16/02/2016 | Yazar: Kaos GL

Şu anda kullanılan nüfus cüzdanlarının yerini alacak çipli kimlik kartlarında din hanesi yer almayacak. İçişleri Bakanı Efkan Ala, bu bilginin isteğe bağlı olmak kaydıyla çipe yükleneceğini söyledi.

Çipli kimliklerde din hanesi yer almayacak Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Şu anda kullanılan nüfus cüzdanlarının yerini alacak çipli kimlik kartlarında din hanesi yer almayacak. İçişleri Bakanı Efkan Ala, bu bilginin isteğe bağlı olmak kaydıyla çipe yükleneceğini söyledi.

Yeni kimlik kartları İçişleri Bakanlığı'nın Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki 2016 yılı bütçesi görüşmelerinde gündeme geldi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Garo Paylan, “Yeni kimliklerde din bilgisi yer alıyor. Çipte din hanesini taşımakta ne gibi fayda görüyorsunuz?” diye sordu.

CNN Türk'ün haberine göre İçişleri Bakanı Efkan Ala, bu soruya yanıt olarak nüfus cüzdanlarında kartın üzerinde yer alan din hanesinin yeni teknolojik kimlik kartlarında “çip”te yer alacağını kaydetti. Bakan Ala, din hanesini “çip”e yazdırmanın da isteğe bağlı olacağını belirtti.

Tek renk, çipli kimlikler ne durumda?

Tüm hazırlıkları tamamlanan kimlik kartları gelecek ay pilot il Kırıkkale'de dağıtılmaya başlanacak, 3 yıl içinde tüm vatandaşlara dağıtılacak. Erkeklere mavi, kadınlara pembe kimlik uygulaması kalkacak, herkese tek renk kimlik kartı verilecek.

Yeni kimliklerin üzerinde kişiye ait kimlik bilgilerinin güvenli şekilde saklanabileceği bir çip yer alacak. Kartın çipinde İçişleri Bakanlığınca belirlenen bilgiler saklanacak. Bakanlık, çipte tutulan bilgiler kart üzerindeki bilgilerle sınırlı kalacağını iddia ediyor.

Vatandaşlardan alınan biyometrik veriler, bulundukları ilçelerdeki okuyucular vasıtasıyla "şablon" adı verilen sayılara dönüştürülecek ve sadece bu sayılar veri merkezine aktarılacak. Vatandaşların biyometrik okuyucularla alınan biyometrik veriler resim olarak değil, bu resimlerden oluşturulmuş "kriptolu sayısal karakterler" olarak veri merkezine ulaştırılacak.

İlgili haberler:

Tek renk çipli kimlikler 3 yıla dağıtılacak

Tek renk kimlikler gerçekten ‘cinsiyetsiz’ mi?


Etiketler: yaşam, din/inanç
İstihdam