03/06/2023 | Yazar: Aslı Alpar
LGBTİ+’ların barınma hakkı ihlallerine sizin anlattıklarıyla dikkat çekmeye devam ediyoruz.
İllüstrasyon: Bartu / Kaos GL
“Gidecek yerim mi var” yazı dizimizde LGBTİ+’ların barın hakkı ihlallerine dikkat çekmeye devam ediyoruz.
Bu seride evsizliğin nedenlerini, yeterli barınma hakkının ne anlama geldiğini aktardık ve yazı dizisine sizlerden gelen barınma hakkı ihlalleriyle devam ediyoruz.
Bir önceki bölümde “Evliyim, ayrılacaktım ancak yaşadığımız ev dışında evimiz yok, kirayı da çocuklarla birlikte karşılayamıyorum, yönelimimi gizli keşfetmek zorundayım” diyen bir arkadaşımıza kulak vermiştik bu defaysa cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğinden ötürü komşularının şikâyet ettiği iki ev arkadaşının anlatısını dinleyelim:
“Barınma hakkımı ihlal eden davayla uğraştım; trans arkadaşım sadece var olduğu için mahallelinin, muhtarın nefretine maruz kaldı”
“Üniversiteli bir LGBTİ+ olarak iki sene fobinin kol gezdiği yurttan para biriktirerek zar zor bir eve çıkmayı başardım ve o dönemde evsiz kalan seks işçisi bir trans kadın arkadaşım da geçici süreliğine bende kalmaya başladı.
“Daha sonra ev arkadaşı olmaya karar verdik ve beraber yaşamaya devam ettik. Bir süre ara verdikten sonra kendisi de maddi sıkıntılarından dolayı her ne kadar güvensiz ve güvencesiz de olsa seks işçiliğine geri döndü. İlk birkaç ay sorun yaşamamıştık veya biz öyle sanıyorduk.
“Bir yılın ardından ben evden ayrılıp başka bir yerde eve çıktım ancak arkadaşım evde kalmaya devam etti. Geçtiğimiz yıl haziran ortasında karakoldan arandım ve bir konu hakkında ifade vermem gerektiği söylendi ancak içeriği açıklanmadı. İfadeye gittiğimde arkadaşımla beraber kaldığım apartmanın yöneticisinin mahalleden başkalarını da örgütleyip doğrudan savcılığa hakkımızda ‘evde iki travesti yaşıyor, burası aile apartmanı, can güvenliğimiz kalmadı, huzurumuz bitti’ gibi sözlerle şikâyette bulunduğunu ve savcılığın da soruşturma başlattığını öğrendim.
“Ardından dosya uzlaşmacıya gitti ve yönetici uzlaşma şartı olarak kanunda sadece para ile uzlaşma sağlanabiliyor olmasına rağmen evden çıkmamızı istedi. Elbette kabul etmedik. Kira kontratı benim üzerime olduğu için sırf evde iki lubunya yaşıyoruz diye hakkımda dava açıldı. Sonunda beraat aldım ancak hem bir yıl boyunca barınma hakkımı açıkça ihlal eden bu dava ile uğraştım hem de trans arkadaşım sadece var olduğu ve yaşamını sürdürmek için çalıştığı evde, komşuların, mahallelinin ve hatta muhtarın nefretine ve psikolojik şiddetine maruz kaldı.”
Barınma hakkı ihlalini anlat
Yaşadığınız barınma hakkı ihlalini burada paylaşmak istiyorsanız asli.alpar@kaosgl.org’a yazabilir ya da burada yer alan tek soruyu anonim şekilde yanıtlayabilirsiniz.
Etiketler: insan hakları, nefret suçları, barınma