01/06/2018 | Yazar: Aslı Alpar

Kuir Kıbrıs Derneği’nden Faika Deniz Paşa, KaosGL.org’a “LGBTİ+ Dostu Belediyecilik Protokolü”nü anlattı.

“Bu protokol, LGBTİ+’ların sınırları aşan dayanışmasının en somut örneklerinden biri” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kuir Kıbrıs Derneği’nden Faika Deniz Paşa, KaosGL.org’a “LGBTİ+ Dostu Belediyecilik Protokolü”nü anlattı.

Bağımsız belediye başkan adayı Mustafa Erk, LGBTİ+ Dostu Belediyecilik Protokolü’nü imzalarken.

Kıbrıs’ın kuzeyinde 24 Haziran’da gerçekleşecek yerel seçimler öncesi Kuir Kıbrıs Derneği yerel yönetimlerin LGBTİ+ haklarını hayata geçirmedeki sorumluluklarını hatırlatmak üzere “LGBTİ+ Dostu Belediyecilik Protokolü” metni hazırladı. Protokol belediye başkan adaylarının imzasına açıldı.

Kuir Kıbrıs Derneği’nden yapılan açıklamada, insan haklarından taraf olan; cinsiyet kimliği ve cinsel yönelim çeşitliliğine saygı duyan tüm belediye başkan adayları, protokolü imzalamaya ve bunu kamuoyu ile paylaşmaya davet edildi. Dernek, 22 Haziran Cuma gününe kadar bu protokolü imzaya açık tutacak.

Cumhuriyetçi Türk Partisi Girne Belediyesi Başkan adayı Birol Karaman LGBTİ+ Dostu Belediyecilik Protokolü’nü imzalarken.

KaosGL.org, Kuir Kıbrıs Derneği’ne neden böyle bir protokole ihtiyaç duyduklarını ve çalışmanın nasıl gittiğini sordu. Kuir Kıbrıs’tan Faika Deniz Paşa, bu protokolü LGBTİ+ haklarının siyasetin bir parçası haline gelmesinde katkıda bulunacak bir metin olarak değerlendiriyor.

 “Kentlerde yaşayanlar sadece heteroseksüel ve natrans kişiler değil”

Nerden çıktı bu protokol?

Öncelikle yaşadığımız sorunları göz önüne aldık. Ada yarımızda, eşcinsel, biseksüel, trans, interseks ve artılar olarak; çalışma, sağlık, barınma, ulaşım alanları başta olmak üzere hayatın hemen hemen her alanında, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelinde ayrımcılığa uğramakta, kötü muamele görmekte, nefret söylemleri ve ayrımcı dilin hedefi olmaktayız. Oysaki insan hakları hukuku herkesin -ki bu herkesin içerisine bizler de dâhiliz- eşit ve özgür olduğunu söylemekte, ayrımcılığı yasaklamaktadır.

Toplumcu Demokrasi Partisi Lefkoşa Türk Belediyesi Başkan adayı Mehmet Harmancı LGBTİ+ Dostu Belediyecilik Protokolü’nü imzalarken.

Buradan hareketle, yerel yönetimlerin kentte yaşayan herkesin ihtiyaç ve taleplerini tespit etme, bunlar doğrultusunda politikalar geliştirme sorumluluğu bulunduğunu, belediyelerde çalışanların veya kentlerde yaşayanların sadece heteroseksüel ve natrans kişiler değil, LGBTİ+’lar da olduğunu hatırlatma, haklarımız için mücadele etmek üzere böyle bir adım atmaya karar verdik. Böylelikle de seçim dönemi gibi belediyeler ve yerel politikaların yoğun olarak tartışıldığı bu dönemde, LGBTİ+’ların yaşadığı sorunlara dikkat çekecek, bununla ilgili yerel yönetimlerin sorumluluklarını hatırlatacak ve LGBTİ+ hakları yaklaşımını siyasetin bir parçası haline gelmesinde katkıda da bulunacağımıza inanıyoruz.

Peki, ‘LGBTİ+ Dostu Belediyecilik Protokolü’nü hazırlarken neleri göz önünde bulundurdunuz?

Protokol maddelerini belirlerken, kuzey coğrafyamızda, Türkiye’de Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği (SPoD) tarafından hazırlanan “Yerel Siyasette LGBT Hakları” kitapçığı, yine SPoD tarafından 2014’de, Türkiye’de, Belediye Başkan adaylarının imzasına açılan “LGBTİ Dostu Belediyecilik Protokolü”, Kaos GL Derneği tarafından yayınlanan “Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Temelli Ayrımcılıkla Yerel Yönetimlerde Mücadele”ye dair politika belgesi ve Kaos GL tarafından Türkçe’ye çevrilip yayınlanan “Cinsel Yönelim Ve Cinsiyet Kimliği Temelinde Ayrımcılıkla Mücadelede Yerel ve Bölgesel Yönetimlerin İyi Uygulamaları Derlemesi” bizlere yol gösterici oldu ve bu kaynaklardan oldukça yararlandık. Bu yönüyle de aslında ada yarımızda oldukça fazla ses getiren bu protokol, farklı coğrafyalardaki LGBTİ+ hareketlerinin birbirini beslediğinin ve sınırları aşan dayanışmasının en somut örneklerinden biri olarak da değerlendirilebilir.

Bu protokol ilk defa mı hazırlandı?

Evet. Bu ilk oldu. Kuir Kıbrıs olarak, 2016 yılında Lefkoşa Türk Belediyesi ile çeşitli toplantılar düzenleyip bir protokol oluşturma kararı almıştık fakat süreç yoğunluk nedeniyle aksadı ve protokol oluşturulamadı.

Gazimağusa Belediye Başkan Adayı Ulaş Gökçe LGBTİ+ Dostu Belediyecilik Protokolü’nü imzalarken.

Bu protokolün bağlayıcılığı var mı?

Bu protokolün elbette hukuki bir bağlayıcılığı yok. Ancak protokolde yazılan bazı maddeler hâlihazırda iç hukukumuzun parçası olan insan hakları sözleşmeleri ve yerel yasalardan ve Anayasa’da garanti altına alınan hakların cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelinde, LGBTİ+’ların farklılaşabilen sorun ve ihtiyaçlarına yönelik uygulamalarını ortaya koymakta olduğundan, elbette ihlal edilmeleri hukuki sonuçlar da doğurabilir. Bunun yanı sıra, seçimlerden sonra protokolü imzalayan Belediye Başkan adaylarından seçilmiş olanların protokol maddelerinin gerekliliklerini yerine getirip getirmediğini izleyecek, uygulamayı birlikte şekillendirebilmek için dayanışacak ve bu doğrultuda çalışmalarımıza devam edeceğiz.

“Protokol metninde LGBTİ+’ların, karar verici, yönetici, çalışan ve faydalanıcı olarak yerel yönetimlerin her basamağında yer alabileceği bir anlayış bulunuyor”

Protokol neleri içeriyor?

Protokol metninde genel olarak, LGBTİ+’ların, karar verici, yönetici, çalışan ve faydalanıcı olarak yerel yönetimlerin her basamağında yer alabileceği, katılımcı ve toplumsal cinsiyet özgürlükçü bir anlayış bulunuyor.

Toplumcu Demokrasi Partisi İskele Belediyesi Başkan adayı Cemaliye Soğancı, LGBTİ+ Dostu Belediyecilik Protokolü’nü imzalarken.

LGBTİ+ Dostu Belediyecilik Protokol maddeleri, ayrımcılıkla mücadeleden, eşitlikçi ve özgürlükçü, şeffaf ve katılımcı bir yerel yönetim anlayışına, yerelde sağlanan kamusal hizmetlere eşit erişimden, LGBTİ+ dernek ve oluşumlarıyla işbirliğine, ayrımcılık konusunda meslek içi eğitimlerden, belediye birimlerine dair iş ilanlarında, işe alım ve terfi süreçlerinde eşit fırsatlara ve LGBTİ+ görünürlüğü ile ilgili adımlara kadar birçok farklı alanda LGBTİ+’ların maruz kaldıkları sistematik ayrımcılığın ortadan kaldırılmasına ilişkin somut politika önerileri içeriyor.

“Altı aday imzaladı”

Şimdiye dek kaç aday imzaladı?

Şimdiye kadar 6 aday imzaladı, bir aday da imzalamak istediğini bize beyan etti. İmzalayan adaylar, Toplumcu Demokrasi Partisi Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı ve seçimlerde yeniden aday olan Mehmet Harmancı ve İskele Belediyesi Başkan adayı Cemaliye Soğancı, Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin Girne Belediyesi Başkan adayı Birol Karaman ve Lefke Belediyesi Başkan adayı Aziz Kaya ve seçimlere bağımsız olarak katılan Mağusa Belediyesi Başkan adayı Ulaş Gökçe ve Gönyeli Belediyesi Başkan adayı Mustafa Erk.

Kuir Kıbrıs'ın tüm çalışma ve etkinliklerini takip etmek için burayı ziyaret edebilirsiniz.


Etiketler: yaşam, dünyadan
2024