16/03/2023 | Yazar: Aslı Alpar

Rusya LGBTİ+ temalı kültür ürünlerini üç ay önce yasakladı. Kitapçılar, yetkililerin raflardan kalmasını istedikleri imzasız kitap listeleri gönderdiklerini söylüyor.

Fahrenheit 451 Rusya’da yaşanıyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Alexander Petrosyan / Kommersant

Rusya’da LGBTİ+ içerikleri olan reklam, medya, kitap, film ve tiyatro oyunlarının yasaklandığı 5 Aralık 2022 itibariyle, kitapçılar birçok kitabı raflardan kaldırmak zorunda kaldı.

The Moscow Times’dan Vasilisa Kirilochkina haberinde, Moskova'daki Anna Akhmatova Kütüphanesi'nin eski başkanı Vladimir Kosarevsky’le konuşuyor. Kosarevsky, yetkililerin kütüphaneleri arayarak ya da mühür ve imza içermeyen listeler yollayarak kitapların raflardan kaldırılması gerektiği emrini verdiğini anlatıyor.

Kosarevsky, Rus yetkililerin raflardan kaldırılmasını istediği yazarların bir kısmını şöyle sıralıyor: aruki Murakami, Stephen Fry, Hanya Yanagihara, Michael Cunningham, Eduard Limonov, Virginia Woolf, Truman Capote ve Jean Genet.

Rusya’da Ray Bradbury’nin distopik romanı Fahrenheit 451’i aratmayan ilk kitap yok etme görüntüleri LGBTİ+’lara yönelik nefret yasası çıkmadan birkaç gün önce yaşandı.  Sibirya'nın Habarovsk şehrinde, ırkçı Babalar Birliği grubu LGBTİ+ temalı birkaç romanı yırttı ve geri dönüşüm makinesine attı.

Rus yetkililer yasaklı kitap listelerini yalanlasalar da yasaklanacak kitapların kriterlerine ilişkin belgenin Eylül ayında yürürlüğe girmesi bekleniyor.  


Etiketler: insan hakları, kültür sanat, nefret suçları, dünyadan
İstihdam