01/09/2022 | Yazar: Kaos GL

HPV aşısının sigorta kapsamında olması için Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) bireysel başvuru usulü dava açan Yağmur Varkal davayı kazandı. SGK, aşının bedelini Varkal’a ödeyecek.

HPV aşısında emsal karar Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İllüstrasyon: Rachel Levit Ruiz / The New Yorker Times

Rahim ağzı kanserinin farklı tiplerine karşı 9-14 yaşlarında uygulandığında %100 koruyuculuğu olan HPV aşısının Türkiye’de bedelsiz yapılmasıyla ilgili yargıdan emsal karar çıktı.

Human Papilloma Virüsü (HPV) aşısının sigorta kapsamında olması için Mart 2022'de Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) bireysel başvuru usulü dava açan Yağmur Varkal davayı kazandı.

CİSU'nun aktardığı üzere, Mahkeme SGK'yı haksız buldu ve aşıyı kendi imkânlarıyla olan Varkal'a bu bedelin geri ödenmesine karar verdi. Bu, HPV aşısının ulusal aşılama programına alınması için önemli bir emsal karar.

Son bir yılda HPV farkındalığı için kat edilen yol

Peki, sağlık hakkı aktivistleri, siyasetçiler, feministler ve LGBTİ+’lar HPV farkındalığı için çok sayıda HPV farkındalık etkinlikleri dışında son bir yılda neler yaptı?

9 Haziran 2021 - Halkların Demokratik Partisi Muş Milletvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit; HPV aşısının ulusal aşılama programına alınması için meclis başkanlığına kanun teklifi sundu.

19 Ağustos 2021 - KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil, Yeni Yaşam Gazetesi Kadın Eki’ne toplu iş sözleşmeleri (TİS) görüşmelerinde KESK’li kadınların taleplerini yazdı. Yeşil’in sıraladığı talepler arasında regl izni, ücretsiz HPV aşısı, İstanbul Sözleşmesi’nin feshinin iptal edilmesi de yer alıyor.

7 Kasım 2021 - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Twitter’da yayımladığı bir videoda, iktidara geldiklerinde, rahim ağzı kanserini önleyen HPV aşısı da dahil olmak üzere kadınlar için tüm önleyici sağlık harcamalarının ücretsiz olacağını kaydetti.

2 Aralık 2021 - Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, HPV’ye bağlı gelişen kanserlerin önlemek amacıyla HPV aşısının Ulusal Aşı Programı’na eklenmesi için kanun teklifi verdi.

17 Ocak 2022 - Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, HPV aşısına ilişkin Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.

Son bir yıl içinde HPV aşısının Ulusal Aşı Programına alınması için çevrimiçi imza kampanyaları düzenlendi.

Şubat 2022 - CİSÜ Platformu; üyeleri ve çalışma gruplarıyla beraber oluşturulan “HPV’nin Ulusal Aşı Takvimine Alınması ve Taramaların Yaygınlaştırılması” ve “İstenmeyen Gebeliği Önleyici Yöntemlere Erişim” hakkındaki politika belgelerinin savunulması amacıyla lobicilik görüşmelerine başladı.

3 Mart 2022 - İstanbul Eczacı Odası, 4 Mart HPV Farkındalık Günü dolayısıyla Sağlık Bakanlığı'na “HPV Gerçeği ve Aşılamanın Önemi” başlıklı bir dosya göndererek HPV aşılarının rutin aşı takvimine alınmasını istedi.


Etiketler: insan hakları, kadın, sağlık, sağlık hakkı
İstihdam