtlayan ve okullarda ırk, kölelik, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği tartışmalarını kısıtlayan yasalarla ilgili endişelerini dile getirdi. Komite, ABD'de LGBT’leri karşı barınma, istihdam, ıslahevi ve diğer alanlar da dâhil olmak üzere ayrımcılığın yaygınlığının altını çizdi. Komite ayrıca kamu görevlileri de dâhil olmak üzere LGBT’leri hedef alan aşağılayıcı söylemleri ve LGBT’lere yönelik şiddeti kınadı:

“Komite'nin bulguları Amerika Birleşik Devletleri'ndeki eyalet ve federal kanun yapıcılar için bir uyandırma çağrısı niteliğinde olmalıdır. Eyalet kanun koyucuları, ABD'nin insan hakları yükümlülüklerini aktif bir şekilde baltalamayı bırakmalı ve ayrımcı yasaları yürürlükten kaldırmalı, federal hükümet de hem LGBT bireylerin haklarını korumak için kapsamlı yasalar çıkarmalı hem de mevcut medeni ve insan hakları güvencelerini uygulamalıdır.”


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam