04/10/2021 | Yazar: Aslı Alpar

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Güney Kore hükümetinin okulda zorbalığın önüne geçecek tedbirleri almaması nedeniyle LGBTİ+ öğrencilerin yaşadığı hak ihlallerini raporladı.

Güney Kore’de LGBTİ+ öğrenciler neler yaşıyor? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün yayımladığı rapora göre LGBTİ+ öğrenciler Güney Kore’de dışlanma, sözlü taciz, fiziksel veya cinsel saldırıya uğradı.

Örgüt, cinsel yönelimlerini veya cinsiyet kimliklerini güvenebilecekleri, onaylayıcı, yetişkinler bulmakta zorlandıkları için gizlemek zorunda kaldıklarını bu sebeple yaşadıkları stres nedeniyle ruh sağlığı sorunları yaşadıklarını bildiriyor.

Okul müfredatının LGBTİ+’ları yok saydığını hatırlatan Örgüt, bu durumun öğrencilerin hissettiği görünmezliği artırdığını söylüyor ve trans öğrencilerin beyan ettikleri cinsiyet kimliğine saygı duyulmadığı için okulun dayattığı cinsiyetlendirilmiş üniformalar, okulun yapısı ve faaliyetleriyle de mücadele etmek zorunda kaldığına dikkat çekiyor.

Rapor, 2019 yılında Güney Kore hükümetine, Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Komitesi’nin okullarda ayrımcılığı yasaklamak ve genç LGBT’ler için cinsellik eğitimini kapsayıcı hale getirme tavsiyelerini hayata geçirmediğine dikkat çekiyor: “Şimdiye kadar, bu öneriler dikkate alınmadı ve Güney Kore'deki çocuklar bunun sonucunda acı çekmeye devam ediyor.”

 

“LGBTİ+ Öğrencileri Aile ve Okul Kıskacına Karşı Nasıl Korumalı?” kılavuzu okudunuz mu?

Kaos GL Derneği, LGBTİ+ öğrenciler ve aileleriyle çalışan eğitimciler için kılavuz yayınladı. Cinsellik Eğitmeni ve Danışmanı Efsun Sertoğlu’nun hazırladığı “LGBTİ+ Öğrencileri Aile ve Okul Kıskacına Karşı Nasıl Korumalı?” kılavuzunda LGBTİ+ öğrencilerin haklarını aile ve okul kıskacına karşı korumak için eğitimcilere öneriler yer alıyor.

Kılavuzda LGBTİ+ çocukların haklarına, ihtiyaçlarına ve onları desteklemek için eğitimciler olarak sorumluluklara odaklanılıyor. LGBTİ+ öğrencilerin yaşadıklarının yanı sıra, eğitimcilerin atabileceği adımlar, iyi uygulamalar ve temel kavramlar yer alıyor. Kılavuzda ayrıca çok sayıda ek kaynak da öneriliyor.

Kılavuza buradan erişebilirsiniz.

 

 


Etiketler: insan hakları, dünyadan
İstihdam