17/04/2022 | Yazar: Yıldız Tar

Feminist Forum’un ilk günü Ray Acheson’ın konuşmasıyla sonlandı: Silahlara, savaşlara ve şiddete yapılan yatırım, hem ülke içinde hem de küresel olarak toplumları hizada tutmak için kullanılıyor.

“Hayatlarımız birçok açıdan yok edilirken, ‘hoşgörülmek’ yeterli değil” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL’nin her sene düzenlediği Uluslararası Feminist Forum’un onuncusu 16 Nisan’da başladı. Derneğin bu sene sanat kolektifi Slavlar ve Tatarlar ile ortak düzenlediği etkinliğin teması: Bildiğimiz Dünyanın Sonu - Yeni İttifaklar.

Çevrimiçi ortamda yapılan etkinlik etkinlik Berlin'de bulunan uluslararası sanat inisiyatifi Slavs and Tatars'ın performans mekanı Pickle Bar'da da canlı yayınlandı. Konferansı Zoom üzerinden yaklaşık yüz kişi takip etti.

TIKLAYIN - Feminist Forum başladı: Yıldızsız bir gecede, karanlık bir ormanda yönümüzü bulabilmek

TIKLAYIN - “Savaşta ilk anlamak zorunda kaldığımız şey, yalnız olduğumuzdu”

Forumun ilk günü Ray Acheson’ın “Bombaları Yasaklamak, Patriyarkayı Yıkmak” konuşmasıyla sonlandı. Güley Bor’un modere ettiği oturumda Acheson, militarizme karşı kuir feminist örgütlenmenin öneminden bahsetti. Militarizm ve hetero-patriyarkanın el ele olduğunu hatırlatan Acheson, 1. Dünya Savaşı’ndan beri militarizmin güçlendiğini belirtti ve ekledi:

“Savaştan kâr sağlayanların 1. Dünya Savaşı’ndan beri güçlendiğini görüyoruz. Şiddetin politik ekonomisi olarak görebiliriz bunu. Silahlara, savaşlara ve şiddete yapılan yatırım, hem ülke içinde hem de küresel olarak toplumları hizada tutmak için kullanılıyor. LGBTQİ’lerin, iktidarla eşleştirilen erilliğin dışında kalan herkesin insandışılaştırılması da bununla çok yakından ilgili.”

“Hayatlarımız birçok açıdan yok edilirken, heteroseksist sistem tarafından ‘kabul edilmek’ ve ‘hoşgörülmek’ yeterli değil. ABD’de ana akım gey hareketinin ordu ve aileye entegre olma siyaseti, bunun yeterli olduğunu öne sürürken kuir siyaset buna karşılık bütün kurumları hedef alıyor ve sistemi değiştirmek istiyor. Savaş ve silahlarla ilgili benim de dahil olduğum kuir feminist örgütlerde nükleer silahlara karşı kampanyalar yürüttük ve yürütüyoruz. Biz feministler, LGBTQİ’ler iktidar ilişkilerini yıkmaya çalışıyoruz.”

Nükleer silahların yasaklanması mücadelesinin uzun yıllardır sürdüğünü vurgulayan Acheson, “Ancak ana akım tartışmaların dışında tutuluyoruz. Washington, Londra ve Moskova’daki takım elbiseli beyaz adamların argümanlarını dinliyoruz. Nükleer silahların nasıl da barışı sağladığı yalanlarını duyuyoruz” dedi.


Etiketler: insan hakları, yaşam, dünyadan
İstihdam