27/11/2014 | Yazar: Kaos GL

Gezici Festival bu yıl Ankara’da şair-yazar Murathan Mungan’ı ağırlıyor. Mungan’ın özel seçkisi ‘Gerçeğe Açılan Üç Kapı’ bölümünde gösterilecek.

Gezici Festival 20. yolcuğuna başlıyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Gezici Festival bu yıl Ankara’da şair-yazar Murathan Mungan’ı ağırlıyor. Mungan’ın özel seçkisi “Gerçeğe Açılan Üç Kapı” bölümünde gösterilecek.
 
30 Kasım Pazar günü, Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde gösterilecek Konuşma filminin ardından, saat 17:00’de Murathan Mungan söyleşisi gerçekleşecek.
 
Gezici’nin 20’nci yılı
 
Ankara Sinema Derneği’nin T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenlediği Gezici Festival, 20’nci yolculuğuna başlıyor.
 
28 Kasım’da Ankara’dan yola çıkacak festival, 8 Aralık’a kadar sinemaseverlerle buluşacak. 28 Kasım - 4 Aralık tarihleri arasında başkentteki gösterimleri devam ederken, Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi’nin katkılarıyla, 3-7 Aralık tarihleri arasında Eskişehir’e konuk olacak. Festival yolculuğunu, Sinop Kültür ve Turizm Derneği’nin katkılarıyla 5-8 Aralık’ta Sinop’ta tamamlayacak.
 
1995’ten bu yana dünya ve Türkiye sinemasının en yeni örneklerini izleyicisiyle buluşturan Gezici Festival seyircisini, 20’nci yılda da birçok sürpriz bekliyor. Filmler, Ankara Kızılay Büyülü Fener Sineması ve Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde başkent seyircisiyle buluşacak. Eskişehir ve Sinop’taki gösterimler ise Eskişehir Anadolu Üniversitesi Sinema Salonu ve Sinop Halk Eğitim Merkezi’nde gerçekleşecek. Çankaya Belediyesi’nin katkılarıyla, Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde ve Sinop Kültür ve Turizm Derneği’nin katkılarıyla Sinop’ta yapılacak tüm gösterimler ücretsiz gerçekleşecek.
 
Festival’in 20’nci yıl teması ‘sinema aşkına’
 
Festivalin bu yılki teması “Sinema Aşkına!”, sinemaya duyulan aşkın hiç bitmediğinin birer kanıtı olan ve sinema tutkusunu konu alan filmleri bir araya getiriyor. Polonyalı yönetmen Krzystof Kieslowski’nin Amatör’ü, Jean-Luc Godard’ın son filmi Dile Veda,Yael Andre’nin yönettiği Diktatör Olduğumda, Mark Cousins’ın İlk Film’i, Cem Kaya imzalı Motör nam-ı diğer Remake, Remix, Ripoff ve Nanni Moretti’nin Yakın Plan’ın Galası adlı yedi dakikalık kısa filmi ile birlikte gösterilecek, yönetmenliğini Abbas Kiarostami’nin yaptığı Yakın Plan bu bölümde yer alıyor.
 
Murathan Mungan, ‘gerçeğe açılan üç kapı’ ile festivalde
 
Klasikleşen bölümlerinin yanı sıra özel bölümleri ve konuklarıyla da her yıl dikkat çeken festival, bu yıl yazar Murathan Mungan’ı ağırlıyor. Mungan’ın özel seçkisi “Gerçeğe Açılan Üç Kapı” bölümünde gösterilecek. Mungan bu bölümde, gerçekle olan ilişkimizi sinema aracılığıyla sorgulayacak; “Fotoğrafta ne görmek istiyoruz?: Cinayeti Gördüm (Blow Up; Michelangelo Antonioni, 1966)”,“Ne duymak istiyoruz?: Konuşma (The Conversation; Francis Ford Coppola, 1974)”ya da“Hangi  hikayeye inanmak  istiyoruz?: Rashomon (Akira Kurosawa, 1950)” filmleri, gerçeklik algısı ve hakikatin doğasına olduğu kadar genel anlamda insanlık durumuna dair birer düşünce egzersizi yapmamızı sağlayacak. 30 Kasım Pazar günü, Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde gösterilecek Konuşma filminin ardından, saat 17:00’de Murathan Mungan söyleşisi gerçekleşecek.
 
Osmanlı filmleri gün yüzüne çıkıyor
 
Osmanlı’dan Manzaralar” özel bölümünde ise Osmanlı topraklarında 1896 – 1922 yılları arasında, farklı sinemacılar tarafından çekilen ve çeşitli arşivlerde bulunan filmler gün yüzüne çıkıyor. Bir zamanlar imparatorluğun parçası olmuş ülkeler tarafından genellikle göz ardı edilen bu filmler, Osmanlı’ya ve sinema tarihine farklı bir gözle bakmayı sağlıyor. Amsterdam’daki Eye Film Institute’tan küratör Elif Rongen Kaynakçı’nın derlediği filmler, turist rehberi niteliğindeki manzara görüntülerinden etnografik gözleme kadar çok farklı ve geniş bir yelpaze sunuyor. Filmler, 2 Aralık Salı Günü Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde izlenebilecek. Canlı müzik eşliğinde gerçekleşecek gösterim sırasında, filmleri gün yüzüne çıkaran ekipten Elif Rongen Kaynakçı ve Nezih Erdoğan izleyicilere bilgi verecek. Bu yıl, Gezici Festival ve EYE Film Institute işbirliği ile Arşiv Görüntüleri Okuma Atölyesi de gerçekleştirilecek. Atölye, 3 Aralık Çarşamba günü ATK Sanat Evi Salonu’nda yapılacak.

Etiketler: kültür sanat
İstihdam