05/03/2021 | Yazar: Kaos GL

Daha önce de gözaltına alınan Havin Özcan, sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi.

Havin Özcan, tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Bugün sabah saatlerinde Twitter’da paylaşım yaparak evinden gözaltına alındığını duyuran Havin Özcan tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi.

Sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek ev baskınıyla gözaltına alınan Havin Özcan polis ifadesinin ardından Adliye’ye getirildi. Savcılık, tutuklama talebiyle Havin Özcan’ı mahkemeye sevk etti.

Havin Özcan’ın tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildiğini Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) şöyle duyurdu:

havin-ozcan-tutuklama-talebiyle-mahkemeye-sevk-edildi-1

“Üyemiz Havin Özcan, sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. Boğaziçi Direnişi'nin başından beri faşizmin türlü işkencelerine ve hedef göstermelerine göğüs geren Havin'i hiçbir baskınız yıldıramaz! #HavinSerbestBırakılsın

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) LGBTİ+ Meclisi ve Kızıl Okyanus LGBTİ+ da Havin’in gözaltına alınmasına sosyal medya hesaplarından tepki gösterdi.

havin-ozcan-tutuklama-talebiyle-mahkemeye-sevk-edildi-2

havin-ozcan-tutuklama-talebiyle-mahkemeye-sevk-edildi-3

Havin Özcan, mahkemedeki ifadesinin ardından serbest bırakıldı.

Daha önce de gözaltına alınmıştı

Boğaziçi Üniversitesi’ndeki protestolara katılan Havin Özcan daha önce de gözaltına alınmıştı. 2015'te AKP'den milletvekili aday adayı olan Prof. Dr. Melih Bulu'nun Boğaziçi Üniversitesi'nin rektörlüğüne atanmasını 4 Ocak’ta düzenlenen eylemde protesto eden farklı üniversitelerden öğrenciler 5 Ocak’ta gözaltına alındı. 5 Ocak’ta gözaltına alınanlar arasında LGBTİ+ aktivistleri Yıldız İdil Şen ve Havin Özcan da yer alıyordu. Kadınların Kurtuluşu üyesi Yıldız İdil Şen ve Kızıl Okyanus LGBTİ+ üyesi Havin, Boğaziçi’nde protesto eyleminin ardından sosyal medyada fotoğrafları üzerinden yoğun nefret söylemine de maruz bırakılmıştı. Havin ve Yıldız, gözaltında hakaret, fiziksel şiddet, cinsel şiddet ve tecavüz tehditlerine maruz bırakıldıklarını açıklamıştı.

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İşkenceyle Mücadele Komisyonu’ndan Av. Yağmur Kavak, müvekkillerinin 5 Ocak’ta yaşadıklarını KaosGL.org’a şöyle anlatmıştı:

“Gözaltına alınmadan önce Boğaziçi’nde eylemlerin olduğu gün müvekkillerimiz temel haklarını, anayasal haklarını kullanıyorlar. Ancak aynı günün akşamı milletvekilleri ve çok yüksek takipçili aktörler müvekkillerimizin fotoğraflarını servis ederek linç girişimine başladı. Aleyhlerinde binlerce tweet atıldı. Onlarla ilgili hukuki işlem başlatacaktık ancak çok da vaktimiz olmadı. Çünkü sabaha karşı gözaltına alındılar.

“Sabah 5 gibi Havin ve Yıldız İdil’i alıyorlar. Kimleri alacaklarını biliyorlar. LGBTİ+ aktivisti ve politik kişiler olmaları üzerinden hakaretler, tecavüz tehdidi ile çok fazla karşılaşıyorlar. Tokat, tekme gibi fiziksel şiddet de var. Özellikle psikolojik şiddet ve tecavüz tehdidi ile psikolojik bir zarar bırakmayı amaçlıyorlar. Yaka paça gözaltına alınıyorlar.

“Bütün bu hakaret ve tehditler hastanede insanların içinde devam ediyor. Bir polis herkesin duyacağı şekilde müvekkillerimize hakaret ediyor, işaret ediyor. Burada dile getiremeyeceğim kadar ayrımcı, cinsiyetçi ve LGBTİ+ düşmanı ifadeler kullanılıyor.

“Karakolda ise müvekkillerimiz cinsiyet kimliklerinin gerektirdiğinin aksine erkeklerle birlikte tutuluyorlar. Karakolda Havin’e çıplak arama dayatıyorlar. Çıplak arama sırasında elle arama ile ayrıca taciz de ediyorlar. Copla tecavüz tehditleri burada da sürüyor. Müvekkillerimiz bütün bunlar üzerine açlık grevine başladı. Dün şeker bile verilmiyordu ancak bugün halloldu.

“Ayrımcı bir tutumla, LGBTİ+ aktivisti ve politik kişiler oldukları için hakaretler, copla tecavüz tehditleri, ters kelepçe, çıplak arama, tacize ve sosyal medyadaki linçe karşı ÇHD İstanbul İşkenceyle Mücadele Komisyonu olarak önümüzdeki günlerde yargısal süreçlere de başvuracağız.”


Etiketler: insan hakları, kadın
İstihdam