12/04/2017 | Yazar: Yıldız Tar

Kışla gibi bir yerde her gün dayak yedik, elektrik verdiler, aşağıladılar.

Çeçenistan’dan eşcinseller: Her gün işkenceye uğradık, arkadaşlarımız ölmüş olabilir Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Polisin eşcinselleri gözaltına alıp işkence ettiği Çeçenistan’dan: Kışla gibi bir yerde her gün dayak yedik, elektrik verdiler, aşağıladılar.

Rus Gazetesi Novaya Gazeta ve insan hakları aktivistleri, Rusya Federasyonu’na bağlı cumhuriyetlerden Çeçenistan’daki geçtiğimiz haftalarda yetkililerin onlarca erkeğin eşcinsel oldukları şüphesiyle yetkililerce yakalanmasına sebep olan bir ‘gey karşıtı kampanya’ başlattığını söyledi.

Bölgeden bilgi akışı sağlamak neredeyse imkansız hale gelse de, Çeçenistan’daki insan hakları savunucuları eşcinsellerin ve eşcinsel olduğu düşünülen kişilerin “toplama kampı”na benzer hapishanelerde işkenceye uğradığını belirtiyor.

Radio Free Europe/Radio Liberty’den Sergei Khazov-Cassia, uğradıkları baskı, şiddet, şantaj ve işkence sonrası Çeçenistan’ı terk etmek zorunda kalan üç eşcinsel erkekle konuştu.

Güvenlik sebebiyle isimleri farklı yazılan mağdurların yaşadıkları özetle şöyle:

Malik: Her gün çeşitli işkencelere maruz kaldık

Malik, tanıdığı başka bir eşcinsele mesaj attıktan sonra Mart ayı başında gözaltına alındı. Gizli bir hapishanede 10 gün geçiren Malik, “Büyük kışlalarda kaldık. 15 eşcinsel ve 20 uyuşturucu bağımlısı aynı yerdeydik. Biz eşcinseller uyuşturucu bağımlılarının yanına konduğumuzda onların bize eziyet etmesine izin verdiler” dedi.

Malik, cezaevinde her gün şiddet gördüklerini, dayak yediklerini ve aşağılandıklarını söyledi. Kendilerine “kadın ismi” takıldığını, birbirlerinin önünde dans etmeye zorlandıklarını ve teker teker yandaki başka bir binaya götürülüp işkenceye maruz kaldıklarını anlattı. Sopayla dövüldüklerini, parmaklarına bağlanan kıskaçlarla vücutlarına elektrik verildiğini söyledi.

“Diğerlerinin iletişim bilgilerini soruyorlardı”

Diğer eşcinsellerin iletişim bilgilerini sorduklarını ancak telefonundaki bütün numaraları silecek vakit bulabildiğini belirten Malik, “Bizi sürekli ölümle tehdit ediyorlardı. Oradan canlı çıkamayacağımı düşünüyordum ama bir başkasının hayatını da mahvetmektense ölmeyi tercih ederim” dedi.

Malik, 1 milyon ruble (yaklaşık 65 bin Türk Lirası) karşılığında serbest bırakıldı. Ailesi Malik’i yetkililerden “teslim aldı”. Malik evde babasının da kendisini demir sopayla dövmeye kalktığını ancak vücudundaki yaraları gösterdikten sonra vazgeçtiğini söyledi.

Yaraları iyileştikten sonra Malik, başkent Grozny’i terk etti. Diğerlerine ne olduğunu bilmediğini söyleyen Malik, aynı yerde tutulduğu bir eşcinselin yetkililer tarafından öldürülmesinden şüpheleniyor.

Said: Şantaj ve tehdit

Ekim ayında arkadaşlarının kendisine tuzak kurduğunu ve “eşcinselliğinin ispatı” sayılabilecek görüntü ve ses dosyaları ile şantaj yaptıklarını söyleyen Said, kaçmaya karar verdi. Arabasını sattı ve Çeçenistan’ı terk etti.

Ancak Ocak ayında ailevi meselelerden ötürü Grozny’e geri dönmek zorunda kaldı. Annesi, yetkililerin kendisini sorduğunu söyledi. Ardından Said tekrar şehirden ayrıldı. Said, polisin Said dönene kadar kardeşini esir aldığını, akrabalarının polise teslim olması için kendisini ikna etmeye çalıştığını anlattı.

Said’in akrabası da olan polislerden biri Said’e telefonla ulaştı. Said en sonunda ona “Evet geyim” dediğinde cevap, “Seni öldürmekten başka çarem yok” oldu. Said şu anda bir Avrupa ülkesinde. Ailesi ile bütün irtibatını kopardı.

Said, Novaya Gazeta’nın gözaltıları haber yaptığı Şubat ve Mart aylarında tanıdığı birçok eşcinselin sosyal medya hesaplarını kapattığını da söyledi. Bazı arkadaşlarının tedbir gereği bunu yaptığını düşünse de Said, tanıdığı isimlerden bir kısmının öldürülmüş olmasından endişeli.

Khasan: Pencere kenarında polisin gelip beni almasını bekliyordum

23 yaşındaki Khasan bir gün sırt çantasıyla yaşadığı şehri terk etmek zorunda kaldı. Mart başında meseleyi çok ciddiye almadığını, inanmadığını söyleyen Khasan devamında olanları şöyle anlattı:

“Ay sonunda ağlayan bir kadın yanıma geldi. Bir arkadaşımın annesiydi. Oğlunun kaybolduğunu söyledi. Benim yanımda olup olmadığını merak ediyordu. 19 yaşındaydı o çocuk. Sonra başka tanıdıklar da kaybolmaya başladı. Günlerce uyuyamadım. Pencere kenarında polisin gelip beni almasını bekliyordum.”

Khasan daha önce de bir arkadaşlık sitesinden tanıştığı bir kişinin kendisine tuzak kurduğunu, polis üniformalı kişilerin kendisini çırılçıplak soyup dövdüklerini, video çektiklerini anlattı.


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam