05/06/2023 | Yazar: Aslı Alpar

LGBTİ+’ların barınma hakkı ihlallerine sizden gelenlerle konuşuyoruz.

Gidecek yerim mi var: Trans kadın Aleksandra bulduğu kuytularda yatıyor! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İllüstrasyon: Bartu / Kaos GL

“Gidecek yerim mi var” yazı dizimizde LGBTİ+’ların barın hakkı ihlallerine dikkat çekmeye devam ediyoruz.

Bu seride evsizliğin nedenlerini, yeterli barınma hakkının ne anlama geldiğini aktardık ve yazı dizisine sizlerden gelen barınma hakkı ihlalleriyle devam ediyoruz.

Bugün yazı dizisinde sokakta yaşayan trans kadın Aleksandra’nın maruz bırakıldığı barınma hakkı ihlalini okuyacaksınız. Aleksandra’nın internete erişimi olmadığı için yaşadığı ihlali bize arkadaşı aktardı. 

“Arkadaşım Aleksandra'nın internete erişimi olmadığından ben anlatıyorum: Suriye'den gelmiş, oturum evrakları tam ve geçerli bir trans kadın olan Aleksandra çoğu gece/gündüz Cihangir ve Firuzağa'da bulduğu kuytularda yatıyor, yaşıyor. 

“Türkiyeli olmayan başka kişilerle paylaştığı bir ev var, dinamiklerinin katlanılmaz olduğunu düşünüyorum çünkü Aleksandra bunun yerine dışarıda kalmayı tercih ediyor. Pek çok defa ona paylaşmalı ev aradık, derneklerle iletişime geçtik - Aleksandra'nın telefonu yok, biçare onun koluna girip götürebileceğim bir fiziki bir yer olup olmadığını sordum. Dolandırmalı yanıtların nihayeti komplekssiz bir HAYIR oldu. 

“Türkiye bir üçüncü dünya ülkesi, ve LGBTİ+ meseleleriyle birinci dünya ülkesiymişiz gibi ilgileniliyor! Tek bir barınma fasilitesi sunamayan bir örgütlenme değersizdir!”

Barınma hakkı mücadelesinde dernekler

Aleksandra’nın arkadaşı onun yaşadığı ihlali bize anlatırken örgütlenmeye dair eleştirisini de paylaşıyor. Ne yazık ki eleştirdiği durumun yalnızca Türkiye’de yaşanmadığınıysa Avrupa ve Orta Asya’daki otuz iki ülkeden yetmiş bir kurumun verileriyle hazırlanan Algılar araştırmasının sonuçları gösteriyor.

Bu araştırmaya göre, transların barınma hakkı ihlallerine karşı çalışan sivil toplum kuruluşları kurumsal, yasal ve siyasi engeller, fon yetersizliği, devlet desteğinin eksikliği gibi önemli sorunlarla karşı karşıya.

Barınma hakkı ihlalini anlat

Yaşadığınız barınma hakkı ihlalini burada paylaşmak istiyorsanız asli.alpar@kaosgl.org’a yazabilir ya da burada yer alan tek soruyu anonim şekilde yanıtlayabilirsiniz.


Etiketler: insan hakları, kadın, barınma
nefret