23/03/2021 | Yazar: Yıldız Tar

“LGBTİ+ bayrağı kriminalize edilemez. Buna izin vermeyeceğiz.”

Boğaziçi Üniversitesi, gökkuşağı bayrağı açan öğrenciye soruşturma başlattı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Boğaziçi Üniversitesi, rektör atanmasını protesto eylemleri sırasında gökkuşağı bayrağı taşıyan bir öğrenciye disiplin soruşturması başlattı.

1 Şubat’ta polisin saldırdığı protesto gösterileri sırasında gökkuşağı bayrağı açan N.D., hakkında disiplin soruşturması “yukarı çıkıp elindeki LGBTİ+ flamasını salladığınız” ifadeleriyle açıldı.

Boğaziçi’nde polis ablukası sırasında gökkuşağı bayrağı sosyal medyada en çok paylaşılan görseller arasındaydı.

“Biz varız, vardık, var olmaya devam edeceğiz”

Hakkında soruşturma açılan N.D., yaşananları KaosGL.org’a değerlendirdi. “Boğaziçi direnişinin 80 günlük sürecinde yaşadığımız her türlü hukuksuzluk, gece baskını kararları, haksız gözaltılar, ev hapsi ve tutuklamalar” ifadeleriyle sözlerine başlayan N.D. şöyle devam etti:

“Bunlarca umutsuzluğun içinde 1 Şubat günü açık cezaevine çevrilen Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüsü’nde Etiler kapısından çıkmamıza izin vermeyen kolluk kuvvetleriyle karşı karşıya kaldığımızda hissettiğim tek şey çaresizlikti. Evlerimize gitmek istediğimizi söylediğimizde bile bizi dışarı çıkarmadılar, kendi üniversitemizde alıkonuluyorduk. Halihazırdaki eylem çağrısına gelen onlarca omuzdaşımız kolluğun orantısız şiddetine maruz kaldı ve birçok arkadaşımız gözaltına alındı. Bir yandan bu haberleri alıyor bir yandan okuldan çıkmamıza izin verilmiyor. İşte hissettiğim çaresizlik buydu. Gözlerim dolu dolu çevreme bakarken okul kapısının sol tarafında merdiveni gördüm. O an aklımda hiçbir şey yoktu. Oraya çıkıp sesimi duyurmak istedim. Çığlık atmak istedim. “Bu kadar baskı yeter. Yeter bu kadar zulmünüz. Yeter kayyumunuza da yeter size de yeter. Yeter nefes alamıyorum.’” diye bağırmak istedim. Merdivenlere doğru yürürken öğrenci dayanışmasını yücelten tüm sloganlar uğulduyordu kulağımda. Birinin elinde LGBTİ+ bayrağı gördüm, birazdan geri vereceğimi söyleyerek merdivenlere tırmandım. Yukarıda polis kameramanı vardı. Karşıda, çatıda keskin nişancılar. Okul kapısının önünde dolusuyla polis. Bayrağı açarken düşündüğüm tek şey şuydu: Biz varız, vardık, var olmaya devam edeceğiz. Ne kayyumlar ne nefret ne de korkudan gözleri dönerek aldıkları gece baskını kararları. Hiçbir şey bizi korkutmayacak, yılmayacağız.”

N.D., ilerleyen süreçte öğrenciler hakkında açılan davaları hatırlatarak, “Asıl halkı kin ve nefrete sürükleyenler kimler? Biz öğrencileri terörist diye havuz medyasına lanse ettiren, elinin uzandığı, uzanamadığınıysa ele geçirerek her kurumu erilleştiren, her yere liyakatsızca ve haksızca ‘iktidar memurları’ yerleştirenler kimler? İşte bana, beni çoktan aşan o fotoğrafı öcüleştiren, umudumuzdan, direncimizden ürken bu zihniyetin baskısıyla disiplin soruşturması açıldı” dedi.

“LGBTİ+ bayrağı kriminalize edilemez”

N.D., eylem günü özel güvenlik biriminin kendisi yukarıdayken merdiveni sökmeye ve kendisini yukarıda alıkoymaya çalıştığını da vurguladı. Öğrenciler sayesinde engellendiğini belirterek, “Öğrenciler direnerek buna engel olmasaydı; yukarıda canıma kast edeceğinden şüphe duyduğum bir kollukla yalnız kalacaktım. Ama hem ben hem de herhangi birimiz asla yalnız değiliz. Güçlü ve kararlı bu öğrenci dayanışması hiç kimseyi; siyasal iktidarın korkusuna ve baskısına bırakmayacak” ifadelerini kullandı.

N.D., sözlerini soruşturma açılmasını eleştirerek şöyle sonlandırdı:

“Biz hiçbir zaman taleplerimizi dile getirmekten korkmadık, taleplerimizden vazgeçmedik. Biz hukuksuzca tutuklanan ve ev hapsindeki tüm arkadaşlarımızın derhal serbest bırakılmasını, başta Boğaziçi olmak üzere üniversitelere atanan tüm kayyumların geri çekilmesini, üniversitelerin özerk ve demokratik yapısını korumak için tüm bileşenlerinin dahil olduğu şaibesiz rektörlük seçimleri yapılmasını istiyoruz. Biz Boğaziçi’nin demokrasi değerlerini, güvenli yaşam alanlarımızı korumak için direnişimizi boyutlandırmaya, taleplerimiz karşılanana kadar sürdürmeye devam edeceğiz. Ne soruşturmalar ne tutuklamalar ne de korkakça alınan kararlar bizi bu yoldan döndürebilir. Alışsınlar, buradayız, haklarımıza da üniversitemize de sahip çıkıyoruz. LGBTİ+ bayrağı kriminalize edilemez. Buna izin vermeyeceğiz.”


Etiketler: insan hakları, nefret suçları, eğitim
İstihdam