24/10/2022 | Yazar: Aslı Alpar

20 Kasım’da Katar’da başlayacak 2022 Dünya Kupası öncesi ülkedeki LGBTİ+’lara yönelik hak ihlalleri arttı. İnsan Hakları İzleme Örgütü ülkedeki LGBTİ+’larla görüştü.

“FIFA, Katar hükümetini LGBT’leri ayrımcılıktan koruyan reforma zorlamalı” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İnsan Hakları İzleme Örgütü, 20 Kasım-18 Aralık tarihlerinde gerçekleşecek 2022 Dünya Kupası öncesinde ülkede LGBTİ+’ların keyfi olarak tutukladığını ve gözaltında kötü muameleye maruz bıraktığını duyurdu.

Örgüt, Katar’da, 2019 ile 2022 yılları arasında LGBTİ+’lara yönelik gözaltında altı fiziksel şiddet ve beş cinsel taciz vakası belgeledi: “Güvenlik güçleri, halka açık yerlerde yalnızca görünüşlerine dayanarak LGBTİ+’ları tutukladı ve telefonlarından yasa dışı aramalar yaptı. Keyfi biçimde gözaltına alınan trans kadınların serbest bırakılması için devlet destekli “onarım terapisi1 adı altındaki işkencelere katılmalarını zorunlu kıldı.

“Katar güvenlik güçleri denetlenmeyeceklerinden emin”

İnsan Hakları İzleme Örgütü LGBT hakları araştırmacısı Rasha Younes , “Katar Dünya Kupası'na ev sahipliği yapmaya hazırlanırken, güvenlik güçleri LGBT’leri sadece var olmaları nedeniyle gözaltına alıyor; görünüşe göre güvenlik güçleri ihlallerin bildirilmeyeceğinden ve denetlenmeyeceklerinden emin. Katar devletinin LGBT’lere yönelik şiddetini dünya izliyor” diyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Katarlı dört trans kadın, bir biseksüel kadın ve bir gey erkekle görüştü. Görüşmecilerin tamamı, başkent Doha’daki, Al Dafneh'de bir yeraltı hapishanesinde alıkoyduklarını ve burada güvenliğin tutukluları sözlü olarak taciz ettiklerini söyledi: “Güvenlik görevlileri ayrıca sözlü tacizde bulundu, tutukluların yasal danışmanlığa, aileye ve tıbbi bakıma erişimini engelledi. Görüşülen altı kişi de polisin kendilerini ‘ahlaksız faaliyetleri durduracaklarını’ belirten taahhütler imzalamaya zorladığını söyledi.”

FIFA reforma zorlamalı

Katar Ceza Kanunu, 285. madde eşcinsel ilişkiler de dahil olmak üzere evlilik dışı cinsel ilişkiyi yedi yıla kadar hapisle cezalandırıyor. Örgütün görüştüğü altı kişi de hiçbir haklarında suçlama olmadığı halde tutuklu kaldıklarını beyan ediyor.

Katar, Dünya Kupası boyunca LGBTİ+ turistleri güven içinde ağırlayacağı ve gökkuşağı bayrağının serbest olacağı sözünü verdi ancak İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden Younes, Katarlı LGBT’lara yönelik hak ihlallerini hatırlatıp şunları söylüyor:

“Katar hükümeti bu istismara derhal bir son vermeli ve FIFA, Katar hükümetini LGBT’leri ayrımcılık ve şiddetten koruyan uzun vadeli reforma zorlamalı.”


Etiketler: insan hakları, spor, dünyadan
İstihdam