14/06/2022 | Yazar: Sibel Yükler
İstanbul Sözleşmesi için kadınların ve LGBTİ+’ların hukuk mücadelesi bugün Danıştay 10. Dairesi’nde sürdü. Danıştay Savcısı Nazlı Yanıkdemir, fesih kararının iptali yönünde mütalaa verdi.
Fotoğraf: Burcu Yıldırım
20 Mart 2021’de İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına karşı kadınların ve LGBTİ+’ların hukuk mücadelesi bugün (14 Haziran) Danıştay 10. Dairesi’nde sürdü.
Danıştay Savcısı Nazlı Yanıkdemir, fesih kararının iptali yönünde mütalaa verdi. Ancak Türkiye İşçi Partisi ve Tarım Orman Sen'in başvurusu ise dava ehliyeti yönünden reddedildi.
Danıştay Savcısı Yanıkdemir mütalaasında şunları kaydetti:
“Yetkide ve usulde paralellik ilkesi uyarınca sözleşme kanun çıkarılmadan sadece Cumhurbaşkanı Kararnamesiyle feshedilemez. Uygulanacak kural niteliğinde bulunan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinde yer verilen sona erdirme ifadesinin Anayasa 6/7 iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurulması gerektiği düşünülmektedir. Sözleşme Bakanlar Kurulu ile uygulanmış olup 6284 hala yürürlüktedir. Usulde paralellik ilkesince, aynı usulle fesih edilmesi gerekmektedir. Bu itibarla TBMM tarafından yürürlüge giren sözleşme ancak TBMM'nin uygun bulmasıyla alınacak bir Cumhurbaşkanı kararı ile mümkün olabilecektir. Dava konusu sözleşmede 6281 sayılı Kanun ile uygun bulunduğuna göre sadece Cumhurbaşkanı kararı ile fesih edilemez.”
Danıştay savcısı mütalaasında, anayasaya aykırılık iddiasının değerlendirilmesi talebiyle öncelikle Anayasa Mahkemesi'ne gönderilmesini, eğer heyet aksi kanaatte ise Cumhurbaşkanlığı kararının iptal edilmesini talep etti.
Bugün görülen duruşmalar arasında Türkiye İşçi Partisi (TİP), avukat Sedef Erken, İzmir Barosu, Trabzon Barosu, Mersin Barosu, Balıkesir Barosu, Giresun Barosu, Eskişehir Barosu, Burdur Barosu, Adana Barosu, Manisa Barosu, Tarım Orman Sen/KESK, Uşak Barosu, Bolu Barosu, Hatay Barosu, Meral Akşener, İlerici Kadınlar Derneği ve Türkiye Gazeteciler Sendikası Kadın ve LGBTİ+ Komisyonu’nun başvuruları bulunuyor.
Etiketler: insan hakları, kadın