04/07/2018 | Yazar: Aslı Alpar
Gazetelerin LGBTİ gündeminde bugün translar var.
Gazetelerin LGBTİ gündeminde bugün translar var.
Gazetelerin LGBTİ gündeminde bugün üç haber yer alıyor. Bursa Hakimiyet, Antalya Ekonomi ve Yurt gazetelerinden derlediğimiz haberlerin tamamı transları konu ediniyor.
Transların barınma hakkı ne olacak?
Bursa Hakimiyet gazetesinde “Bursa'nın giderek gettolaşan bölgesinde, Suriyeliler ile yaşananların düşündürdükleri” başlıklı bir köşe yazısı yayınlandı. Okan Tuna’ya ait bu yazıda translara yönelik ayrımcı bir dil kullanılıyor.
Tuna, Bursa’nın Altıparmak semtine transların taşınmasıyla birlikte bölgede kriminal olayların arttığını iddia ediyor ve translara yönelik var olan önyargıyı şu cümlelerle artırıyor: “Şehirde; Birbiri ardına ağlan gece kulüplerinin çalışanları ve travestiler ile bazı sıkıntılı kişiler, bu bölgeye yoğunlaştılar. Ev sahipleri; Birbiri ardına ya evlerini sattılar, ya da kiralamaya başladılar. Bir dönem; Emniyet için en sıkıntılı özel yer oldu Altıparmak. Nitekim; Çok sayıda kriminal olay yaşanmaya başladı art arda. Haliyle; Bizler de taşındık bölgeden”
Tuna yazısında yalnızca transların barınma hakkını yok saymıyor; Suriyeli mültecilerin bir nevi dokunulmazlıkları olduğunu iddia ediyor ve Suriyeli mültecilere yönelik de ayrımcı ifadeler kullanıyor.
Asayiş?
Antalya’da yayınlanan Antalya Ekonomi gazetesi bugün “Asayiş denetimleri tam gaz” başlıklı haberinde, “116 fuhuş amaçlı pazarlık yapan bayan ve travesti tabir edilen şahıs” hakkında işlem yapıldığını yazıyor. Türk Ceza Kanunu’nda seks işçiliği suç olmadığı halde gazete seks işçiliğini kriminalize ediyor. Ayrıca “bayan ve travesti tabir edilen şahıs” diyerek ayrımcı bir haber dili kullanıyor.
İngilitere’de etek yasağı
Yurt gazetesi, “İngiliz okullarında etek yasağı” başlıklı bugün yayınlanan haberinde, İngiltere’de okuyan artık kız ve erkek öğrencilerin pantolon giyme şartını okurlarına duyuruyor.
Gazete bu uygulamanın transseksüel öğrencileri desteklemek ve karşılaşabilecekleri transfobik saldırılardan onları korumaya yönelik olduğuna dikkat çekiyor.
Kaos GL Derneği 9 yıldır medyayı izliyor
Kaos GL Derneği 9 yıldır lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve intersekslerin (LGBTİ) medyada yer alış biçimlerini izliyor. Her yıl yayınladığı medya izleme raporları ile hem medyadaki ayrımcı söylem, nefret söylemi, nefret suçu ve önyargıya dikkat çekmeye çalışıyor hem de medyada seyri takip ediyor. Derneğin 2017 yılına ait Medya Raporu'na buradan ulaşabilirsiniz.
Etiketler: medya