30/01/2019 | Yazar: Aslı Alpar
Hürriyet gazetesinin “Eşcinsel ilişki ile suçlanan çöp kamyonu şoförünün davasında flaş karar” başlıklı haberi neden ayrımcı bir dil içeriyor...
Hürriyet gazetesinin “Eşcinsel ilişki ile suçlanan çöp kamyonu şoförünün davasında flaş karar” başlıklı haberi neden ayrımcı bir dil içeriyor...
Hürriyet gazetesi bugün “Eşcinsel ilişki ile suçlanan çöp kamyonu şoförünün davasında flaş karar” başlıklı bir haber yayımladı.
Dinçer Gökçe imzalı bu haber Temmuz ayında yine Hürriyet gazetesinin duyurduğu Kâğıthane Belediyesi’nin “eşcinsel ilişki” gerekçesiyle tazminat ödemeden işten çıkardığı çöp kamyon şoförü R.S.’nin Belediye’ye açtığı işe iade davasının sonucunu duyuruyor.
Haber, İstanbul 34. İş Mahkemesi’nin Kağıthane Belediyesi’nin “eşcinsel ilişki” gerekçesiyle tazminat ödemeden işten çıkardığı R.S.’nin işe iadesine karar verdiğini duyuruyor. Haber mozaiklenmiş bir çöp kamyonu ve yan yana duran iki erkeğin görüntüsü ile servis edildi. Ayrıca haberde, Kağıthane Belediyesi’ni hiç ilgilendirmeyecek bir şekilde, mesai saatleri dışında ‘eşcinsel ilişki’ yaşadıkları iddia edilen işçilerin çalışma hakkının gasp edildiğine değinilmiyor.
Gazete, Kağıthane Belediyesi’nin işçilerin özel hayatın gizliliğini ve çalışma hakkını ihlal ettiği olaya ilişkin ilk haberi de “Çöp kamyoncularının eşcinsel ilişkisi belediyeyi karıştırdı” başlığıyla görmüştü.
Av. Kerem Dikmen: “Eşcinsellik suç olmadığından kişinin eşcinsellikle suçlanması söz konusu olamaz”
Kaos GL Derneği Hukuk Koordinatörü Avukat Kerem Dikmen Hürriyet gazetesinin “Eşcinsel ilişki ile suçlanan çöp kamyonu şoförünün davasında flaş karar” başlıklı haberini KaosGL.org’a değerlendirdi. Av. Dikmen, haberin başlığında yer alan “Eşcinsel ilişki ile suçlanan” ifadesinin yanlış olduğuna değiniyor:
“Suç, ceza kanununda yaptırım öngörülen eylemler için kullanılan bir tanımdır. Dolayısıyla cinsel yönelim ifadesi olan eşcinsellik suç olmadığından kişinin eşcinsellikle suçlanması gibi bir durum söz konusu olamaz. Hürriyet muhabirleri tabi ki bunun böyle olmadığını biliyor ancak burada homofobik yaklaşımı açıkça görüyorsunuz.”
Karar gerçekten ‘flaş’ mı?
Av. Dikmen, haberin başlığında yer alan ‘flaş karar’ ifadesini de şöyle yorumluyor: “Öte yandan ‘flaş karar’ denince Mahkeme’nin yargılama sonucunda beklenmeyen, beklenmemesi gereken ve bu yönüyle şaşırtan bir noktaya vardığını algılarsınız. Bir kişi cinsel yönelimi nedeniyle işten atıldı ise bu kişinin işe iadesi değil işe iade edilmemesi bir flaş karardır. Burada açıkça bir eşcinselin işyerinde çalışması, işyerinde çalışırken atılmasının yargı müdahalesi ile engellenmesi olağanın dışına itilerek aslında olağanın eşcinselin işyerinde çalışmaması veya işten atılması üzerine mahkemenin iade kararı vermemesi olarak bir aktarım yapılıyor. Ayrıca ‘4 kişinin karıştığı bir eşcinsel ilişki iddiası’ ifadesi de eşcinselliğin suç olduğu algısını besliyor.”
İlgili haber:
Kağıthane Belediyesi suç işliyor!
Hak-sız mıyız (!): Çalışma hakkı
İşten atma gerekçesi: Eşcinsel ilişki…
Etiketler: medya