12/03/2017 | Yazar: Ali Erol

VI. Feminist Forum’un ikinci gününde Mehmet Bozok yürütücülüğündeki ‘erkeklik’ atölyelerinin ilkinde ‘Başka Türlü Erkeklikler’ tartışıldı.

Feminist Forum’da ‘erkeklikler’ tartışıldı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

VI. Feminist Forum’un ikinci gününde Mehmet Bozok yürütücülüğündeki “erkeklik” atölyelerinin ilkinde “Başka Türlü Erkeklikler” tartışıldı.

Feminist Forum’un ikinci gününde Mehmet Bozok ile “Başka Türlü Erkeklikler” atölyesi 20 kişilik karma katılımla gerçekleşti.

“Başka Türlü Erkeklikler” atölyesinde de hâkim erkeklik kimliğini kuran unsurlar deneyimler ve tanıklıklar aracılığıyla tartışılırken, Mehmet Bozok, erkekliğin olunan bir halken aynı zamanda anında kaybedilebilir olmasına dikkat çekti.

Yekpare bir “erkek” hali yerine “erkeklikler”in olduğunu belirten Bozok, hâkim erkek kurguları karşısında şaşırmaya gerek olmadığını aslında rasyonel bir “erkek” halinin olmayabileceğini söyledi.

Aile ve militarizm gibi geleneksel değerlerin “erkek” olmada öne çıktığı varsayıldığını aktaran Bozok oysa erkeklik çalışmalarında karşılaştığı değerin “para kazanma” olduğunu belirtti. “Erkek” yerine koyulabilmenin ilk şartının eve ekmek götürmek için para kazanabilmek olarak görüldüğünü aktaran Bozok, geleneksel değer atfedilen kurumların ardından geldiğini anlattı.

Atölyeyi, farklı erkeklikleri nelere karşı durarak inşa edeceğiz sorusu ile geliştiren Mehmet Bozok, erkeklere ayrıcalık sağlayan en başta ataerkine dikkat çekti. Katılımcıların deneyimleriyle paylaştığı cinsiyetçilik, heteroseksizm ve türcülüğü de kayda geçiren Bozok, alternatif erkekliklerin ayrımcılık alanlarına karşı çıkmakla geliştirilebildiğini belirtti.

Alternatif erkeklikler için pozitif erkek, eşitlikçi erkek gibi adlandırmaların olduğunu ama aslolanın ataerki ve cinsiyetçilik karşıtı olmak gerektiğinin altını çizdi.

Erkeklik tartışmaları “trans erkeklik atölyesi” ile sürecek

Kaos GL Derneği tarafından bu yıl altıncısı düzenlenen Feminist Forum’un ikinci gününde gerçekleşen “erkeklik” atölyeleri, Özgür Adıkutlu ve Mehmet Bozok'un ortak yürütücülüğünde “Trans Erkeklik Ütopyaları” ile sona erecek.

Hâkim erkeklik eleştirisi ve trans erkekliğin ele alınacağı atölyede toplumdaki egemen erkeklik temsiline karşı trans erkeklik ütopyası konuşulacak.


Etiketler: yaşam, cinsellik
İstihdam