04/10/2021 | Yazar: Kaos GL

Hande Buse Şeker davasında hüküm bozuldu. Mahkeme sanığa nitelikli kasten öldürme suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesi talebini kabul etmedi, yeniden duruşma yapılacak.

Hande Buse Şeker davasında hüküm bozuldu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

2019 yılında İzmir’de polis memuru olan müşterisi tarafından kendi evinde öldürülen Hande Buse Şeker’in ve mağdur diğer trans kadınların davasının 26 Kasım 2020’deki karar duruşmasında yargılanan Volkan Hicret, müebbet hapis cezasının yanı sıra toplamda 42 yıl hapis cezası ile cezalandırılmıştı.

TIKLAYIN – Hande Buse Şeker davasının zaman çizelgesi

Genç LGBTİ+ Derneği’nin cezanın yeterli olmaması sebebiyle başvurduğu istinaf sürecinin sonucunda, İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 4. Ceza Dairesi tarafından dosyada verilen hüküm bozuldu. Mahkeme; sanığa nitelikli kasten öldürme suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesi talebini kabul etmezken cinsel saldırı, yağma ve yaralama suçlarından verilen cezaların artırılmasını istedi ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının davaya katılmasını yasaya aykırı buldu.

TIKLAYIN – Avukatlar Hande Buse Şeker davasını değerlendiriyor

Dernek, bakanlığın davaya katılmasının yasaya aykırı bulunmasının transfobik zihniyetin ürünü olduğunun altını çizdi:

“İstanbul Sözleşmesi ve 6284 Sayılı Kanun uyarınca kadın cinayetleri davalarına katılma hakkı ve sorumluluğu bulunan bakanlığın davadan uzaklaştırılması, trans kadınları kadın olarak görmeyen transfobik zihniyetin ürünüdür ve bu zihniyet nefret suçlarını beslemektedir.”

Dosya, 7 Ekim 2021 günü saat 10:30’da İzmir 4. Ağır Ceza Mahkemesinde yapılacak duruşmada yeniden açılacak ve Bölge Adliye Mahkemesinin verdiği karar değerlendirilecek.

Dernek; kamuoyunu, basın mensuplarını ve sivil toplum örgütlerini davayı takip etmeye çağırıyor.


Etiketler: insan hakları
İstihdam